NRK Meny
Normal

Dette er bin Ladens etterfølger

Said al-Adels egyptiske statsborgerskap gjør ham til en kontroversiell Al Qaida-leder, tror terrorekspert.

Ayman al-Zawahiri. Bildet er fra videoen "An invitation to Islam".

Det er ventet at Ayman al-Zawahiri blir Al Qaidas neste leder.

Foto: Scanpix/AFP

Terrororganisasjonen har utpekt al-Adel som midlertidig leder , etter at forgjengeren Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i den pakistanske byen Abbotabad 2. mai i år.

Said Al-Adel, en tidligere offiser i den egyptiske hæren, har i en årrekke vært en prominent skikkelse i bin Ladens terrornettverk.

Han knyttes til den egyptiske organisasjon Islamsk hellig krig som stod bak drapet på president Anwar Sadat i 1981. Attentatet var en reaksjon på at Sadat hadde inngått fred med Israel.

Han dro senere til Afghanistan hvor han var med på å kjempe mot sovjeterne.

I 1987 beskyldte Egypt Al-Adel, som egentlig heter Muhamad Ibrahim Makkawi, for å ha forsøkt å danne en militær gren av den islamistiske gruppen al-Jihad og for å ha forsøkt å styrte regjeringen.

Han ble aldri funnet skyldig i anklagene, og rømte fra landet året etter.

– Trente ambassadebombere

Al-Adel er i selskap med sin tidligere leder på listen over FBIs mest ettersøkte terrorister.

Amerikanerne mistenker ham for å ha stått bak angrepene på landets ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, og har utlovet en dusør på fem millioner dollar for tips som fører til at han blir pågrepet.

Han er også mistenkt for å ha gitt opplæring i bruk av sprengstoff til kaprerne som stod bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Man tror også at det var al-Adel som hadde ansvaret for innspilling og distribusjon av Osama bin Ladens propagandafilmer.

I desember 2001 ble det spekulert i om al-Adel hadde tatt over stillingen som Al Qaidas militære leder, meldte BBC.

Samme år skal han ha flyktet til Iran etter Talibans fall.

Valgt på grunn av uro

CNN har snakket med Noman Benotman som har inngående kjennskap til maktstrukturen i Al Qaida gjennom de siste 20 årene.

Han sier årsaken til at organisasjonen har pekt ut al-Adel som overgangsleder er en gryende uro blant medlemmene over at den formelle utnevnelsen av Osama bin Ladens arvtaker ser ut til å trekke ut.

Det er på forhånd ventet at bin Ladens nestkommanderende Ayman al-Zawahiri skal ta over roret.

Ønsker arabisk leder

Avgjørelsen om å peke ut al-Adel som vikar i påvente av at al-Zawahiri tar over, ble ikke tatt i det formelle Suhra-rådet, fordi det er umulig å samle alle medlemmene på ett sted med dagens situasjk\on, sier Benotman.

Det er en ledergruppe i Al Qaida som holder til i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan som skal ha tatt avgjørelsen, en gruppe hvor al-Adel selv er en høytstående leder.

Valget av en egypter som overgangsleder er ikke uten kontrovers innad i terrororganisasjonen.

Saudiske og jemenittiske medlemmer mener bin Ladens etterfølger bør komme fra den arabiske halvøy, en region som er ansett som hellig av alle muslimer, sier Benotman.

Må sikre seg troskap

Men avgjørelsen om å sette al-Adel inn som midlertidig leder kan være et forsøk på å sondere terrenget før innsettelsen av al-Zawahiri, mener han.

al-Zawahiri er i likhet med al-Adel også egypter.

Al Qaida må nå begynne med å sikre seg nytt troskap, den religiøse eden «baya», fra undergruppene Al Qaida på den arabiske halvøy og det nordafriskanske Al Qaida.

Baya gis ikke direkte til organisasjonen, men til den utpekte lederen. Tilsvarende hvordan medlemmene av det tyske nazipartiet sverget troskap til Hitler og ikke til nazismen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt