NRK Meny
Normal

Dette skjer 11. september

New York står stille seks ganger når ofrene for terrorangrepene 11. september 2001 skal minnes ti år etter.

Video Spesialsending: 11. september - 10 år etter

Fra klokken 12.00 til 19.00 sender NRK direkte fra New York, Washington, Kabul og Oslo, med dokumentarer, gjester og reportasjer.

Den offisielle minneseremonien ved Ground Zero innledes tidlig søndag morgen med nasjonalsang og sekkepiper.

Klokken 08.46 lokal tid skal tidspunktet for det første angrepet markeres med ett minutts stillhet. Tidspunktet for angrepet på det andre tårnet skal markeres med ett minutts stillhet klokken 09.02. Det samme skjer klokken 9.37 da Pentagon ble rammet, klokken 9.59 da sørtårnet falt, klokken 10.03 da det fjerde flyet styrtet i Pennsylvania, og klokken 10.28 da nordtårnet falt.

Det er navneopplesningen som står i sentrum for minnemarkeringen. Både president Barack Obama og tidligere president George W. Bush deltar i seremonien sammen med New Yorks borgermester Michael Bloomberg og tidligere borgermester Rudolph Giuliani.

Obama skal også delta på minnehøytideligheter i Pennsylvania og i Pentagon. Søndag kveld er det minnekonsert i National Cathedral i Washington.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I løpet av seremonien skal også navnene til alle de 2.976 menneskene som ble drept 11. september 2001 leses opp.

Ifølge New York-ordfører Michael Bloomberg vil ikke regjeringens representanter få holde egne taler, men må holde seg til dikt og annet utvalgt materiale.

– Dette kan ikke være politisk. Det er ingen taler i det hele tatt, sier Bloomberg ifølge Wall Street Journal.

I bakgrunnen, utenfor nedre Manhattan, skal krigsskipet «USS New York» ligge ankret.

Skipet ble bygget med stål fra World Trade Center, og kostet en milliard dollar å lage.

Museet på Ground Zero, New York

En brannbil som ble brukt i evakueringen 11. september blir senket ned i museet på Ground Zero.

Foto: Björn Myrman / SCANPIX

Åpner museum

Senere på dagen skal minnesmerket og museet The National 9/11 Memorial innvies med en seremoni for de pårørende.

Det norske arkitektselskapet Snøhetta har vært med på å planlegge senteret, som åpner for publikum dagen etter.

Selve minnesmerket ligger ti meter under bakken, og posisjonen til tvillingtårnene, de såkalte fotavtrykkene, er markert med to kvadratiske bassenger.

Navnene på de omkomne er inngravert rundt begge bassengene.

Ground Zero, New York

«Fotavtrykkene» på Ground Zero skal bli bassenger med navnene på de omkomne inngravert rundt kantene.

Foto: MARIO TAMA / Afp
Tribute in Light, New York

Tribute in Light fra femårsmarkeringen i 2006.

Foto: STAN HONDA / AFP

Ved solnedgang skal himmelen lyses opp av to spektakulære lyssøyler, som skal representere tvillingtårnene som falt.

Lystårnene i «Tribute in Light» skal være over seks kilometer høye, og være synlige på nærmere fem mils avstand. Ifølge arrangørene vil de utgjøre den kraftigste lysstrålen som noen gang er rettet mot himmelen.

Utover kvelden skal over 100 gratiskonserter gå av stabelen over hele New York, og Trinity-kirken på Manhattan holder åpent for publikum hele natta.

På Hudson-elva skal dagen markeres med en seremoni i regi av New Yorks buddhistkirke og byens Interfaith Center, der tusenvis av japanske lanterner skal settes på vannet.

Dagen før skal angrepene markeres med en menneskelig lenke langs sjøsiden på nedre Manhattan, der det ventes at flere tusen mennesker vil stå hånd i hånd.

3.000 flagg

I Battery Park helt på sørspissen av Manhattan skal 3.000 flagg vaie søndag, og det skal holdes gudtjenester og tennes lys en rekke steder i metropolen.

Men 11. september er blitt en minnedag over hele USA, der hele 97 prosent sier de husker hvor de var da nyheten om terrorangrepet kom. Over hele landet kommer folk til å samle seg for konserter, minnestunder, utstillinger og frihetsmarsjer.

Brann- og politifolk over hele landet skal hedre de 411 redningsarbeiderne som mistet livet i innsatsen for å redde liv 11. september 2001.

Mens New York minnes sine døde, er sikkerheten drastisk skjerpet. En ny terrortrussel ble kjent sent torsdag kveld. Ekstra politistyrker er sendt ut til nøkkelsteder som tunneler, t-bane og bruer i gatene som følge av det som kalles en troverdig terrortrussel.

Overvåkingskamera på Times Square i New York

New York overvåkes kontinuerlig. Her fra Times Square.

Foto: John Minchillo / Ap

Øker sikkerheten

Sikkerhetstiltakene rundt tiårsmarkeringen er rustet kraftig opp, og store politistyrker vil være tilstede i gatene hele dagen.

Alle som skal besøke minnesmerket på Ground Zero vil bli nødt til å gå gjennom en sikkerhetssjekk som ligner den man har på flyplasser, og alle besøkende vil bli overvåket.

Et videoanalytisk overvåkingssystem skal fange opp alle mulige trusler, blant annet ved å hente opp tidligere beskrivelser av terrorangrep og -mistenkte.

Politiet vil også ha en egen stasjon til å til undersøke alle biler som skal inn i kvartalet, og kameraer og måleapparater som leser nummerskilt er installert på alle de 16 bruene og fire tunnelene som er tilknyttet Manhattan.

Etter drapet på Osama bin Laden fant amerikansk etterretning dokumenter som tyder på at Al Qaida planla å angripe tog i USA på tiårsdagen for 11. september-angrepene.

Ifølge Homeland Security foreligger det imidlertid ingen konkrete eller troverdige trusler mot USA i forbindelse med 11. september.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt