NRK Meny
Normal

Dette har du aldri sett før

For første gang kan vi nå se detaljer fra overflaten på Pluto. 14. juli er romfartøyet New Horizons framme ved dvergplaneten, men allerede nå overrasker bildene astronomene.

Pluto

Det siste fargebildet av Pluto er tatt 3. juli. Det viser detaljer vi aldri har sett før. Bildet viser også at dvergplaneten rent fargemessig ligner på Mars.

Foto: NASA

Da sonden forlot jorden for ni år siden, var Pluto den niende planeten i vårt solsystem, og den eneste som ikke hadde vært besøkt av noe menneskeskapt.

I september 2006 mens New Horizons nærmet seg gigantplaneten Jupiter, ble Pluto nedgradert til dvergplanet av den Internasjonale Astronomiske Union. Til store protester, ikke minst fra gruppen bak sonden. Målet, å fotografere den siste, ukjente planeten, ble revet vekk fra dem.

Glenn Fountain

Han har ventet lenge på bildene. Prosjektleder Glenn Fountain forteller at de nå er inne i finalen.

Foto: Jonh Hopkins University

Likevel er det stor entusiasme i gruppen av forskere og ingeniører som nå bare er dager fra møtet de fortsatt mener er historisk.

– Det blir bare bedre og mer spennende for hver dag som går, sier prosjektleder Glenn Fountain. Han styrer ferden fra Applied Physics Laboratory, ved Jon Hopkins universitetet.

Bedre enn romteleskopet

Og det blir sakte og rolige mer spennende for gruppen, og publikum som følger ferden. I løpet av forrige måned kom det inn stadig bedre bilder av Pluto. I midten av juni ble bildene bedre enn de som tidligere var tatt med romteleskopet Hubble.

Pluto

På grunn av den høye hastigheten til sonden ble bildene av Pluto mye bedre bare i løpet av noen dager.

Foto: NASA

På det nyeste fargebildet av dvergplaneten er det mulig å se regelmessige strukturer på den sørlige delen av overflaten.

De er omtrent fem hundre kilometer i diameter, og forskerne greier ikke å finne en forklaring på hvordan de har oppstått. De er heller ikke sikre på om det er permanente strukturer på overflaten, eller om det er noe som oppstår i atmosfæren.

– Det er et skikkelig mysterium, vi vet ikke hva flekkene er og vi er veldig ivrige til å finne det ut, sier ansvarlig forsker for programmet, Alan Stern.

Snarvisitt

Sonden New Horizons får kort tid til å finne ut hva dvergplaneten har å by på. Bare noen minutter ved nærmeste passering.

Sonden nærmer seg Pluto med en hastighet på over 50.000 kilometer i timen.

Klokken 13:49 norsk tid 14. juli vil den passere det nærmeste punktet. Etter den siste banekorreksjonen i slutten av juni, vil den haste seg forbi i en avstand av 12.500 kilometer.

Det er nær nok til å kunne se detaljer med en oppløsning på bedre enn hundre meter.

New Horizons ved Pluto

Når sonden farer forbi Pluto vil den være over fire og en halv milliarder kilometer unna jorden. Slik har en kunstner sett for seg hvordan møtet vil se ut, men nå vet vi fortsatt lite om dvergplaneten.

Foto: NASA

Ingeniørene som har planlagt banen er nesten helt sikre på at alt går bra. En av utfordringene er at de ikke har helt oversikt over hva som vil møte sonden. Det er mye som flyr rundt Pluto, mange naturlige satellitter og sannsynligvis betydelige mengder småpartikler.

Det er ikke utelukket at New Horizons kan ende ferden katastrofalt akkurat da det blir mest spennende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt