Hopp til innhold

Dette sa Obama til Netanyahu for overbevise om våpenhvile

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha sagt ja til en våpenhvile etter en telefonsamtale med USAS president Barack Obama. Det hvite hus har nå offentliggjort detaljer fra samtalen.

Israles statsminister Netanyahu og Barack Obama

Istrales statsminister Benjamin Netanyahu skal ha konsultert USAs president Barack Obama per telefon før han skrev under på våpenhvile-avtalen. Bildet er fra en tidligere anledning.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Onsdag ble det endelig klart at Israel og Hamas har blitt enige om en våpenhvile, etter en uke med intense trefninger på Gazastripen og i Tel Aviv. Arbeidet med å få på plass en avtale har blitt ledet av Egypt, men mot slutten kom også USAs utenriksminister Hillary Clinton til Kairo for å bistå i arbeidet.

På en pressekonferanse onsdag sa administrasjonen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at Israel sa ja til våpenhvilen etter å konsultert med USAs president Barack Obama.

Det hvite hus har onsdag kveld offentliggjort en omskrevet versjon av samtalen mellom de to statsoverhodene. I den framgår det blant annet at Obama understreker hvor viktig Israels sikkerhet er for USA. De tette båndene mellom landene er da også godt kjent fra tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Våpenhvile mellom Israel og Hamas

Hillary Clinton og Egypts utenriksminister Mohamed Kamel Amr kunngjør at det foreligger en våpenhvile mellom Hamas og Israel.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

– Forventer ikke at dere tåler angrep

I samtalen understreket Obama også det ikke er forventet at noe land skal tåle gjentatte rakettangrep mot sivile innbyggere. Obama skal også ha takket Netanyahu for at han har vært villig til å samarbeide med Egypt for å få til en våpenhvile.

Obama skal også ha anbefalt Netanyahu til å skrive under på avtalen, mens han samtidig gjentok at Israel har rett til å forsvare seg selv.

USAs president skal også ha brukt samtalen til å forsikre Israel om at USA vil hjelpe Israel med sikkerheten i landet, spesielt med tanke på våpen og eksplosiver som smugles inn over landegrensene.

– Skal samarbeide med USA

Obama skal også ha sagt at USA skal bistå i arbeidet med å skaffe midler til landets rakettforsvar, deriblant mye omtalte «Iron Dome». Israel har tidligere hevdet at forsvarssystemet, som er delfinansiert av USA, har avverget 245 raketter fra Gaza.

Etter at avtalen ble kjent har Netanyahu lagt vekt på nettopp dette samarbeidet i intervjuer.

– Israel kan ikke sitte og se på mens våre fiender styrker seg selv med våpen som kan brukes til terror. Derfor ble jeg enig med president Obama om at vi vil jobbe sammen – Israel og USA – mot våpensmugling til terrororganisasjoner, sa Netanyahy på en pressekonferanse etter at avtalen ble kjent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide har tro på avtalen.

Foto: John Minchillo / Ap

Eide: – Har stor tro på våpenhvile

Utenriksminister Espen Barth Eide sa onsdag til NRK at han har stor tro på avtalen om våpenhvile. Eide mener det først og fremst er Egypt som skal ha honnør for å ha gjort en våpenhvile mulig.

– Det er Egypt som har stått i spissen for dette arbeidet, og skal ha all ære for dette. Amerikanerne har støttet opp om dette arbeidet, og det er også veldig bra. Egypt har de beste kontaktene inn til Hamas, og USA har naturlig nok de beste kontaktene inn til Israel, sier Eide.

Våpenhvileavtalen innebærer at både Israel og palestinske grupper skal stanse sine angrep. Etter 24 timer åpnes det for at grenseoverganger kan åpnes og at det skal bli lettere for folk å bevege seg. Det samme gjelder transport av varer. Men Israels blokade av Gazastripen, som blir sagt å være Hamas motiv for å skyte raketter, er ikke omhandlet.

– Våpenhvile eller bakkestyrker

Folk på Gazastripen feirer nå våpenhvilen med Israel, men eksperter understreker at dette ikke er noen avtale om fred.

– Krigen på Gazastripen var kommet til et punkt der israelerne enten måtte stanse eller sende inn bakkestyrker, sier professor i historie ved Universitetet i Oslo Hilde Henriksen Waage til NTB.

Midtøsten-eksperten tror avtalen om våpenhvile mellom Israel og Hamas vil holde.

Israel-kjenneren Hanne Eggen Røislien mener våpenhvilen kan være et uttrykk for at Israel har nådd de fleste av sine militære mål. Hun sier Israels luftangrep på Gazastripen har hatt til hensikt å svekke Hamas' militære kapasiteter. På spørsmål om våpenhvilen vil holde, svarer hun nei.

– Den kan vare i fire timer eller fire år. Det er umulig å si når den ryker. Men en våpenhvile er nettopp det og ikke en fredsavtale. Våpenhviler er av natur midlertidige, sier hun til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt