Hopp til innhold

Putin: – Krisen vil bare bli verre

Russlands president Vladimir Putin varsler at det vestlige angrepet i Syria vil forverre det internasjonale forholdet og situasjonen til de sivile. Nato, EU, Norge, Tyskland og Tyrkia omtaler det som helt nødvendig.

putin

VONDT VERRE: Russlands president Vladimir Putin sier det vestlige angrepet vil forverre krisen i Syria.

Foto: Adem Altan / AFP

Det er kommet en rekke reaksjoner etter USA, Frankrike og Storbritannias angrep i Syria i natt.

De tre angrep tre kjemiske anlegg som følge av Douma-angrepet for én uke siden.

Russland og Iran varsler at angrepet vil få konsekvenser.

– Uakseptabelt og utilgivelig

Russlands president Vladimir Putin har nå kalt inn til krisemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere de aggressive handlingene fra Vesten, skriver Reuters.

Han omtaler angrepet som brudd på folkeretten, og sier at angrepet vil føre til humanitær katastrofe i Syria.

– Den økende spenningen rundt Syria ødelegger hele det internasjonale forholdet. Det gjør også den humanitære krisen verre, og dette vil bare føre til ytterligere smerte for de sivile, sier Putin i en uttalelse.

ANGRIPER: Her går USA til angrep i Damaskus.

Russlands ambassadør i USA, Anatoly Antonov, sier de allerede har advart USA om at slike angrep som nå har gjennomført, vil få konsekvenser.

– USA har ingen rett til å skyte på andre land, sier Antonov. Det er uakseptabelt og utilgivelig å fornærme president Putin, sier Antonov.

Russerne skal ha blitt varslet om at luftrommet på de aktuelle stedene ville bli benyttet, men ikke om at det ville bli satt i gang et angrep. Foreløpig er ikke de russiske luftstyrkene i Syria i aktivitet, melder flere nyhetsbyråer.

Så langt tyder ingenting på at sivile ble drept i luftangrepet mot mål i Syria, sier den russiske offiseren Sergej Rudskoj på en pressekonferanse i Moskva.

Han sier de heller ikke har fått meldinger om at noen i det syriske militæret ble drept.

Assad sier syrerne vil kjempe mer

Utenriksdepartementet i Iran fordømmer også angrepet, og kaller det et brudd på folkeretten og Syrias territorielle integritet. De varsler «regionale konsekvenser», skriver Reuters.

I en folketale på iransk TV, kaller landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei angrepet for en «forbrytelse».

– Angrepet fra USA, Storbritannia og Frankrike vil ikke oppnå det de ønsker. Å angripe Syria er en forbrytelse. USAs president og Storbritannias og Frankrikes statsminister er kriminelle, sa han i talen.

Syrias president Bashar al-Assad sier angrepet er svært uheldig for de tre angrepslandene.

– Angrepet viser at de har mistet både kontroll og kredibilitet i konflikten. Denne aggresive handlingen vil bare føre til at det syriske folk i større grad vil kjempe mer, og knuse terrorisme i hver eneste del av landet , sier Assad.

demonstranter

IMOT KRIG: Demonstranter fra organisasjonen Internationalist Group demonstrerte i natt mot angrepet i Syria utenfor Trump Tower.

Foto: AP

Den libanesiske sjiamuslimske gruppen Hizbollah fordømmer også sterkt angrepet.

– Den amerikanske krigen mot Syria, og mot regionens innbyggere, vil ikke oppnå det de ønsker, uttalte gruppen i War Media Channel.

NRKs korrespondent om russiske reaksjoner på Syria-angrepet.

BRUDD PÅ FOLKERETT: I Russland oppfattes angrepet som en brudd på folkeretten.

Nato og EU støtter angrepet

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg støtter nattens angrep.

– Jeg støtter handlingene til USA, Frankrike og Storbritannia mot det syriske regimes anlegg for kjemiske våpen, sier Stoltenberg i en uttalelse.

Han mener angrepet vil redusere regimets mulighet til å «ytterligere angripe folket i Syria med kjemiske våpen».

– Nato har konsekvent fordømt Syrias gjentatte bruk av kjemiske våpen som et klart brudd på internasjonale avtaler og normer. Bruken av kjemiske våpen er uakseptabelt, og de som står bak må stilles til ansvar, sier Stoltenberg.

EU-president Donald Tusk stiller seg også bak angrepet.

– Angrepet tydeliggjør at det syriske regimet sammen med Russland og Iran ikke lenger kan fortsette med denne humanitære tragedien – hvert fall ikke uten konsekvenser. EU vil stille seg bak sine allierte, skriver Tusk på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Søreide og Støre: – Forstår aksjonen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide skriver også i en pressemelding at angrepets bakgrunn en forståelig.

– Verden har stått samlet i fordømmelsen av kjemiske våpen siden grusomhetene under første verdenskrig. Frankrike, Storbritannia og USA sin aksjon mot Syria i natt er et klart signal om at bruken av slike våpen har konsekvenser, sier Søreide.

– Fra norsk side forstår vi bakgrunnen for nattens aksjon. Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt, fortsetter hun.

Søreide understreker hvordan Sikkerhetsrådet gjentatte ganger har understreket at bruken av kjemiske våpen i Syria truer internasjonal fred og sikkerhet.

Ine Eriksen Søreide

STØTTER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge forstår bakgrunnen for Syria-angrepet.

Foto: NRK

Videre viser hun til da Russland denne uken la ned veto i Sikkerhetsrådet.

– Det er sterkt beklagelig at FNs sikkerhetsråd er handlingslammet i spørsmålet om kjemiske våpen i Syria. Russland la denne uken nok en gang ned veto mot å etablere en uavhengig undersøkelsesmekanisme, sier Søreide.

Utenriksministeren understreker også hvor viktig det er at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som i dag skal starte sine undersøkelser, fortsatt får muligheten til å utføre jobben.

– Tross nattens angrep er det viktig at OPCW sitt ekspertteam får full tilgang til å gjennomført en uhildet undersøkelse, sier Søreide.

Ap- leder Jonas Gahør Støre skriver også på Twitter at han forstår angrepet.

– Jeg har forståelse for våre alliertes angrep på anlegg for produksjon og kjemiske våpen. Samtidig må vi unngå en ukontrollert militær opptrapping av konflikten i Syria, skriver Støre.

Donald Trump

SE VIDEO: Donald Trump kunngjør angrepet i Syria. Samtidig som presidenten snakket ble det meldt om kraftige eksplosjoner i Damaskus.

Den tyske regjering: – Dette var nødvendig

I en pressemelding skriver den tyske regjeringen at de støtter at sine allierte har tatt ansvar.

– Vi støtter at våre amerikanske, britiske og franske allierte, som faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, har tatt ansvar på denne måten.

Videre skrives det at den militære operasjonen var nødvendig og hensiktsmessig for å bevare effektiviteten av det internasjonale forbudet mot bruk av kjemiske våpen og å advare det syriske regimet om ytterligere brudd.

– 100 år etter slutten av første verdenskrig, er vi alle oppfordret til å motvirke erosjonen av den kjemiske våpenkonvensjonen. Tyskland vil resolutt støtte alle diplomatiske tiltak i denne retningen, heter det i pressemeldingen.

May: – Ikke et forsøk på «regimeforandring»

Storbritannias statsminister Theresa May holdt lørdag en pressekonferanse om angrepet.

– Vi har alle vært vitner til de grusomme bildene: mennesker som lider etter klorin-angrep, barn uten hud, det er grusomt. Det syriske regimet er ansvarlig for dette. Dette er bekreftet av etterretning, sa May.

Ifølge May kunne bruken av tønnebomber og høy aktivitet av syriske helikoptre dagene før Douma-angrepet, i tillegg til analyser av videoer, bilder og vitner, kunne med «høy sannsynlighet» bevise at angrepet var utført av syrisk regime.

Videre fortale May at de allierte hadde blitt enige om angrepet under torsdagens hastemøte.

– Vi ble sammen med våre nærmeste allierte enige om at angrepet både var nødvendig, og lovlig, sa May.

– Vi vet at regime gjentatte ganger har skadet innbyggerne sine med kjemiske angrep, og det er høyst sannsynlig at de vil fortsette med det. Dette måtte stoppes, fortsatte statsministeren.

Den britiske statsministeren orienterte om Syria-angrepet på pressekonferanse lørdag formiddag.

LOVLIG: Storbritannias statsminister Theresa May hevdet at angrepet både var lovlig og nødvendig.

På spørsmål om Storbritannia kunne angrepet Syria igjen, svarte May at det syriske regimet «aldri burde tvile på deres besluttsomhet». Hun ville derimot ikke svare på om Assad fortsatt burde sitte som landets leder, og viste til at de måtte finne politiske løsninger på borgerkrigen i landet.

– Dette handlet om bruken av kjemiske våpen. Den videre politiske situasjonen for Syria må løses diplomatisk gjennom politiske kanaler, sa hun, og la til at angrepet ikke var et forsøk på «regimeforandring».

Den britiske forsvarsdepartementet har omtalt angrepet som «høyst suksessfullt», og tror at det vil kunne endre situasjonen i Syria til det bedre på sikt.

May får derimot kritikk fra Labour-leder Jeremy Corbyn som mener hun ikke burde ta imot instruksjoner fra Washington som kunne sette britisk militære i fare, skriver Reuters.

– Hun skulle først søkt tillatelse fra Parlamentet. Bomber bidrar heller ikke til fred, bare ødeleggelse, sa Corbyn.

Tyrkia: «Velvalgt beslutning»

Lørdag uttale også Tyrkia at de støtter angrepet mot Assads regime, og omtaler det som en «velvalgt beslutning».

– Vi ser på angrepet som en velvalgt beslutning, sier landets utenriksminister.

– Vi støtter denne operasjonen som tydeliggjør respekten for menneskeheten i kjølvannet av Douma-angrepet. Det er veldig sannsynlig at angrepet er utført av regimet, sier den tyrkiske utenriksministeren.

Tyrkia skal også ha vært informert om angrepet i forkant, skriver Reuters.

Det kinesiske utenriksdepartementet sier de tror konflikten kun kan løses gjennom rettferdig etterforskning og politiske samtaler. Videre hevder de at alle militæraksjoner som går utenom Sikkerhetsrådet bryter internasjonal lov, skriver Reuters.

DEMONSTRASJON OG FEIRING: Hundrevis av syrere er samlet til demonstrasjoner og feiringer på ulike steder i Damaskus etter det amerikanskledede angrepet.

Frankrike sier de kan angripe igjen

Frankrike vil begynne å jobbe med de politiske prosessene mot å ende konflikten i Syria umiddelbart, sier utenriksminister Jean-Yves Le Drian under en pressekonferanse.

– Vi må legge en plan for hvordan å ende krisen med en politisk løsning. Vi er klare til å begynne med dette med én gang, med alle land som ønsker å delta, sier Drian.

Det franske angrepet skal nå være avsluttet, men det franske militæret er klare til å handle på eventuelle reaksjoner, skriver Reuters.

– Krysser det syriske regimet streken igjen vil det bli nye angrep. Men vi tror de har forstått beskjeden, sier Drian.

French Minister for Foreign Affairs Jean-Yves Le Drian makes an official statement in the press room at the Elysee Palace in Paris

VIL FINNE LØSNINGER: Den franske utenriksminister Jean-Yves Le Drian uttalte lørdag at Frankrike var klare til å begynne å se på politiske løsninger umiddelbart, og ønsket alle land som ville delta velkommen.

Foto: Pool / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt