Hopp til innhold

Dette er USAs nye førstedame

- I'm an Obama-mama, sa Michelle Obama i valgkampen. I dag blir hun USAs første afroamerikanske førstedame.

Michelle og Barack Obama
Foto: Alex Brandon / AP

Dermed blir det nok en gang en jurist som flytter inn i Det hvite hus sammen med en demokratisk president.

Og som Hillary Clinton ble hun fryktet for å være for selvstendig, for radikal med for stor påvirkning på sin mann. Men hun har blitt svært populær, i likhet med den påtroppende utenriksministeren.

Barack, Michelle, Barack og Sasha Obama

Familien Obama sammen på Iowa under valgkampen.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Michelle har etter at hun ble et kjent ansikt, flere ganger vært å finne på "best kledd"-lister og har av mange blitt sammenlignet med tidligere førstedame Jackie O. Kennedy for sin selvstendige stil.

Men til forskjell fra Kennedy, som foretrakk fransk haute couture, mixer fru Obama amerikanske designerklær med billigere varianter.

Se bildegalleri med Michelle Obama her

Les: Fru Obama skaper mote

Kom seg opp og frem

Men det var ikke gitt at hun som skulle ende opp som historisk førstedame og stilikon.

Michelle LaVaughn Obama, født Robinson, (44) vokste opp i det fattige nabolaget South Shore i Chicago i Illinois. Hun ble innprentet av sine foreldre at hardt arbeid var nøkkelsen til suksess - og gjorde som de sa.

Hun er også kvinnen som Barack Obama la seg i selen for å få med ut på stevnemøte.

- Nå vet dere hvorfor jeg ba henne ut så mange ganger, til tross for at hun stadig sa nei, sa Barack Obama til Demokratenes landsmøte etter at Michelle hadde holdt hovedtalen.

- Og dere ønsker jo en utholdende president, spøkte han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michelle, Sasha og Malia Obama under Demokratenes landsmøte i Denver

Michelle, Sasha og Malia Obama under Demokratenes landsmøte i Denver.

Foto: Charles Dharapak / AP

Og utholdenheten resulterte i bryllup mellom de to i oktober 1992. Sammen har de døtrene Malia Ann (10) og Natasha, kalt Sasha (7) som har sjarmert USA i senk.

Les: Sasha (7) stjal showet

Les: Den nye førstefamilien

Engasjert jusstudent på Harvard

Michelle Obama var klassevenninne med Santita Jackson, datter til den kjente svarte menneskerettsaktivisten Jesse Jackson, på Whitney Young High School.

Michelle gikk videre for å studere sosiologi og afroamerikanske studier ved Princeton University.

Deretter ble det jusstudier ved Harvard. Og alt i studietiden var hun politisk engasjert. I løpet av sin tid på Harvard, deltok Michelle i demonstrasjoner og kjempet for at det skulle ansettes professorer med minoritetsbakgrunn.

Nett-TV: Store forventninger til ny førstedame

Søt musikk på advokatkontoret

Etter endt utdanning begynte hun å jobbe hos advokatfirmaet Sidley Austin i Chicago, der hun senere skulle møte hennes kommende ektemann og USAs nye president, Barack Obama.

Barack og Michelle Obamas bryllupsbilde

Michelle Robinson giftet seg med Barack Obama i oktober 1992.

Foto: Anonymous / AP

Etter tiden hos Sidley Austin arbeidet Michelle for borgermesteren i Chicago, og i 1993 ledet hun den ideelle organisasjonen Chicago office of Public Allies. Den jobben hadde hun i fire år og satte rekord når det gjaldt innsamling av penger.

Deretter valgte Michelle en offentlig karriere ved universitetet i Chicago og har nestsjef for kommunikasjon for universitetets sykehus.

Mor til to

Michelle Obama var aktiv i valgkampen som førte til at hennes ektemann ble valgt til USAs president. Men hun har også vært tydelig på rollen som mor.

Tidlig i valgkampen gjorde hun det klart at hun ville være borte kun ett døgn i uken før hun igjen skulle dra hjem til døtrene.

Hun forlangte at de flyttet til Washington før mannen skulle innsettes, for at døtrene Malia og Sasha skulle få begynne skolen sammen med de andre elvene i klassen.

Den nye førstefamilien Med på flyttelasset inn i Det hvite hus, følger også Michelles mor Marian Robinson i første omgang for noen måneder, for å sikre at barna har en person de er trygg på når presidentparet er ute på reise eller har andre oppgaver. Det var "grandma" som stilte opp når valgkampen tetnet seg til. Og Obama selv har forsikret at han har et svært godt forhold til sin svigermor.

Michelle vil heller ikke fremstilles som en rådgiver for ektemannen og sa i et intervju: "Min jobb er ikke å være seniorrådgiver" - men hun legger heller ikke skjul på hva hun mener politisk.

Kone-krig i valgkampen

Hun havnet tidlig i valgkampen i en ordkrig med John McCains kone, Cindy McCain.

For Cindy McCain benyttet anledningen til å gi Michelle et lite stikk og sa: "Jeg er stolt av landet mitt. Jeg vet ikke om dere har hørt de ordene før - jeg er meget stolt av landet mitt."

Dette sa fru McCain dagen etter at Michelle Obama sa til en gruppe tilhengere: "For første gang i mitt voksne liv er jeg virkelig stolt av landet mitt, fordi det virker som om håpet har kommet tilbake. Ikke bare fordi Barack gjør det godt, men fordi jeg tror folk lengter etter en forandring."

Barack Obamas talsmann, Bill Burton, måtte sende ut en klargjørende uttalelse etter "kone-striden".

Siden har det kommet frem at personen Michelle nå etterfølger, Laura Bush ringte Michelle med sympatierklæringer.

- Jeg satte veldig stor pris på den gesten, sa Michelle i et intervju.

Les: Kone-kamp i valget

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michelle og Barack Obama sammen med døtrene Sasha og Malia

Michelle og døtrene Sasha og Malia var med Barack Obama på flere valgmøter.

Foto: Jae C. Hong / AP

En racer med rokkering

Barack Obama fortalte i et intervju med People Magazine at både kona Michelle og døtrene er ivrige rokkering-brukere, og at dette er et av Michelles skjulte talenter.

- Hun er den beste rokkering-utøveren jeg vet om. Når hun har fått inn rytmen, er hun ustoppelig, sa Barack Obama.

Nå tar hun med seg rokkeringen og flytter inn i Det hvite hus for de neste fire årene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video: Se Michelle og Barack Obama bli parodiert i Saturday Night Live.

SISTE NYTT

Siste nytt