NRK Meny
Normal

Dette angrer Rumsfeld mest på

Donald Rumsfeld avslører sine største tabber fra tiden som USA forsvarsminister under Bush-administrasjonen.

Donald Rumsfeld

Rumsfeld var en av de mest kontroversielle ministrene i Bush-regjeringen. Han måtte gå av etter at republikanerne mistet flertallet i Representantene hus under det amerikanske kongressvalget i 2006.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

– Min største tabbe var å fortsette som forsvarsminister etter at bildene fra Abu Ghraib-fengselet ble lekket i 2004, skriver den tidligere forsvarsministeren i sin nye selvbiografi «Known and Unknown» («Kjent og ukjent»).

– Jeg tror både militæret, Pentagon og landet hadde vært tjent med at jeg sluttet i jobben der og da, sier Rumsfeld i et tv-intervju med journalist Diane Sawyer i ABC News.

Ifølge Rumsfeld selv leverte han inn oppsigelsen to ganger etter at skandalen var et faktum. Til ABC News sier han at han begge gangene ble overtalt av president George W. Bush til å bli værende.

Fange mishandles i Abu Ghraib

Bilder av fangemishandlingen rystet en hel verden og fikk Rumsfeld til å ville slutte i jobben som amerikansk forsvarsminister.

Foto: AP

– Det er uakseptabelt at mennesker i vår varetekt ble behandlet på en slik motbydelig, pervers og grusom måte, sier Rumsfeld.

Han har alltid nektet for at han kjente til overgrepene mot terrormistenkte fanger i Abu Ghraib og Guantanamo.

Likevel mener Rumsfeld fortsatt at avhørsteknikkene som han autoriserte, har reddet amerikanske liv, da spesielt det kontroversielle avhøret av Mohammed al-Qahtani.

Samtidig skriver han i boka at han var «overrasket og opprørt» over at de som avhørte al-Qahtani gikk lenger enn de ordrene han hadde gitt.

«Feilaktig uttalelse»

I selvbiografien skriver Rumsfeld at han angrer på flere av sine uttalelser i forbindelse med Irak-krigen.

Han innrømmer at det var et feilgrep å si at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen i områder rundt Bagdad og Tikrit og at USA visste hvor disse var gjemt.

– Det var en «feilaktig uttalelse». Det jeg mente å si var at vi visste hvor de «mistenkte områdene hvor disse våpnene kunne være», skriver Rumsfeld.

Påstanden om Iraks masseødeleggelsesvåpen, som senere viste seg å være usann, var en av hovedgrunnene for å invadere Irak i 2003.

Se den beryktede pressekonferansen som gav navn til selvbiografien

«Ting skjer»

Den tidligere forsvarsministeren angrer også på et av sine mest berømte sitater om Irak-krigen.

Under en pressekonferanse ble USA ble kritisert for å ha sendt for få tropper til Irak for å opprettholde sikkerheten i landet etter invasjonen.

«Ting skjer», var det beryktede svaret Rumsfeld gav på et spørsmål om hvordan USA ikke forhindret at museer i Baghdad ble plyndret for historiske gjenstander.

– Jeg var frustrert og valgte å uttrykke meg med noen ord som ikke var velvalgte, skriver Rumsfeld.

Samtidig gir han pressen mye av skylden for å ha blåst hans uttalelser om Irak-krigen ut av proporsjoner.

– Jeg sa sikkert mer enn tusen ord i løpet av den pressekonferansen, men de to ordene var de eneste som pressen brydde seg om, sier Rumsfeld.

– Arrogant og selvgod Rumsfeld

Ikke overraskende har flere av de store internasjonale avisene reagert på måten Rumsfeld fremstiller seg selv i selvbiografien som ble lansert i dag.

– Ikke bare har han en selvgod og arrogant holdning, men han kommer også med vågale påstander uten sannsynlig underbygging, skriver The New York Times.

Den britiske avisen The Guardian foreslår at Rumsfeld tar mer ansvar for valgene han tok under sin periode som amerikansk forsvarsminister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt