Urix forklarer

Dette blir viktig i Camerons landsmøtetale

MANCHESTER, STORBRITANNIA (NRK): Under sin første landsmøtetale siden partiets brakseier under parlamentsvalget i våres, er forventningene store til statsminister David Cameron.

David Cameron taler på partilandsmøtet Manchester

Storbritannias statsminister David Cameron skal i dag holde sin første landsmøtetale etter at partiet vant valget i mai.

Særlig er medlemmene spent på hva han kommer til å si om landets forhold til EU.

  • EU-svulsten

Ingen enkeltsak har skapt mer bråk innad i partiet som spørsmålet om videre medlemskap i EU. Cameron har lovet britene en folkeavstemning om saken innen utgangen av 2017, men har også sagt at han vil reformere EU såpass mye at et fortsatt medlemskap vil være spiselig for flertallet.

Flere landsmøtedelegater NRK har snakket med sier hans forhandlingsresultat vil være helt avgjørende for hva de kommer til å stemme.

De argeste EU-motstanderne vil trolig ikke gi seg før landet er utmeldt av unionen.

  • Innvandringen

– Innvandring er en trussel mot den britiske velferden, sa innenriksminister Theresa May under sin landsmøtetale tirsdag. Storbritannia er et svært populært mål for innvandrere både i og utenfor EU. Og mens landet strengt kontrollerer hvem som kommer inn i landet fra utenfor EU, er det en helt annen historie med innbyggere fra medlemslandene.

Særlig polakker, litauere og rumenere har de siste årene utgjort en stor del av den totale innvandringen.

Partiet har lenge ønsket å legge begrensninger på hva slags rettigheter arbeidsinnvandrere fra EU skal ha rett til.

  • Økonomien

Cameron tok over som statsminister et par år ut i finanskrisen, Storbritannia har hatt høy ledighet, lav økonomisk vekst, høy utenlandsgjeld og store budsjettunderskudd. De siste årene har pilene imidlertid snudd og dette har vist seg å være partiets sterkeste kort overfor velgerne.

Demonstrasjoner mot David Camerons parti

Daglig demonstreres det utenfor landsmøtet til de konservative. De er uenige i de tøffe sparetiltakene til regjeringspartiet.

Foto: Espen Aas / NRK

Under landsmøtet har partiet lansert seg for alvor som "partiet for hardtarbeidende folk", men utenfor landsmøtesalen har det vært store demonstrasjoner mot innsparingspolitikken fordi den rammer mange av landets fattige gjennom kutt i trygder og sosialbudsjetter.

  • Helsevesenet

Det offentlige helsevesenet i Storbritannia er kjent for sin høye kvalitet, men også for sine lange ventelister og utmagrede økonomi.

Landet har også en godt utbygget privat helsevesen som tilbyr behandling nærmest på dagen, forutsatt at du har økonomien til det eller har forsikring som dekker utgiftene.

Størstedelen av de ansatte i det offentlige helsevesenet har hatt lønnsfrys gjennom flere år, og mange sykehus er satt under administrasjon fordi de ikke klarer håndtere stramme budsjetter. Dette er en av sakene som hovedmotstander Labour forsøker profilere seg på.

  • Opposisjonen

David Cameron er kjent for sin skarpe tunge, og på de foregående landsmøtetalene har den pisket over tidligere opposisjonsleder Ed Miliband. I hvor stor grad han kommer til å velge å snakke om nyvalgt Labour-leder Jeremy Corbyn er usikkert.

Utad liker de konservative å gi inntrykk av at de ikke bryr seg om Corbyn, og han var deres drømmekandidat fordi han etter deres syn ikke er valgbar hos folk.

Likevel har de brukt mye krefter på kampanjer som advarer sterkt mot hva politikken hans kan komme til å gjøre med økonomien i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt