NRK Meny
Normal

Dette kan ha kostet Netanyahu dyrt

I et land hvor velgerne er svært opptatt av sikkerhetspolitikken, kan det ha straffet seg for Israels nåværende statsminister Benjamin Netanyahu å legge seg ut med sin nærmeste allierte, USA.

Benjamin Netanyahu taler i Kongressen i USA

TALTE MOT OBAMAS VILJE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte til den republikansk-kontrollerte Kongressen i USA i begynnelsen av mars. Det reagerte president Barack Obama kraftig på.

Foto: Andrew Harnik / Ap

I forkant av tirsdagens valg i Israel har flere tidligere etterretningstopper kritisert Netanyahu for å ha skadet forholdet til USA, og har advart mot å stemme på ham.

Meir Dagan, som ledet etterretningstjenesten Mossad, har sagt at det ikke er Israels mange fiender som bekymrer ham, men «det som skjer hjemme». Yuval Diskin, som ledet etterretningsorganisasjonen Shin Beth, har uttalt at «Netanyahus vei vil ødelegge Israel».

Da Netanyahu talte til den amerikanske kongressen denne måneden, vakte det reaksjoner. Netanyahu hadde tatt imot en invitasjon fra den republikansk-kontrollerte Kongressen, men besøket ble ikke ønsket velkommen av president Barack Obama.

Tvert imot var den demokratiske presidenten svært krass og mente Netanyahu burde ha holdt seg hjemme.

– Høyt spill

– Å holde talen i Kongressen, var et høyt spill av Netanyahu. Det har i hvert fall ikke gitt ham den medgangen på meningsmålingene før valget han hadde håpet på, sier Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal.

– Vi vet ennå ikke om han mister stemmer på dette, men folk i Israel er opptatt av å ha et godt forhold til USA. Nå kan ikke Israel lenger ta USAs støtte for gitt, slik de har kunnet i flere tiår. Det er en større fare nå for at Obama ved neste korsvei hvor Israel trenger USAs støtte, sier takk for sist.

Forholdet mellom Netanyahu og Obama har vært kjølig i lengre tid, men likevel har det ikke resultert i endret politikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En israelsk mann venter i et stemmelokale i Tel Aviv

SKJEBNEN I VELGERNES HENDER: En israelsk mann venter i et stemmelokale i Tel Aviv. Det er meldt om høy deltakelse i tirsdagens valg, hvor israelerne avgjør om Benjamin Netanyahu får fortsette som statsminister.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

– Støter vekk den jødisk-amerikanske diasporaen

Opposisjonen i Israel har forsøkt å overbevise velgerne om at risikoen er stor for det nå, at Netanyahus tale i Kongressen kan ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Et flertall av de jødiske amerikanerne stemmer demokratisk. Den israelske opposisjonen har understreket at Netanyahu ved å stikke en finger i øyet på Obama foran det jødiske flertallet i USA som har stemt på ham, kan ha tøyd strikken for langt, sier Heian-Engdal.

– For eksempel har en resolusjon som vil gjøre de israelske bosettingene ulovlige, vært diskutert i Sikkerhetsrådet før. Dersom diskusjonen dukker opp igjen, kan USA tenke at de ikke gidder å bruke vetoretten sin på noen som ikke hører på dem.

Dette er Benjamin Netanyahu
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt