Dette er stemmene som ga Trump seieren

Ifølge valgdagsmålingene kan hvite arbeiderklasseamerikanere ha sørget for Trumps seier.

Donald Trump

Donald Trumps seier blir møtt med både håp og mistro. Ikke uventet gjorde Trump det best blant hvite, mannlige velgere med lav utdanning, ifølge valgdagsmålinger.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

  • 58 prosent av hvite velgere støttet Trump, 37 prosent stemte på Clinton.
  • Kun 8 prosent av svarte velgere ville ha Trump som president, mens 88 prosent stemte på Clinton.
  • Arbeiderklassen sikret Trump seier, ifølge valgdagsmålingene.

Donald Trump ble valgt til landets 45. president og trosset forventningene og analysene.

Som forventet gjorde Trump det best blant hvite, mannlige velgere med lav utdanning og fikk 72 prosent av stemmene i denne gruppen, mot Clintons 23. 62 prosent av kvinnene med lav utdanning stemte på Trump.

– Arbeiderklassen føler seg ikke sett

Trump lovet nye jobber og en opptur for USAs industri dersom han ble president, og dette ser ut til å ha slått an hos en frustrert arbeiderklasse, både kvinner og menn, også i stater som tradisjonelt har stemt på demokratenes kandidat.

Demokratene tapte sikre stater som Pennsylvania, Wisconsin og trolig også Michigan. Clinton vant i byene, på landsbygda vant Trump noen steder med over 40 prosent.

Demokratene tapte valget fordi de har vendt fokuset bort fra arbeiderklassen og menger seg med dem med høy utdanning og høy lønn, sier Frps parlamentariske nestleder Ulf Leirstein, som åpent støtter Trump.

– Det har de nå fått svi for. Mange sviktet demokratene fordi de ønsker seg en annen medisin. De føler seg ikke sett i det amerikanske samfunnet. I Norge er det slik at man kan ha en jobb og ikke være fattig, i USA kan man ha to-tre jobber og likevel være fattig. Så det er et helt annet samfunn enn vi kan forestille oss. Du må vite hvordan det er for å vite hva slags håpløshet mange føler, sier Leirstein.

Laster Twitter-innhold

Republikanerne var lojale mot Trump

Mange politiske observatører trodde et høyt antall republikanere kom til å stemme enten på Clinton, på et tredjeparti, eller bli hjemme på valgdagen framfor å stemme på Trump.

Men ifølge valgdagsmålingene var republikanske velgere lojale mot Trump. 89 prosent av de som kaller seg selv republikanere, stemte på Trump. Hele 91 prosent av hvite republikanere stemte på ham.

Valgdagsmålingene viser at sammenlignet med gjennomsnittsamerikaneren er Trumps velgere eldre, mindre utdannet og overveiende menn, og blant kristne velgere var oppslutningen om Trump på 81 prosent.

Av velgere over 40 år kapret Trump minst 50 prosent av stemmene, mens Clinton fikk størst andel av de unge stemmene, uavhengig av rase og kjønn.

– Stemte som de alltid har gjort

Ifølge journalist og lege Nina Bryhn var valget i natt et typisk valg i amerikansk øyemed. Hun har jobbet i USA i mer enn 30 år.

– Hvis du ser på de siste presidentene som har blitt valgt, velger amerikanere ofte i retning «anti-establishment». Alle presidentene har presentert seg som en mann som ikke har noen bindinger til Washington og som kom som sin egen herre, sier Bryhn til NRK.

– Med Trump har de valgt en slik president igjen, det snakker i folkesjelen i USA. Amerikanere er individualister, de liker ideen om at de klarer å gjøre det meste bare de får frihet til å gjøre det, sier Bryhn.

Bryhn mener det er tre eksempler på hvorfor amerikanere har følt seg tråkket på.

– Sosiale forandringer, økende lovgivning og arroganse hos de med makt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hillary Clinton, valgkampanje

88 prosent av de svarte velgerne stemte på Hillary Clinton.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Fikk færre svarte stemmer enn Obama

Støtten til Clinton var også stor blant svarte velgere og folk med latinamerikansk bakgrunn, uavhengig av kjønn, ifølge valgsdagsmålingene.

Clinton trengte sterk støtte fra afroamerikanske velgere på grunn av Trumps overtak blant hvite velgere. 88 prosent av den svarte befolkningen stemte på Clinton, mot 8 prosent til Trump.

Men Clintons flertall i denne velgergruppen er betydelig lavere enn de 93 prosentene Barack Obama fikk blant svarte velgere for fire år siden.

Blant hvite kvinner var oppslutningen om Trump hele 53 prosent. Hillary Clinton fikk bare støtte fra 43 prosent i denne velgergruppen.

SISTE NYTT

Siste nytt