Varslene som ble gitt om Salman Abedi

Tidligere CIA-etterforsker mener noe gikk alvorlig galt da Manchester-terroristen ikke ble stoppet.

overvåkningsbilder av Salman Abedi tatt på kvelden da terrorangrepet skjedde.

NYE BILDER AV TERRORISTEN: Politiet har sent lørdag kveld frigitt overvåkningsbilder av Salman Abedi tatt på kvelden da terrorangrepet skjedde.

Foto: HANDOUT / REUTERS

På liste over jihadister

Myndigheten ble varslet

 • Ifølge Telegraph ble myndighetene varslet om Abedi minst fem ganger i løpet av de siste fem årene. Abedi skal ha fortalt venner at det var «ok å være selvmordsbomber».
 • To av Abedis venner skal ha ringt politiets tipstelefon for fem år siden, og på nytt i fjor. – De fryktet at han støttet terrorisme, og hadde gitt uttrykk for at det var greit å være selvmordsbomber, sier en kilde til BBC.
 • Mohammed Shafiq, leder av Ramadhan-stiftelsen, sier til Telegraph at de varslet myndighetene om Abedi for to år siden, men at de ikke hørte noe siden. – Folk uttrykte bekymringer over måten denne mannen oppførte seg på, og rapporterte det på riktig måte ved å bruke de riktige kanalene, sier Shafiq.

  Overvåkningsbilde av Salman Abedi tatt på kvelden terrorangrepet skjedde

  Overvåkningsbildene ble tatt samme dag som angrepet skjedde.

  Foto: HANDOUT / Reuters

– Faren tilknyttet islamistisk gruppe i Libya

 • Myndighetene kjente til at Abedis far var tilknyttet en militant islamistisk gruppe i Libya, skriver Telegraph. Faren, som nå er pågrepet, har avvist denne tilknytningen.

Utestengt fra moské

 • Han skal også ha blitt utestengt fra moskeen i Didsbury i sør-Manchester etter å ha konfrontert en imam som holdt en preken der han fordømte ekstremisme og IS. – Han viste meg et ansikt fullt av hat, sier imamen til Telegraph. Moskeen bekrefter at de rapporterte Abedi til myndighetene.

Naboer: Ble sterkt religiøs – ropte i gaten

 • Han sluttet å studere, ble mindre sosial og kledde seg i kjortel og sparte til skjegg. I en periode hadde han et svart flagg med arabisk skrift på taket, skriver Manchester Evening News.
 • Naboen Lina Ahmed (21) sier hun la merke til at Abedi ble mer religiøs, skriver The Telegraph. – For noen måneder siden gikk han i gaten og ropte en bønn på arabisk veldig høyt: «Det er bare én Gud, og profeten Mohammed er hans sendebud.»

Skal ha vært bekjent av IS-rekrutterer

 • Sikkerhetstjenesten skal ha kjent til Salman Abedi som en person tilknyttet IS-rekrutterer Raphael Hostey, skriver The Times. Hostey, som også er fra Manchester, ble drept i et droneangrep i Syria i fjor.

Mistenkelig reisevirksomhet

 • Frankrikes innenriksminister Gerard Collomb har fortalt fransk fjernsyn at både den britiske og den franske etterretningstjenester hadde informasjon om Abedi og hans reisevirksomhet.

Broren skal ha kjent til terrorplan

Britain Libya

BROR FENGSLET: Lillebroren Hisham Abedi ble fengslet i Libya. Ifølge libysk politi har han erkjent å være en del av IS.

Foto: AHMED BIN SALMAN / AP
 • En talsmann for libyske styresmakter har uttalt at lillebroren Hashim Abedi kjente til en terrorplan, men at lillebroren hevder han ikke visste tid og sted.
 • Salmas lillebror Hashim har vært under etterforskning den siste halvannen måneden for en mulig tilknytning til IS, opplyser libyske styresmakter.

– Noe alvorlig galt i etterretningen

Tidligere CIA-offiser Bob Ayers mener det var nok av røde flagg rundt Abedi.

– Det er noe alvorlig galt med dette. Hva ser de etter, og hvor er terskelen? Hvis de hadde noen av disse opplysningene, ble den ikke riktig analysert, sier Ayers, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mens kritikken mot myndighetene har bygget seg opp, valgte den britiske etterretningen i helgen å offentliggjøre hvor mange de er nødt til å passe på. Ifølge The Times har MI5 23.000 ekstremistiske jihadister i sin database, men bare kapasitet til å etterforske om lag 3.000 personer av gangen.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier til NRK at han mener britisk etterretnig gjør en god jobb, og at de avverger mange angrep.

Væpnet politi var synlig til stede under FA-cupfinalen mellom Arsenal og Chelsea lørdag

FØLGER MED: Væpnet politi var synlig til stede under FA-cupfinalen mellom Arsenal og Chelsea lørdag

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt