Demonstrantene nekter å gi seg

President Hosni Mubarak vil ikke gå av tirsdag, men annonserer på statlig fjernsyn at han vil trekke seg etter valget i september.

Demonstrantene reagerer på Mubaraks tale

Demonstrantene på Tahrir-plassen er ikke fornøyde med talen til Mubarak, og vifter med skoene sine - en handling som viser disrespekt overfor presidenten.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

NRK har fulgt tirsdagens hendelser i Egypt. Les de fortløpende oppdateringene under.

23.50: Det er ikke meldt om drepte eller sårede etter skytingen i Alexandria, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

23.46: Uroen fortsetter i Alexandria. Folk kaster gjenstander på hverandre, mange har balltre eller andre slagvåpen. Militæret er på plass, men klarer ikke å roe gemyttene, viser bilder fra Al Jazeera.

Demonstrantene ser på Mubaraks tale

Demonstrantene på Tahrir-plassen ser talen fra president Hosni Mubarak.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

23.41: Mohamed ElBaradei mener president Hosni Mubarak ikke gjorde en god nok jobb med å komme demonstrantene i møte. Han mener det virker som at Mubarak prøver å lure seg til å beholde makten i Egypt, melder Reuters.

ElBaradei ble intervjuet av CNN rett etter Mubaraks tale, der han indikerte at han vil vurdere å stille som kandidat i presidentvalget i september.

23.23: Skuddveksling i Alexandria, viser bilder fra Al Jazeera. Grupperinger som er negative til regjeringen og de som fremdeles støtter dem, braker sammen. Militæret griper inn.

23.15: NRKs reporter Sidsel Wold sier det er hengt opp plakater på Tehrir-plassen etter talen.

– Og der står det «Det er for sent nå», sier Wold.

Hun forteller at det er den harde kjerne som fortsatt holder ut.

22.43: Demonstranter på Tahrir-plassen vil ikke gi seg. «Vi vil ikke gå, han må gå», roper de ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Fredag ettermiddag kommer vi til presidentpalasset, roper de, og refererer til den planlagte marsjen på fredag.

Opposisjonspolitiker i Egypt George Ishak

Opposisjonspolitiker George Ishak under en demonstrasjon i Kairo før jul.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

22.31: Opposisjonspolitikeren George Ishak sier til BBC at han ikke mener det er godt nok at Mubarak gir seg etter valget.

– Vi er veldig skuffet og veldig sinte. Vi har stilt veldig klare krav, og han har avvist alle. Han må gå av nå. Jeg frykter hva som kommer til å skje videre, sier han.

22.19: Titusener som fortsatt er på Tahrir-plassen svarer ifølge BBC på Mubaraks tale med et unisont «Kom deg ut!».

22.08: Talen er over. Folk vifter med flagg i gatene i Kairo.

Hosni Mubarak taler

Egypts president på talerstolen tirsdag kveld.

Foto: - / Afp

22.02: Mubarak sier han aldri ba om å bli president, og minner folk på den smertefulle måten han kom til makten på. Han vil gå av etter valget i september, og sier han vil sitte som president frem til valget, for å sikre at landet har en ansvarlig ledelse.

– Førsteprioritet er å gjenopprette fred og stabilitet i landet vårt, og å sikre at makten blir overført på en fredelig måte, og å sikre at ansvaret blir overført til den folket i Egypt velger. Jeg kommer ikke til å stille til valg igjen, sier Mubarak.

21.57: President Hosni Mubarak står på talerstolen .

21.32: – Egypts president Hosni Mubarak har bestemt seg for ikke å stille til valg, sier en talsmann for Obama-administrasjonen til CNN. Heller ikke Mubaraks sønn vil stille til valget i september, sier talsmannen.

Han viser til «troverdige kilder i Kairo», og sier at Mubarak selv vil bekrefte dette snart.

21.09: Egyptisk TV bekrefter at Mubarak vil holde en tale snart.

21.08: Det er mer liv i folkemengden i Kairo nå. Folket roper «frihet» og «la det skje i natt», ifølge Al-Jazeera. BBC melder at det er færre folk tilstede nå enn tidligere i dag. En reporter på stedet anslår at det er en tredel så mange som fortsatt er på Tahrir-plassen.

