Normal

Dette skjedde bak kulissene

Magasinet Newsweek fulgte valgkampene til Barack Obama og John McCain bak sceneteppet. Nå avslører de hva som ble sagt når mikrofonene var slått av.

Barack Obama
Foto: Chris Carlson / AP

Newsweek har sluppet høydepunkter fra sitt ”Special Election Project”.

Det skriver The Huffington Post .

Newsweek fikk tillatelse til å samle informasjon og historier fra valgkampene til Barack Obama og John McCain som var gjemt fra offentligheten. Avtalen var at ingenting skulle komme ut før etter valgdagen.

Newsweek har delt rapporten opp i syv deler og har kalt den "How He Did It" , noe som reflekterer Obamas seier. Onsdag ble første kapittel sluppet.

Les sammendrag av rapporten her
Les hele det første kapittelet her

Her er noen av høydepunktene

I sommer trodde flere av medarbeiderne til Obama at datasystemet deres var rammet av datavirus. Stort var sjokket da både FBI og Secret Service kom med en advarsel: ”Dere har et mye større problem enn dere forstår selv”, fortalte en agent dem. Det ble etter hvert klart at både McCain og Obamas datasystemer hadde blitt angrepet av en utenlandsk størrelse.

McCain snakket sjelden med Palin under valgkampen. Medarbeiderne holdt detaljer som hvor mye Palin brukte på klær unna McCains ører, for de var sikre på at han ville bli fornærmet.

Sarah Palin under McCain tale hvor han erkjenner nederlaget
Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS
John McCain rørt etter at han erkjente nederlaget i presidentvalget
Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Les: Svart belte i shopping

Obama-organisasjonen fikk rapporter fra Secret Service som fortalte at truslene mot Obama økte kraftig i september og oktober. Det var samtidig som Palin ble beskyldt for å hisse opp tilhengerne mot Obama. Michelle Obama ble skremt av retorikken og fiendtligheten til folkemengdene og sa: ”Hvorfor forsøker de å få folk til å hate oss?”

Les: Sier Obama er venn med terrorist

Søndag kveld, før den siste debatten, møttes McCains rådgivere for å diskutere om de skulle fortelle at valgkampen i realiteten var tapt. De bestemte seg for å vente.

Barack Obama og Ellen DeGeneres

Barack Obama og Ellen DeGeneres.

Foto: Mike Rozman / AP

For mye å danse med lesbe

McCain ville nødig bruke pastor Jeremiah Wright mot Obama i valgkampen. Han satte strenge grenser: ikke bruk Wright mot Obama, ikke angrip Michelle Obama, ikke angrip Obama for hans manglende militærtjeneste. McCain stoppet en kampanje som antydet at Obama ikke ville beskytte det amerikanske folket mot terrorisme. Rådgiverne stoppet også en reklamekampanje som viste fram Obama som en selebritet som danset med Ellen DeGeneres (Synet av en svart mann som danset med en lesbisk kvinne ble for provoserende).

Les: Obama forlater menigheten
Les: Sier Obama er venn med terrorist
Les: - Michelle Obama snakket ikke stygt om hvite


Obama ville ikke velge Hillary Clinton som visepresidentkandidat. Årsaken var ikke at hun hadde vært en bitter rival, men mannen hennes Bill.

Les: Hvem blir visepresidentkandidat?
Les:
Bill Clinton klar for valgkamp

Debattene fikk fram nervene hos begge to. Da Obama forberedte seg til de demokratiske nominasjonsdebattene, sa han "Jeg synes ikke dette er et godt format for meg, noe som gjør meg mer forsiktig. Jeg opplever ofte at jeg blir svar skyldig og tenker "Vet du, dette er et dumt spørsmål, men la meg … svare." Så når Brian Williams (debattleder for NBC, red. anm.) spør meg om hva jeg har gjort for miljøet personlig, og jeg sier: "Vel, jeg plantet en haug med trær." Og han sier, ’Jeg snakker om noe personlig.’ Det jeg tenker i mitt hode da er, "Vel sannheten er, Brian, vi kan ikke løse global oppvarming fordi jeg skiftet noen jævla lyspærer i huset mitt. Det må skje på grunn av noe kollektivt.""

Barack Obama og Hillary Clinton

Barack Obama og Hillary Clinton.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt