NRK Meny
Normal

Dette bør du følge med på under debatten

Hva gjør Donald Trump for å snu trenden? Og får han Hillary Clinton til å kommentere epostene? Svarene kan komme i den siste presidentdebatten.

Debatt

Alt er klart for valgkampens siste TV-debatt, som sendes direkte fra Las Vegas i delstaten Nevada.

Foto: Drew Angerer / Afp

1. Endrer Trump taktikken?

Trump

Donald Trump faller på meningsmålingene.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Trump har falt på meningsmålingene den siste tiden, og så langt har ikke debattene gitt ham noe drahjelp. De to første debattene gjorde at 32 prosent av seerne fikk et dårligere inntrykk av ham, mens bare 18 prosent fikk et bedre inntrykk, ifølge en undersøkelse CBS News har utført.

Forrige gang kandidatene møttes, sa Trump blant annet at Clinton hadde «ondskap i hjertet» og at hun hører hjemme i fengsel. Clinton mener Trumps oppførsel i debattene har vist at han er uegnet som president. Spørsålet blir om han vil endre stilen i siste debatt, eller komme med enda kraftigere skyts.

2. Ordstyreren

Chris Wallace

Chris Wallace (t.v.) leder debatten.

Foto: AARON JOSEFCZYK / Reuters

Chris Wallace skal forsøke å holde de to debattantene i ørene i den 90 minutter lange duellen. Det har vært en vanskelig oppgave for ordstyrerene i de to foregående debattene.

Flere republikanere frykter at Fox News-journalisten er redd for å fremstå som prorepublikansk, og at han vil overkompensere ved ikke å være streng nok med Clinton, skriver Politico.

3. Tegn til løgn

Donald Trump

Når Donald Trump taler, lener han seg ofte mot bordet. Dersom kandidatene putselig endrer kroppsholdning, kan det være et tegn på at de lyver.

Foto: JASON CONNOLLY / Afp

Amerikanske medier har gått grundig gjennom påstandene så langt i valgkampen, og funnet en rekke faktiske feil. Nattens debatt blir neppe fri for løgn, den heller.

En rekke tegn kan avsløre at mennesker lyver – det gjelder også presidentkandidater. Ifølge Pamela Meyer, forfatteren bak boken Liespotting, kan det hende kandidatene lyver hvis de omtaler seg selv i tredje person, bytter til en unaturlig kroppsholdning, plutselig snakker raskere eller dypere, trekker på skuldrene eller sier ting som «for å si det som det er». Det skriver hun i en artikkel for Politico.

4. Svarer Clinton om epostene?

Hillary Clinton

Hillary Clinton ankommer Las Vegas før debatten.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

I forrige presidentdebatt beklaget Clinton bruken av en privat epostkonto i tiden som utenriksminister. Hun har imidlertid ikke kommentert eller bekreftet innholdet i de mange epostene WikiLeaks har publisert, som de hevder stammer fra Clinton.

I det svært omfattende materialet av publiserte eposter finnes det blant annet taler for lukkede finansmøter, uttalelser om Vladimir Putin og anklager om at Saudi-Arabia og Qatar støtter IS.

5. Beskyldninger om valgfusk

Laster Twitter-innhold

Siden sist debatt har Trump gjentatte ganger hevdet at mediene og andre driver valgfusk for å få Hillary Clinton valgt som president. Han har imidlertid ikke kommet med noen dokumentasjon for disse påstandene, og flere republikanere tar avstand fra uttalelsene.

Hvis han kommer med de samme påstandene i nattens debatt, vil han trolig bli utfordret på hvor han har beskyldningene fra.

Den siste debatten mellom presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump. 
Direkte fra Las Vegas.

Se debatten direkte her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt