Dette er Sharm el sheikh denne uken

For en uke siden kokte det av turister her, nå er det bare tomme solsenger og øde strender igjen.

Tomt på Mariott hotell i Sharm el Sheikh

Slik så det ut på Mariott hotell i Sharm el Sheikh i slutten av denne uken. De fleste norske turistene har nå kommet hjem.

Foto: Siv Kerstin Bakke

Egypts visepresident Omar Suleiman

Visepresident Omar Suleiman sier Egypts turisme har tapt 1 milliard dollar den siste uka.

Foto: - / Afp

Etter at urolighetene har tiltatt i Egypt, har norske og utenlandske reiseoperatører hentet turistene hjem fra byene Hurghada og Sharm el Sheikh.

Flere av selskapene har avlyst alle planlagte reiser til landet fram til april, og dermed står hoteller tomme og strender ligger øde langs Rødehavet.

Siste fly hjem i kveld

NRK har vært i kontakt med flere av de norske reiseselskapene som nå mer eller mindre har forlatt turistområdet.

– Det siste flyet med turister og reiseledere flyr fra Egypt i ettermiddag og lander i Norge i natt, sier informasjonsmedarbeider Sophie Frisholm i Ving til NRK.no.

Marriot hotel i Sharm el Sheikh

Marriot hotel i Sharm el Sheikh framstår som et spøkelseshotell. Flere hoteller er stengt eller er i ferd med å stenge.

Foto: Siv Kerstin Bakke

Star Tour, Apollo og Ami reiser forteller alle at de nå ikke har noen igjen i landet.

– En del av hotellene holder stengt og mange er på god vei til å bli stengt, sier Siri Kristin Jensen i Ami reiser til NRK.no.

Frykter konsekvensene

I dag uttrykte Egypts finansminister Samir Radwan bekymring over at 11 dager med demonstrasjoner har tømt landet for turister.

– En million turister har allerede forlatt landet. Og dette skjer i høysesongen for turisme i Egypt. Jo snarere denne situasjonen er over, jo snarere kan vi begynne å håndtere konsekvensene, sier Radwan ifølge Reuters.

Turisme er én av de viktigste hjørnesteinene i landets økonomi, og ifølge Wikipedia jobbe 12 prosent av arbeidsstyrken i landet innenfor turistnæringen.

Tall Reuters har hentet inn viser at turismen i tredje kvartal i fjor skuffet inn 280 millioner dollar i uken. Til sammenligning bidro utenlandske investorer med 120 millioner dollar ukentlig.

Visepresident Omar Suleiman anslår i dag at turistindustrien i Egypt har tapt minst én milliard dollar bare de siste ni dagene.

Turister har kort hukommelse

Pro-rektor ved Markedshøyskolen Sander Sværi sier Egypt nå trenger stabilitet for at turismen skal blomstre igjen.

– Alle turistområder opplever med jevne mellomrom uroligheter. For eksempel terrorbomben på Bali og tsunamien i Thailand.

Sammenstøt i Kairo, Egypt

Brutale scener fra Kairo denne uken. Demonstranter og Mubarak-tilhengere barker sammen.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

– Selv om det virker dramatisk her og nå, viser erfaringer at en periode med stabilitet gjør at påvirkningen på turismen blir av kortvarig karakter, sier Sværi til NRK.no.

Han tror turismen sannsynligvis vil få seg en knekk i år, men at urolighetene ikke vil få noen langsiktige konsekvenser.

– Så turister har lett for å glemme?

– Ja, det skal ikke gå lang tid med stabilitet før turismen er tilbake til det vanlige, sier Sværi.

SISTE NYTT

Siste nytt