NRK Meny
Normal

– Dette vil gi deg min stemme!

– Vi lever i en tid hvor ordet «integritet» ikke lenger betyr noe for politikere, sukker Maurice Beauzac (86). Fullt kaos i fransk presidentvalgkamp gjør velgerne desto mer klare på hva de ønsker av politikerne, og stadig mer i tvil om hvem som kan innfri.

The Wider Image: Scandal deepens election uncertainty in France
Foto: Stephane Mahe / Reuters

– Jeg drømmer om en politiker som gir oss arbeidsplasser og fred. Fred i verden, det er det viktigste av alt, sier Jean-Claude (68) til nyhetsbyrået Reuters.

Den spreke pensjonisten kommer syklende over torget i Chartres, en pittoresk liten by omlag 90 kilometer sørvest for Paris. Den gotiske katedralen er byens store stolthet, men innbyggerne kan også smykke seg med noe helt annet som vekker oppsikt.

Chartres

I Chartres har befolkningens valgresultat vært svært nær det nasjonale under de siste fire presidentvalgene.

Foto: Stephane Mahe / Reuters

Ber om troverdighet

De siste fire presidentvalgene har resultatet fra Chartres vært nær identisk med det endelige nasjonale valgresultatet, men kan vi se til byen for å ane valgresultatet i år?

– Vi må kunne stole på våre politikere, men det er stadig mer vanskelig med dagens utvikling, sier selgeren Julien Ambrosio (27). Reuters ber ham notere det viktigste for ham i denne valgkampen på en tavle.

«Tillit» blir raskt formulert med krittet før Julien Ambrosio løfter tavlen foran seg og lar fotograf Stephane Mahe foreviget budskapet til presidentkandidatene.

Fullt kaos på høyresiden i fransk politikk gir Marine Le Pen nye muligheter

François Fillon i fritt fall

De konservatives presidentkandidat François Fillon har gått fra å være en tilsynelatende plettfri kandidat til å synke stadig dypere i skandalen om utbetalingene til hans kone Penelope. Hun skal ha mottatt omlag åtte millioner kroner over en femtenårsperiode, angivelig for å ha utført sekretæroppgaver for sin folkevalgte mann og hans vararepresentant. Problemet er at ingen kan bekreftet at hun faktisk har jobbet for lønnen.

Nathalie Reperant

Nathalie Reperant (45) jobber i et forsikringsselskap og mener arbeidsledigheten er politikernes største utfordring.

Foto: Stephane Mahe / Reuters

François Fillon er nå i fritt fall på meningsmålingene. Avisen Les Echos publiserte i dag en måling utført av Elabe som viser at han har stupt fra en tredje til 18. plass hva gjelder popularitet.

«Penelope-gate» sår tvil

For innbyggerne i Chartres har skandalen sådd tvil. Halvparten av dem Reuters snakker med vet ikke hvem de skal stemme på.

Arbeidsløse Cathy Dos Santos står med sin nyfødte i bæresele på magen. Hun skribler raskt på tavlen. «Ærlighet». Det handler ikke bare om polikere.

– Ærlighet betyr også å stemme i tråd med din egen overbevisning og ikke la andre fortelle deg hva du skal gjøre, påpeker 21-åringen.

Marine Le Pen i tet

– Jeg ville ikke hatt barn i dag, jeg ville vært for bekymret for fremtiden deres, sier sykepleieren Patricia Breard (53). Hun skriver «de unges fremtid» på tavlen.

«Penelope-gate» har gitt høyrepopulistiske Marine Le Pen fra Nasjonal Front vind i seilene. Hun leder nå på meningsmålingene.

– Alle har retten til å leve, men når det kommer til boliger bør franskmenn ha førsteprioritet, sier Stephane Dominois (46). Han strekker seg mot tavlen og skriver «boliger».

Marie-Laure Mathonnat

Marie-Laure Mathonnat (54) er offentlig ansatt og ber politikerne om å huske «økologi».

Foto: Stephane Mahe / Reuters

Skaff oss arbeid!

Av de 100 personene som Reuters får svar av i Chartres, noterer 25 personer arbeidsplasser.

Politikerforakten som preger innbyggerne kan komme den tidligere økonomiministeren Emmanuel Macron til gode. Han har aldri vært folkevalgt og nyter allerede godt av Fillons fall. 39-årigen tar avstand fra den tradisjonelle høyre/venstre-aksen og nyter begeistring hos de unge med sin bevegelse «En Marche!» (Fremad!).

– Jeg hører flere kandidater si at det er for mange som arbeider i offentlig sektor, men det er ikke sant. Vi trenger dem alle som en, sier studenten Kevin Ndongala (22).

Bruno Sauvage

Bruno Sauvage (52) ber politikerne komme korrupsjonen til livs.

Foto: Stephane Mahe / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt