Hopp til innhold

Dette er ‘Ndrangheta-mafiaen

Med en omsetning større enn Deutsche Bank og McDonald’s til sammen er den søritalienske mafiaen ‘Ndrangheta Europas største kriminelle organisasjon og kontrollerer rundt 80 prosent av all kokainhandel i Europa. Nå kan de også være på plass i Norge.

Francesco Maisano en av 'Ndrangheta-mafiaens overhoder arrestert

Italiensk politi har gjort mange store arrestasjoner de siste årene. Her blir Francesco Maisano, som regnes som en av overhodene arrestert i 2011.

Foto: Adriana Sapone / Ap

En rapport fra det italienske forskningssenteret Demoskopika viser at ‘Ndrangheta-mafiaen i fjor omsatte for anslagsvis 53 milliarder euro, eller nærmere 500 milliarder kroner. Noe som utgjør 3,5 prosent av Italias bruttonasjonalprodukt.

Klan-struktur

Utpressing og skyhøy ågerrente på lån brakte inn rundt 2,9 milliarder euro, mens underslag stod for 2,4 milliard og gambling 1,3 milliarder. Men ‘Ndrangheta-mafiaen driver også innen prostitusjon, våpenhandel og menneskehandel. En virksomhet som den kriminelle organisasjonen skal ha tjent litt over én milliard euro på, ifølge Demoskopika.

‘Ndrangheta-mafiaen opererer trolig i rundt 30 land, og har rundt 60.000 «ansatte» i hele verden.

Ordet ‘Ndrangheta kommer fra gresk og betyr «mot» eller «lojalitet» og organisasjonen har en klanstruktur basert på tette familiebånd. Det gjør det vanskelig for politiet å etterforske og skaffe seg informanter som kan gi dem informasjon.

Den mektigste klanen i ’Ndrangheta holder til i San Luca i Calabria helt sør i Italia. Sammen med Plati og Africo er San Luca ett av de tre hjørnene i det såkalte kokaintriangelet.

Og med hundrevis av familiebaserte gjenger basert i Sør-Italia og Calabria regnes ‘Ndrangheta-mafiaen som bedre organisert og strukturert enn den mer kjente Sicilianske mafiaen Cosa Nostra.

– Mafiaen er den verste kriminelle organisasjonen i verden fordi den er basert på familier, så det er ingen mennesker som kommer seg ut og samarbeider med myndighetene, sier den italienske statsadvokatene Nicola Gratteri, som i flere tiår har jobbet for å bekjempe mafiaen sør i Italia.

Med røtter tilbake til 1412 og Spania er organisasjonen også en av de eldste. Den slo rot i Calabria helt på støvelspissen av Italia, som er et av de fattigste områdene i Italia. De spesialiserte seg på ran, kidnappinger og utpressing. Virksomheter som fortsatt bringer inn store penger i kassa.

Den italienske statsadvokatene Nicola Gratteri,

Med veggen full av utmerkelser fra inn- og utland er det mange som setter pris på Nicola Gratteris anti-mafia arbeid.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

La om stilen

Gjennom 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet vokste ‘Ndrangheta-mafiaen til å bli Italias største kriminelle syndikat.

I 1975 var ‘Ndrangheta stort sett en lokal organisasjon basert i Calabria, da en gjengkrig utviklet seg til å bli et blodbad. Rundt 300 mennesker ble drept og de begynte å spesialisere seg på å kidnappe rike mennesker i Nord-Italia, og krevde skyhøye løsepenger. Trolig er en av verdens mest kjente bortføringer, nemlig kidnappingen av barnebarnet til den amerikanske mangemilliardæren John Paul Getty, John Paul Getty III, et av deres verk.

Den andre ‘Ndrangheta-krigen startet i 1985 og varte til 1991, og ble enda mer blodig enn den første. Etter den seks år lange konflikten med to andre klaner lå det igjen over 600 lik.

Men så la de om profilen.

Organisasjonens virksomhet handler nå i mindre grad om kidnappinger og drap og fokuserer mer utlån og ågerrente, hvitvasking av penger og narkotikahandel. De har tette bånd til narkotikakartellene i Colombia og Mexico og står også for innførsel av store mengder kokain til USA, i tillegg til å kontrollere 80 prosent av an kokainhandel i Europa.

I dag holder ikke ‘Ndrangheta-mafiaen til bare i Calabria og i Sør-Italia, men er aktive i hele Italia og hele Europa. Der det er penger og et marked, er ‘Ndrangheta.

– Mafiaen har gått utenlands fordi der blir de ikke kontrollert som i Italia, og de har friere tøyler. Der er heller ikke politiet så trent til å se hvordan en mafia opererer, sier Gratteri.

Byggebransjen i Nord-Italia har de siste årene hvitvasket mange milliarder euro for den kriminelle organisasjonen. Og Italiensk politi har bistått sine kollegaer i Storbritannia, Belgia, Tyskland og Danmark der de har sett spor etter mafiaens handlinger.

Utelukker ikke Norge

Ifølge Tysklands kriminalpoliti (BKA) har ’Ndrangheta etablert organisasjoner som er «dypt rotfestet» i Tyskland. Der skal bare en av familiene fra San Luca eie 55 restauranter i landet.

Foreløpig er det ingen konkrete bevis for at de operer i Norge, men med en så stor andel av kokainhandelen i Europa er det slett ikke utenkelig at ‘Ndrangheta-mafiaen allerede er på plass.

– Det er mye mulig at de kan være i Norge, fordi ‘Ndrangheta går dit det er et marked og der det er penger. De er veldig rike og har stor tilgang til penger, og de oppsøker markeder der de kan hvitvaske pengene. Så det er veldig sannsynlig at de allerede er i Norge uten at vi kjenner til det, sier Gratteri.

SISTE NYTT

Siste nytt