NRK Meny
Normal

Dette er reaksjonene på Trump-talen

Aggressiv, konfronterende, mye frykt og lite håp. Det er dommen fra USA-ekspertene. Men han brukte mer tid på å snakke politikk, da.

Trump tok i mot nominasjonen på republikanernes landsmøte

TALEN: Reaksjonene lar ikke vente på seg etter at Donald Trump talte til landsmøtet. Noen mener han får frem mer politikk, andre eksperter sier han var like selvgod som før.

Foto: RICK WILKING / Reuters

Republikanernes presidentkandidat, Donald Trump holdt takketale til republikanernes landsmøte, natt til torsdag.

Se hele talen nederst i saken.

I talen fikk han frem litt mer politikk. Det er noe som har manglet tidligere

Austin Rasmussen, Republicans Abroad Norway

Landsmøtetaler, som den Trump holdt i natt, representerer ofte en ny fase i valgkampen. Talen skal heve detaljnivået i politikken og gjøre kandidaten mer attraktiv for et større publikum. Ifølge USA-ekspert Hallvard Notaker var det ikke det som skjedde i natt.

GOP 2016 Convention Donald Trump

Notaker var imponert over en ting: For første gang klarte Trump å holde tale med manus uten å miste sin appellerende energi.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

– Han var konfronterende, aggressiv, det var mye frykt og lite håp. Han gjorde det klart at han vil holde på sin skarpe linje. Han har ikke fulgt boka hittil, og nå er det liten grunn til å tro at det vil endre seg nå, sier han til NRK.

Notaker reagerer også på paradokset om at Trump har delt så lite om seg selv, samtidig som hele valgkampen baserer seg på hans troverdighet som person.

– At han er den eneste som kan redde USA er det han bygger kampanjen på, likevel fortelle han ikke noe personlig om seg selv - noe alle andre kandidater pleier å gjøre. I Norge er vi ikke vant til det, men i USA er det obligatorisk, sier USA-eksperten.

Ett skritt nærmere

Republicans Abroad Norway var fornøyd med Donald Trumps tale ut ifra omstendighetene.

– Hvis man vurderer talen ut ifra talens intensjon og mål, så ja. Da var den god. Det viktigste målet til Trump er å samle partiet. Det er han et skritt nærmere nå, sier fungerende leder Austin Rasmussen.

Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen

Professor Ole Moen mener Trump maler et bilde av en nasjon på kanten av stupet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Mer selvskryt og negativitet

Tidligere professor i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen mener Trump skuffer i nattens tale.

– Det er mer av det gamle selvskrytet, og at han er den eneste som kan redde verden. Han er en overfladisk sjarlatan. Det er Trump på sitt verste og beste, sier Moen.

Obama er bare nummer to, det er Hillary som er selve djevelen. Mur henne inne, ropte publikum.

Professor Ole Moen

I talen tegner Trump et dystert bildet over hvor USA er nå. Professoren sier at Trump vil være den nye Ronald Regaen, men at han var positiv, i den rake motsetningen til Trump.

– Hele hans kampanje har vært negativ. Han maler et bilde av en nasjon på kanten av stupet, sier professoren.

ump åpnet sin tale til landsmøtet i Cleveland med å si at han «ydmykt og takknemlig aksepterer nominasjonen» som presidentkandidat. Han ble møtt av ellevill jubel fra publikum, som ropte taktfast: «USA, USA, USA»

Her taler Trump til republikanernes landsmøtet.

Twitter-reaksjon fra Ku Klux Klan

David Duke, tidligere «Grand Wizard» av Ku Klux Klan, roste talen i en twittermelding:

Laster Twitter-innhold

Reaksjonen fra motkandidat, Hillary Clinton, lød som følger:

Laster Twitter-innhold

NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg.
Foto: YVES HERMAN / Reuters

Stoltenberg om Trump

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, sier til NRK at alle i USA er klar over Natos betydning. Trump har tidligere sagt til The New York Times, at USA ikke vil komme andre Nato-land til unnsetning.

– Hva tenkte du da du leste det?

– Det er en fundamental garanti som Nato gir alle medlemsland. Når alle land står sammen, er det heller ingen som blir angrepet. Alle vet det vil utløse et svar fra hele alliansen.

– Er du bekymret for at Trump blir USAs neste president?

– Jeg kommer ikke til å bli en del av amerikansk valgkamp. Jeg er helt trygg på at også i USA skjønner man at Nato er viktig, sier Stoltenberg og legger til at den eneste gangen artikkel fem har blitt utløst, var etter angrepet på USA, 11. september.

Donald Trumps tale regnes som usedvanlig lang, men her er alle 70 minuttene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt