Hopp til innhold

Dette er terrornettverket til Abdeslam

Flere av dem som mistenkes for å stå bak terrorangrepene i Brussel knyttes til Paris-terroristen Salah Abdeslam (26).

Antatte terrorister på Zaventem-flyplassen i Brussel

OVERVÅKNINGSKAMERA: Ibrahim El Bakraoui og en foreløpig ukjent mann på Zaventem i Brussel. Politiet trodde mannen med hatt kunne være Najim Laachraoui, men det viste seg å ikke stemme.

Foto: Overvåkningsbilde / Afp

Dagen etter terroren rystet Belgia begynner det å komme fram opplysninger om hvem som står bak. Det viser seg at flere av de mistenkte har koblinger til terrorangrepene i Paris i november og til én mann: Salah Abdeslam.

Abdeslam klarte å rømme etter terrorangrepene i Paris, men etter fire måneder på flukt fra politiet ble han pågrepet i Brussel fredag kveld i en dramatisk aksjon.

Fire dager etter pågripelsen er det altså Brussel som rammes av terror og det begynner å åpenbare seg et nettverk av terrorister midt i Europa:

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam

PÅGREPET: Salah Abdeslam var på flukt fra politiet i fire måneder før han ble pågrepet fredag 18. mars.

Foto: Uncredited / Ap

Salah Abdeslam (26) ble pågrepet i en leilighet i Brussel-forstaden Molenbeek fredag kveld. Da hadde mellom 300 og 400 politifolk jaktet ham i 4 måneder. Abdeslam hadde en nøkkelrolle i planleggingen av Paris-terroren, tror politiet. Han var sjåfør for flere av terroristene og planla å sprenge seg selv i lufta ved Stade de France i Paris i november. Han ombestemte seg.

I stedet ble han hentet av to kamerater i bil og kjørt ut av Frankrike over grensa til Belgia. Etter at han klarte å flykte, skal han først ha oppholdt seg i en leilighet i Schaerbeek, men kom seg unna politiets aksjoner. Forrige uke ble fingeravtrykkene hans funnet i en leilighet i Brussel etter en væpnet politiaksjon der en person ble drept. Denne leiligheten knyttes nå til brødrene El Bakroui.

Brødrene El Bakroui

Mistenkte etter terrorbombene mot Brussel-flyplassen

OVERVÅKNINGSKAMERA: Najim Laachraoui og Ibrahim El Bakraoui.

Foto: HANDOUT / Afp

Brødrene Khalid El Bakroui (27) og Ibrahim El Bakroui (30) sprengte seg selv i lufta under angrepene i Brussel. Ibrahim var en av de to selvmordsbomberne på flyplassen, mens Khalid sprengte seg i lufta på metroen, bekrefter belgisk politi.

De to brødrene er kjent for kriminell virksomhet fra før, men ikke fra terror. Ibrahim ble i 2010 dømt for å ha skutt mot politiet med kalasjnikov etter et ran i Brussel, ifølge belgiske La Dernière Heure.

Khalid skal ha leid en leilighet under falskt navn i Rue de la Dries i bydelen Forêt. Det var denne leiligheten væpnet politi gikk til aksjon mot forrige uke - da en terrormistenkt mann ble drept og minst to personer klarte å flykte. I tillegg til fingeravtrykkene til Abdeslam, fant etterforskerne et IS-flagg og våpen i leiligheten.

Najim Laachraoui

Najim Laachraoui

KAN VÆRE ANGRIPER: Belgiske medier navngir terrormistenkt som Najim Laachraoui. Han er tidligere etterlyst i forbindelse med Paris-terroren.

Foto: Afp

Under ett døgn før angrepene i Brussel denne uka ble 24 år gamle Najim Laachraoui etterlyst av politiet, mistenkt for terroren i Paris i november. Etterlysningen kom etter pågripelsen og avhørene av Salah Abdelam fredag.

Laachrouis DNA ble funnet på bombebelter ved Stade de France og Bataclan i Paris. Politiet mener belgieren leide et hus i den belgiske byen Auvelais som ble brukt av Paris-angriperne, ifølge nyhetsbyrået AP. Før angrepene i Paris ble han og Salah Abdeslam stoppet av politiet på grensa mellom Østerrike og Ungarn. Laachrouis levde da under aliaset Soufiane Kayal.

Mohamed Belkaid

Mohamed Belkaid

DREPT I AKSJON: Mohamed Belkaid

Foto: AP/Belgisk politi

35-år gamle Mohamed Belkaid, som var algerisk statsborger, bodde flere år i Sverge før han forlot landet i 2014 reiste til Syria. Han ble skutt og drept av politiet da han forsøkte å skyte dem under antiterroraksjonen mot en leilighet i bydelen Forest i Belgia 16. mars. Antiterrorpolitiet tror Belkaid kan ha vært leder for terrorcellen som sto bak terrorangrepene i Paris og Brussel. Etter Paris-terroren ble han etterlyst under dekknavnet Samir Bouzid, og han har dukket opp på et overvåkingsbilde sammen med Najim Laachraoui.

Brahim Abdeslam

Brahim Abdeslam

Brahim Abdeslam, broren til Salah Abdeslam, var en av selvmordsbomberne som angrep konsertlokalet Bataclan 13. november.

Foto: AFP

Brahim Abdeslam (31) var storebroren til Salah og sprengte seg selv i lufta ved konsertstedet Bataclan i Paris fredag 13. november. Brahim og Salah eide en bar sammen i Brussel, som bare ni dager før Paris-angrepet ble stengt av belgisk politi fordi det foregikk narkotikahandel der.

Da hadde Brahim allerede vært i politiets søkelys; 10 måneder før terroren i Paris ble han arrestert på grensa til Tyrkia og sendt til Belgia, der myndighetene skal ha fått beskjed om at han ønsket å slutte seg til IS i Syria, ifølge Reuters.

Abdelhamid Abaaoud

France Paris Attacks Abdelhamid Abaaoud

DREPT AV POLITIET: Terrormistenkte Abdelhamid Abaaoud (27) ble drept i politiaksjonen i Saint Denis fem dager etter terroren.

Foto: Uncredited / Ap

Politiet tror Abdelhamid Abaaoud (27) var hovedhjernen bak angrepene i Paris. Han ble skutt og drept i en dramatisk aksjon i Paris-forstaden Saint Denis fem dager etter terroren. Abaaoud vokste opp i Brussel-forstaden Molenbeek og kjente Salah Abdeslam, ifølge BBC.

Den belgiske statsborgeren av marokkansk opphav skal tidligere ha kjempet med terrorgruppa IS i Syria, og vært involvert i avvergede angrep mot et fransk høyhastighetstog og en kirke i Paris.

Mohamed Abrini

Bilde av Mohamed Abrini som belgisk politi har gitt ut

ETTERLYST: Belgisk politi har gitt ut dette bildet av Mohamed Abrini. Han er nå etterlyst internasjonalt.

Foto: Ap

Alle de antatte gjerningsmennene etter terroren i Paris ble enten drept eller døde av selvmordsbomber, unntatt Salah Abdeslam. Men en annen mann er fortsatt etterlyst: Mohamed Abrini (30) er barndomskamerat av Abdeslam.

Overvåkingsbilder viser ham og terrorsiktede Salah Abdeslam på en bensinstasjon på veien mot Paris bare to dager før terrorangrepene. Politiet vet ikke hvor han er.

Chakib Akrouh

Chakib Akrouh

SPRENGTE SEG I LUFTA: Chakib Akrouh (25) sprengte seg i lufta under politiaksjonen i Saint Denis etter terrorangrepene i Paris.

Foto: Afp

Chakib Akrouh (25) sprengte seg selv i lufta da politiet aksjonerte mot leiligheten i Saint Denis, der også Abdelhamid Abaaoud ble drept. Politiet tror belgiskfødte Akrouh han var en av terroristene som skjøt og drepte flere mennesker på barer og restauranter i Paris.

Han reiste til Syria i 2013 og ble dømt til fem års fengsel in absentia. DNA-et hans ble funnet i Seat-bilen som tre av angriperne ble fraktet rundt i. Det er ikke kjent om han kjente Abdeslam før angrepene.

