Dette er Bernie Sanders

Bernie Sanders har alltid vært en innbitt radikaler på utsiden av det etablerte politiske miljøet. Først i en alder av 74 år blir han hørt av alle.

US-BERNIE-SANDERS-CAMPAIGNS-ACROSS-IOWA-AHEAD-OF-CAUCUSES

Sanders og kona Jane O'Meara Sanders hører på introduksjonen før han skal gå på scenen under et valgkamparrangement i januar i år.

Foto: ALEX WONG / Afp

«De rikere blir rikere, de fattige blir fattigere og majoriteten i midten får det stadig vanskeligere»

Dette budskapet fra 1972 har Bernie Sanders repetert i alle år, skriver Politico.

Bernard «Bernie» Sanders vokste opp i Brooklyn, New York, og studerte ved universitetet i Chicago. Der engasjerte han seg i Young People's Socialist League, ungdomspartiet til USAs sosialistparti, som ble oppløst i 1972.

Han gjorde flere forsøk på å bli valgt inn i politikken, men uten suksess. For å brødfø seg og sønnen prøvde han seg som snekker og filmarbeider – uten stort hell.

Det var i denne tiden, da han kjente på usikkerheten og fattigdom at han ble så radikal, ifølge Politico.

Alltid radikal

I 2011, da demonstrantene raste mot den skjeve fordelingen mellom finanstoppenen på Wall Street, hadde Bernie Sanders allerede hamret inn dette budskapet i flere tiår.

USA-OCCUPY/COURTS File photo of members from the Occupy Wall Street movement carrying signs as they march down Broadway during a May Day demonstration in New York

40 år før Occupy Wall Street tordnet mot den 1 prosenten av USAs rikeste, begynte Sanders å kjempe for en mer rettferdig fordeling.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

I 1981 ble den uavhengige og radikale Sanders borgermester i byen Burlington i delstaten Vermont. Det vakte oppsikt utenfor Vermonts grenser og magasinet Rolling Stone omtalte ham som «den røde borgermesteren i de grønne fjellene».

Bernie Sanders har nådd mange med denne valgkampvideoen til Simon og Garfunkels kjente sang America fra opprørsåret 1968.

Ville møte Castro

Før han ble senator i 2006, satt Sanders i Representantenes hus i 16 år. Han omtaler seg selv som en demokratisk sosialist, og hører ikke til noe parti, selv om han er med i det demokratiske partiets nominasjonskamp.

Etter at Fidel Castro kom til makten gjennom revolusjonen på Cuba i 1959 innførte USA en embargo og handelsboikott av landet.

Sanders trosset embargoen og reiste til Cuba på 1980-tallet med håp om å få møte Fidel Castro. Han var ikke tilgjengelig, men det var derimot Havanas ordfører, skriver The Guardian.

Dream Speech Audio Rev. Dr. Martin Luther King Jr.

Bernie Sanders var til stede da Martin Luther King jr. holdt sin historiske tale 'I have a dream' i 1963.

Foto: Ap

Familiens historie

I forbindelse med demokratenes TV-debatt i Charleston 17. januar i år ble Sanders spurt om hva hans far ville tenkt om han hadde vært i live og sett at sønnen var med i kampen om å bli president i USA.

Sanders ble svært beveget.

Faren hans, Eli Sanders, var en jødisk innvandrer fra Polen som kom til USA i 1921. Da Sanders besøkte farens polske hjemby mange år senere fant han ut at mesteparten av familien var tilintetgjort i Holocaust.

Stolt av å være jødisk

– Jeg er stolt av å være jødisk, men jeg er ikke spesielt religiøs, sa Sanders til The Christian Science Monitor i fjor.

– En type som het Adolf Hitler vant et valg i 1932, og 50 millioner mennesker døde i andre verdenskrig som en konsekvens av det valget, blant dem 6 millioner jøder. Så jeg lærte som liten gutt at politikk er svært viktig, sa Sanders til CSM.

SISTE NYTT

Siste nytt