Hopp til innhold

Dette er Putins fire venner i verden

Alle verdens land måtte si hva de mener om Russlands tvangsinnlemmelse av områder øst i Ukraina. Bare fire valgte å stille seg tydelig på Vladimir Putins side i FN.

Montasje av Daniel Ortega, Bashar al-Assad, Kim Jung-un og Aleksandr Lukasjenko

Daniel Ortega, Bashar al-Assad, Kim Jung-un og Aleksander Lukasjenko leder de fire landene som er i mot å fordømme Russland.

Foto: NRK/NTB

Hele uka har FNs generalforsamling diskutert Russlands tvangsinnlemmelse av okkuperte områder i Ukraina.

Onsdag kveld stemte de 193 medlemslandene over en resolusjon som fordømmer Russlands annektering.

143 land ble med på å fordømme Russland. De eneste som stilte seg tydelig på russisk side var Nord-Korea, Syria, Belarus og Nicaragua.

Kanskje ikke så overraskende stemte også Russland selv mot noen internasjonal fordømmelse av landet.

Kina og India avsto

35 land avsto fra å stemme. Blant disse er stormakter som India og Kina, som samlet sett utgjør mer enn en tredjedel av verdens befolkning.

Begge landene har valgt å forholde seg nøytrale i avstemninger om Ukraina siden krigen startet, og har fortsatt å handle med Russland.

143 land har i FNs hovedforsamling stemt for å fordømme Russlands annektering av ukrainske regione

Landsoversikt over avstemningen

Foto: RTV

I tillegg viser opptellingen at en rekke afrikanske land, noen få land i Latin-Amerika og noen tidligere Sovjetrepublikker har valgt å ikke ta stilling i konflikten, ved å avstå fra å stemme.

– Provoserende

Russland hadde før møtet startet tatt til orde for hemmelig avstemning, slik at ingen skulle få vite hvem som fordømte eller ikke fordømte dem.

Et stort flertall av medlemslandene i FN avviste Russlands ønske om å holde avstemningen hemmelig.

I forkant av avstemningen onsdag kveld oppfordret Russlands FNs-ambassadør Vassilij Nebenzia generalforsamlingen til å stemme mot resolusjonen. Han mente den var politisert og provoserende.

– Den kan ødelegge enhver innsats for en diplomatisk løsning på situasjonen, sa Nebenzia.

Han gjentok også Russlands påstand om at den såkalte folkeavstemningen, som ble avholdt i fire russisk-okkuperte områder i Ukraina i september, er legitime.

– Beboere i disse regionene vil ikke returneres til Ukraina, sa han.

– Fått en klar beskjed

– Det er svært viktig at vi opprettholder det internasjonale presset mot Putins krigføring i Ukraina. Derfor er det også viktig at et overveldende flertall av FNs medlemsland nok en gang har stemt imot Russlands ulovlige annektering av ukrainske landområder, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til NRK.

På vegne av Norge stemte hun for resolusjonen som fordømmer annekteringen.

– Dette viser at Russland fortsetter å være isolert, og at det er ingen andre enn Putin selv som ønsker denne krigen, sier Huitfeldt og legger til:

– I dag har Putin nok en gang fått en klar beskjed fra verdenssamfunnet: denne ulovlige krigen må ta slutt. Russlands invasjon av Ukraina er et åpenbart brudd på FN-pakten og internasjonale spilleregler.

Anniken Huitfeldt stemmer på FN møte

Her stemmer utenriksminister Anniken Huitfeldt over den norskstøttede teksten som fordømmer Russlands innlemming av ukrainske områder.

Foto: Ragnhild Simenstad / UD

Zelenskyj: – Historisk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kalte resolusjonen i FNs generalforsamling onsdag kveld for historisk, og takket de 143 landene som støttet den.

– Verden har talt. Russlands forsøk på annektering er meningsløst og kommer aldri til å bli anerkjent av frie nasjoner. Ukraina vil ta tilbake alt sitt territorium, tvitret presidenten onsdag kveld.

Ikke bindende

Ukraina har bedt verdenssamfunnet fordømme Russlands annektering, som de mener er brudd på folkeretten.

– Russlands såkalte folkeavstemninger står ikke i forhold til det vi ser på som uttrykk for folkets vilje, verken fra et juridisk eller et teknisk ståsted, sa Ukrainas FN-ambassadør Serhij Kyslytsia til forsamlingen mandag kveld.

Russland har erklært fire ukrainske områder som russiske. Det gjelder Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja.

Forslaget om å fordømme annekteringen ble stemt ned i FNs sikkerhetsråd for to uker siden fordi Russland brukte vetoretten sin. Land som Kina, India, Brasil og Gabon avsto fra å stemme.

I motsetning til resolusjoner som vedtas i FNs sikkerhetsråd, er ikke resolusjoner som vedtas i FNs generalforsamling bindende.

Men denne ukens avstemning blir sett på som en global test på verdenssamfunnets holdning til krigen i Ukraina.

Slik stemte de 193 FN-landene.

SISTE NYTT

Siste nytt