Bilal Hadfi

Bilal Hadfi, Paris-terrorist

SPRENGTE SEG I LUFTA: Bilal Hadfi (20) var en av selvmordsbomberne utenfor Stade de France.

Foto: - / Afp

Den yngste av angriperne i Paris var Bilal Hadfi (20). Han forsøkte å komme seg inn på Stade de France der Frankrike og Tyskland spilte fotballkamp, men ble nektet inngang, ifølge BBC. I stedet sprengte 20-åringen seg selv i lufta like i nærheten. Trolig ble han kjørt til fotballstadionet av Salah Abdeslam.

Hadfi bodde i Brussel-forstaden Neder-over-Hembeek og skal ha blitt radikalisert i 2014 og reist til Syria. Hadfi og Abdeslam sto begge på en liste belgiske myndigheter hadde over radikaliserte, ifølge belgiske La Libre.

Omar Ismail Mostefai

Omar Ismail Mostefai

SPRENGTE SEG I LUFTA: Omar Ismail Mostefai (29) var en av selvmordsbomberne under angrepet på konsertarenaen Bataclan i Paris.

Foto: STRINGER / Afp

29 år gamle Mostefai sprengte seg selv i lufta på konsertstedet Bataclan, der han var med å drepe 89 mennesker på konserten til Eagles of death metal. Tobarnsfaren var fransk statsborger med algerisk bakgrunn og bodde en periode i Paris-forstaden Chartres.

Allerede i 2010 skal franske myndigheter ha fått mistanke om at han var radikalisert, men i 2012 skal Mostefai ha reist til Syria og muligens også oppholdt seg i Algerie. Det er ikke kjent om han kjente Abdeslam før angrepene.

Foued Mohamed Aggad

Mohamed Aggad

BATACLAN-TERRORIST: Foued Mohamed Aggad (23)

Foto: HO / Afp

23 år gamle Foued Mohamed Aggad var med å utføre massakren på Bataclan. 23-åringen med marokkansk bakgrunn bodde i Strasbourg og skal ha reist til Syria sammen med broren og en gruppe venner i desember 2013.

Han skal ha kommet tilbake fra Syria for å delta i angrepene i Paris, ifølge BBC. Faren til Aggad har i et intervju med franske Le Parisien sagt at sønnen var rolig som barn og ikke viste noen tegn til voldelige tendenser seinere. Det er uklart om han kjente Salah Abdeslam før angrepene.

Samy Amimour

Samy Amimour

SPRENGTE SEG I LUFTA: Samy Amimour (28) sprengte seg i lufta ved Bataclan.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Franskmannen Samy Amimour (28) sprengte seg selv i lufta på Bataclan fredag 13. november. Det var fra før utstedt en internasjonal arrestordre på Amimour og han ble etterforsket av antiterrorpolitiet etter å ha forsøkt å reise til Jemen.

Amimour skal ha kommet seg til Syria, og til tross for at han var under etterforskning og etterlyst, reiste han tilbake til Frankrike før terrorangrepene uten å bli arrestert. Det er ukjent om han kjente Salah Abdeslam før angrepene.

Ahmad al-Mohammad

Ahmad Al-Mohamad

SPRENGTE SEG SELV: Ahmad al-Mohamad, om det er hans ekte navn, sprengte seg i lufta ved Stade de France.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Passet til Ahmed al-Mohammad (25) ble funnet på kroppen hans etter at han hadde sprengt seg selv i lufta ved Stade de France.

Myndighetene tror passet er falskt, men at syreren skal ha kommet til Frankrike som flyktning i høst via Hellas.

Hvilken forbindelse han hadde til Abdeslam (26) før angrepene er ukjent, men trolig ble han kjørt til Stade de France av den nå pågrepne 26-åringen.

Flere mistenkte

I tillegg til de navngitte terroristene er flere personer arrestert siden angrepene i Paris 13. november. Noen for å ha latt Abdeslam bo hos dem, andre er mistenkt for å ha vært innblandet på annet vis.

Flere mistenkte er drept i politiaksjoner, senest forrige uke. Fransk og belgisk politi har foreløpig holdt kortene tett til brystet om hvilke roller de har hatt.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt