Hopp til innhold

FN angriper Detroit for brudd på menneskerettighetene

Byen Detroit stenger av vannforsyningen til tusenvis av innbyggere. Nå kritiseres byen av menneskerettighetseksperter i FN.

Nicole Hill

Nicole Hill viser frem sin ubetalte vannregning i sitt hjem i Detroit onsdag.

Foto: Paul Sancya / Ap

Jernbanestasjonen i Detroit

Den en gang så majestetiske jernbanestasjonen i Detroit – i dag et turistmål for dem som vil hvor langt byen har falt siden storhetstiden.

Foto: Mira OBERMANN / AFP

Den konkursrammede byen Detroit har den siste tiden begynt å skru av vannet til store grupper av byens innbyggere som ikke har betalt vannregningen.

Nå får Detroit beskjed fra FN om at det er i strid med menneskerettighetene å skru av vannet.

– Å slå av vannet fordi folk ikke har betalt regningen på grunn av mangel på penger er et brudd på retten til vann og andre internasjonale menneskerettigheter, sier Catarina de Albuquerque, en FN-ekspert på retten til vann og sanitærforhold.

Hun sier til The Independent at Detroit bare kan skru av vannet til folk som har råd til å betale, men ikke gjør det.

– De som urettmessig har fått skrudd av vannet må bli koplet til vannet med det samme, sier Catarina de Albuquerque og to andre FN-eksperter i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Michigan Theater

Detroits en gang så gloriøse Michigan Theater ble reddet fra riving ved å bli gjort om til et parkeringshus.

Foto: Mira OBERMANN / AFP

Høy pris på vannet

Detroit ble i fjor den første amerikanske storbyen til å bli erklært konkurs etter at det ble klart at byen ikke kunne betjene en gjeld som nærmet seg 20 milliarder dollar.

Den kriserammede økonomien gjør at byen har skrudd opp prisene på offentlige tjenester.

I gjennomsnitt må hver husholdning i Detroit betale 75 dollar – 460 norske kroner – i måneden i vannregning. Det er nesten dobbelt så mye som gjennomsnittet i USA, som er på 40 dollar – 245 norske kroner – i måneden.

Totalt har vannverket i Detroit 323.900 kunder, skriver Detroit Free Press. Av dem er det nesten halvparten, 150,806, som ikke har betalt regningene sine.

Senest i forrige uken økte vannverket i byen prisene sine med ni prosent.

Årlige vannavgifter per husstand på over 5000 kroner har ført til at kundene til sammen har en gjeld til vannverket i Detroit på 118 millioner dollar, eller over 700 millioner kroner.

Får store konsekvenser

De siste ukene har vannverket i Detroit skudd av vannet til rundt 3000 hustander i uken.

Leilani Farha, en av de tre FN-ekspertene som står bak uttalelsen om at Detroit begår menneskerettighetsbrudd, sier at mangelen på vann får store konsekvenser for de det angår.

Hun peker på tilfeller der barnevernet har tatt barn fra sine familier etter at vannet var skrudd av fordi barna levde under uakseptable boforhold.

Farha, som er ekspert på den delen av menneskerettighetene som går retten til et sted å bo, viser også til at det er særlig mange svarte blant de fattige som nå få stengt av vannet.

– Hvis stengningen av vann går mer utover afroamerikanere enn andre kan det være diskriminering og et brudd på avtaler som USA har undertegnet, advarte Leilani Farha.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forlatt kirke i Detroit

En av mange forlatte bygninger i Detroit – Den katolske kirken Martyrs of Uganda.

Foto: Mark Blinch / Reuters

Forfalt i 60 år

I 1950 Detroit hadde over 1,8 millioner innbyggere og var USAs tredje største, bare bak New York og Chicago.

I dag holder byen seg så vidt inne blant de 20 største byene i USA. Med litt over 700.000 innbyggere er Detroit nummer 18 på listen over USAs største byer.

Se oversikt over USAs 25 største byer til høyre i saken.

Nå er den i ferd med å bli verdens største spøkelsesby. Store områder ligger øde, med tomme, ramponerte og utbrente hus.

Skyskrapere står tomme, gamle bilfabrikker ligger øde, hele bydeler står ubebodde.

Rundt en tredel av byens 362 kvadratkilometer er enten i forfall eller står øde. En opptelling har vist at det er 78.000 forlatte bygninger i Detroit – bygninger som forfaller dag for dag.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.