20.48: Al-Jazeera melder at deres sendinger er forstyrret i deler av Midtøsten i dag. En talsmann sier det er «tydelig at makter ikke ønsker at disse viktige bildene av demonstrasjonene skal bli vist offentlig».

Barack Obama og Hillary Clinton

USAs president Barack Obama og Hillary Clinton i møte Washington i dag.

Foto: TIM SLOAN / Afp

20.30: USAs president Barack Obama har sagt til sin egyptiske kollega Hosni Mubarak at han må unnlate å stille til valg i september, melder New York Times.

Beskjeden fra Obama ble videreformidlet av USAs tidligere ambassadør til Egypt, Frank Wisner, ifølge nyhetsbyrået AFP.

19.59: Statsminister Ahmed Shafiq viser seg på Egyptisk TV uten skjorte og slips, melder BBC. Han sier han er bekymret, men at han er sikker på at han kan stabilisere landet igjen.

19.36: TV-kanalen Al Arabiya melder at president Hosni Mubarak i talen vil varsle sin avgang etter neste valg i september.

Tahrir-plassen i Egypt

Demonstrantene i Kairo stiller seg på rekke for å gjøre det lettere å komme seg hjem, for folk som ønsker det.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

19.26: President Hosni Mubarak vil tale på nasjonalt fjernsyn i kveld, melder Al Arabiya. Kanalen sier samtidig at visepresident Omar Suleiman har startet samtaler med opposisjonspartiene.

19.17: USAs president Barack Obama har kalt inn utenriksminister Hillary Clinton og flere rådgivere for internasjonal sikkerhet for å diskutere situasjonen i Egypt, melder CNN.

Senator John Kerry har tidligere i dag bedt Mubarak om å garantere at verken han eller hans sønn vil stille i Egypts neste presidentvalg.

19.13: Folk er på vei hjem etter en lang dag med demonstrasjoner i Kairo, melder BBC. De største gatene ved Tahrir-plassen er fulle av folk på vei hjem, sier reporteren Mark Georgiou.

18.47: Talsmann for den egyptiske hæren, Maj-Gen Ismail Uthman, ber på statlig fjernsyn om at folk «ikke lar seg påvirke av rykter og destruktive ideer», og advarer sivile mot å gå kledd som militære.

– De som likevel gjør dette, vil bli arrestert og stilt for retten, sier han, ifølge BBC.

Omar Suleiman

Visepresident Omar Suleiman.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL / Ap

18.29: Mohamed ElBaradei ber om at den nyutnevnte visepresidenten Omar Suleiman tar over som midlertidig president frem til et nyvalg. Ifølge nyhetsbyrået AFP har ElBaradei hatt samtaler med amerikanske og britiske diplomater for å finne fremtidige løsninger i Egypt.

Om ikke det går, foreslår ElBaradei en tredelt ledelse, der en fra militæret og to sivile styrer Egypt dersom Mubarak går av.

18.07: Flere egyptere vil delta i demonstrasjonen i Kario, forteller BBC-reporter Richard Colebourn. Fra Tahrir-plassen forteller han at han møter familier som sier de vil vere med å demonstrere etter at de har sett bilder av den rolige demonstrasjonen på fjernsyn.

Solen går ned i Egypt

Solen går ned i på Tahrir-plassen i Kairo, der mange har demonstrert mot president Hosni Mubarak i dag.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

18.04: ABC News-reporter Lara Setrakian twitrer at folk setter opp telt på Tahrir-plassen, og at hun har sett flere som deler ut te og mat til demonstrantene. Det er mørkt i Egypts hovedstad, men demonstrantene har langt fra forlatt Tahrir-plassen.

17.47: – President Hosni Mubarak må bli sittende som president til en ny leder har stått fram, sier Islam el-Tahtawi, en av demonstrantene i Kairo. Han tror ifølge BBC at det kan oppstå et politisk vakum om presidenten reiser.

– Likevel går jeg ut og demonstrerer, for å vere med å beskytte landet mitt og sikre min egen fremtid, sier han.

17.41: Demonstrantene kommer fra alle deler av folket. Ingen klar lederskikkelse har stått fram. Men nå melder BBC at en gruppe av politiske opposisjonelle skal ha hatt et møte i dag. Det muslimske brorskap skal være en av partene som deltok på møtet.

17.02: Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier det internasjonale samfunnet må kreve at en fremtidig regjering i Egypt må respektere den 30 år gamle fredsavtalen med Israel, melder AFP.

16.57: – Stor glede over at «millionmarsjen» har gått så bra, sier NRKs reporter på stedet, Sidsel Wold.

– Ingen har stelt i stand bråk, ingen har satt tydd til vold, sier hun.

Video Sidsel Wold i Egypt

NRKs korrespondent Sidsel Wold i Egypt.

Foto: Nyhetsspiller

16.49: Et finsk charterfly har plass for nordiske borgere som vil ut fra Egypt, melder NTB. Flyet letter onsdag klokken 16. Det er tirsdag ettermiddag rundt 85 ledige plasser på flyet. Det er førstemann til mølla, ifølge det finske utenriksdepartementet.

16.42: Redaktøren i den egyptiske avisa Daily News Egypt melder på twitter at en prosjektor, et lydanlegg og en scene blir satt opp på Tahrir-plassen. Det er ventet at enten ElBaradei eller forskeren Ahmed Zuweil skal tale til demonstrantene senere.

Storbritannias utenriksminister William Hague

Storbritannias utenriksminister William Hague.

Foto: BEN STANSALL / Afp

16.30: Storbritannia sender et charterfly til Egypt for hente hjem briter som ønsker å forlate landet, melder nyhetsbyrået Reuters. Flyet blir sendt i morgen, og det blir sendt flere fly om nødvendig, forteller utenriksminister William Hague.

Associated Press melder at folk er desperate etter å skaffe seg flybilletter ut fra Egypt, og at ansatte fra flyselskapet EgyptAir må kjempe for å holde folk ute fra billettkontorene.

16.22: Det muslimske brorskap fremholder sitt krav om at Mubarak må forlate landet. «Vårt krav er at Mubarak drar. Bare om det skjer, kan vi starte en dialog med militæret om en fredelig overføring av makten», sier Mohammed al-Beltagi, som er en tidligere parlamentsmedlem for Det muslimske brorskap.

USAs ambassadør til Egypt, Margaret Scobey

USAs ambassadør til Egypt, Margaret Scobey, har hatt samtaler med Mohamed ElBaradei.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

15.48: USAs ambassadør til Egypt, Margaret Scobey, har hatt samtaler med Mohamed ElBaradei, melder AFP.

15.43: Ungdommer beskytter biblioteket i Alexandria mot plyndring. Bibliotekets direktør, Ismail Serageldin, skriver i en uttalelse på nettsidene at biblioteket er trygt takket være Egypts unge, både ansatte ved biblioteket og demonstranter.

Ungdommene samarbeider med militæret og har ordanisert seg i grupper som diigerer trafikken, beskytter nabolag og andre offentlige bygninger.

15.25: Det er fremdeles stappfullt av folk på Tahrir-plassen, selv om portforbudet trådte i kraft igjen klokken 14 norsk tid.

14.59: UNESCO ber demonstrantene i Egypt om å være mer hensynsfulle overfor landets verdensarv etter at Det egyptiske museet i Kairo og andre historiske steder ble plyndret.

De 120.000 gjenstandene ved Det egyptiske museet i Kairo er uvurderlige, ikke bare av økonomiske og historiske årsaker. De representerer også egyptisk identitet.

14.53: Det amerikanske utenriksdepartementet ber sine ansatte ved ambassaden i Egypt om å forlate landet i lys av uroen og demonstrasjonene. Det gjelder alle ansatte bortsett fra personell i beredskapsfunksjoner, melder AFP.

En demonstrant med en karikatur av Mubarak hvor det står "nasjonen vil ha presidenten ut"

En demonstrant med en karikatur av Mubarak hvor det står «nasjonen vil ha presidenten ut».

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

14.48: BBCs reporter Mark Georgiou melder om at det egyptiske militæret har sendt ut en pressemelding der de minner demonstrantene på Tahrir-plassen om at verden følger med på dem på fjernsyn, og ber dem opptre fredelig for at Egypt skal «fremstå på en positiv måte».

14.29: Havnesjef i Alexandria, Issam Abdel Monem, uttaler på egyptisk statlig fjernsyn at militæret har inntatt havnen og aktiviteten ved havnen går som normalt.

14.25: I byen Alexandria demonstrerte over 50.000 mennesker utenfor en moské ved El Raml-stasjonen, melder AFP. Det er ventet at mange flere vil slutte seg til demonstrasjonen i Alexandria.

Mange av demonstrantene hadde flagg, og på ett av dem var det skrevet: «Forsvinn, ditt avskum, dra og vær med Zine El Abidine», som refererer til Tunisias avsatte president Zine El Abidine Ben Ali, som ble tvunget i eksil i januar.

14.09: Militæret plasserer ut piggtråd rundt residensen til president Hosni Mubarak i Kairo.

14.01: President Hosni Mubarak bør få gå av uten å risikere rettslig forfølgelse, sier Mohamed ElBaradei ifølge AFP.

13.57: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan utsetter sitt planlagte besøk til Egypt, melder nyhetsbyrået Anatolia.

13.51: Frankrike oppfordrer Egypt til å stanse urolighetene i landet etter meldingene fra FN om at opp mot 300 personer er drept i demonstrasjonene.

– Dette må ta slutt. Blodet må stanse. Det har vært altfor mange dødsfall, altfor mange som er blitt skadet, sier Frankrikes utenriksminister Bernhard Valero, melder AFP.

En eldre kvinne viser sin støtte til president Hosni Mubarak i Kairo 1. februar

En eldre kvinne viser sin støtte til president Hosni Mubarak i Kairo 1. februar.

Foto: Amr Nabil / Ap

13.37: BBC melder at statlig egyptisk fjernsyn viser bilder av demonstrasjoner til støtte for president Mubarak, men det er vanskelig å anslå hvor stor gruppen av pro-Mubarak-demonstranter er. Demonstrantene har bannere med slagord til støtte for Mubarak.

13.35: Generalsekretær i Den arabiske liga, Amr Moussa, sier til Al Arabiya at han er klar til «å tjene folket» dersom han blir spurt om å spille en rolle under en eventuell maktoverføring i Egypt:

– Jeg vil utføre mine plikter overfor det egyptiske folk, sier han til TV-kanalen.

13.30: Det egyptiske militæret har uttalt at rundt to millioner mennesker deltar i demonstrasjonen i Kairo. I Alexandria skal det være rundt én million, melder Telegraph.co.uk.

Mange reportere melder om at det er svært trangt om plassen ved Tahrir-plassen.

Video 63d1a396-a723-454b-8205-fb868cb2016e.jpg

SE VIDEO: Demonstrasjoner på Tahrir-plassen i Kairo tirsdag.

13.11: Al Jazeera melder om at titusenvis av mennesker blir holdt tilbake på broen Kasr Al Nile. Militæret hindrer dem i å komme inn til Kairo sentrum og delta i demonstrasjonen på Tahrir-plassen.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi sier hun følger situasjonen i Egypt med stor interesse.

Foto: Ap

13.01: Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi støtter opposisjonen i Egypt og sier til BBC World Service at hun følger situasjonen med stor interesse.

– Dere skal vite at vi er alle med dere, alle vi over hele verden som ønsker frihet, føler oss på en eller annen måte knyttet til andre som kjemper for frihet, sier hun til radiostasjonen.

12.55: Det er også planlagt store demonstrasjoner i Alexandria og andre store byer.

12.28: Mohamed ElBaradei sier til TV-kanalen Al Arabiya at president Hosni Mubarak må gå av innen fredag, melder nyhetsbyrået AFP.

Mohamed ElBaradei sammen med demonstranter i Kairo

Mohamed ElBaradei mener president Hosni Mubarak må gå av innen fredag.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP PHOTO

Samtidig uttaler opposisjonen at de nekter å forhandle verken med Mubarak eller hans regjering før presidenten går av.

– Vårt første krav er at Mubarak går av. Først etter det kan dialogen starte med militæret om detaljene rundt en fredelig overføring av makten, sier Mohammed al-Beltagi, et tidligere parlamentsmedlem, til Reuters.

12.23: Ifølge Al Jazeera har én million mennesker samlet seg på og rundt Tahrir-plassen i Kairo. Dermed skal opposisjonen ha nådd målet om å samle én million mennesker til den planlagte «millionmarsjen». Andre medier melder om at det er 200.000 mennesker på plassen.

12.11: Al Jazeera melder om at militæret har arrestert sabotører og pøbler, som forsøkte å infiltrere demonstrantene i Kairo.

Navanetham Pillay

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navanetham Pillay.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

11.45: FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, sier til Reuters at de har fått ubekreftede meldinger om at opptil 300 personer er drept i uroen i Egypt.

11.41: Den norske studenten Lars Petter Berg er på vei til Tahrir-plassen i Kairo og forteller til NRK.no at stemningen kan sammenlignes med 17. mai i Norge.

– Det er masse egyptiske flagg, folk har på seg hjemmelagde kapper. Solen skinner, stemningen og fellesskapsfølelsen er på topp. Folk tar bilder og er klare for demonstrasjonen. Vi holder en litt lav profil og får se hvor langt vi kommer, sier han til NRK.no.

11.25: Ifølge BBC er det nå over 100.000 mennesker på Tahrir-plassen i Kairo.

Planen er å marsjere fra Tharir-plassen til presidentpalasset, der president Mubarak vil bli møtt med nye krav om å trekke seg.

11.21: USA har sendt sin tidligere ambassadør til Egypt, Frank Wisner, til Kairo for å ha møter med president Hosni Mubarak.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan uttaler at Mubarak bør gå av som president i Egypt. Erdogan sier at Mubarak «bør lytte til kravene fra folket».

Erdogan sier videre: «Jeg sier til det egyptiske folk at demokrati er deres rett; si til Mubarak som en bror at ingen av oss vil leve evig. Vi ønsker ingen blodutgytelser.» Via Sultan Al Qassemi på Twitter.

11.04: NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold befinner seg på Tahrir-plassen i Kairo. Hun forteller at det er en avslappet stemning på Frigjøringsplassen.

– Det er ingen anspent stemning. Soldatene er avslappet og smiler til folk. Det står mange stridsvogner her, men mange av dem er ikke bemannet, forteller hun.

Wold forteller også at man i dag ser en annen gruppe som slutter seg til demonstrantene i Kairo. Hittil har det vært en overvekt av folk fra middelklassen og unge menn.

– I tillegg til alle dem som har demonstrert de siste dagene, har det i dag kommet til veldig mange unge kvinner og mange religiøse kvinner. Det er en egen inngang for kvinner inn til plassen, mange av kvinnene bærer hijab og nikab. Det er også mange familier med barn som kommer hit, forteller hun.

Egyptiske myndigheter stengte alle veier og offentlig transportmidler inn til Kairo sentrum 1. feb

Egyptiske myndigheter stengte alle veier og offentlig transportmidler inn til Kairo sentrum.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

10.37: Det amerikanske kredittrating-byrået Standard & Poor's nedgraderer Egypts offentlige gjeldsrate. Det skjer etter at Moody's har gjort det samme, melder nyhetsbyrået AFP.

10.35: Ifølge BBC har rundt 30.000 mennesker samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo.

10.23: Banker og børsen i Egypt holder fortsatt stengt mens demonstrasjonene fortsetter rundt om i landet.

10.09: BBCs korrespondent opplyser at egyptiske myndigheter har belaglagt noe av utstyret deres da de ankom flyplassen i Kairo.

09.54: Alle veier og offentlig transportmidler inn til Kairo er stengt, opplyser sikkerhetsvakter til Al Jazeera.

Video 5e4ecf2e-1b44-4793-b015-9fae8b32fc04.jpg

SE VIDEO: Sidsel Wold om situasjonen i Egypt tirsdag morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt