NRK Meny
Normal

Detaljer i en våpenhvile gjenstår

Mulighetene for en våpenhvile i krigen på Gazastripen er fortsatt gode. Grunnen til utsettelsen i går skal ifølge de egyptiske meklerne være at Israel ikke var helt fornøyd med de siste detaljene.

Clinton og Netanyahu.

I dag kommer USAs utenriksminister Hillary Clinton til våpenhvileforhandlingene i Egypt. I går møtte hun Israels statsminister Benjjamin Netanyahu i Jerusalem.

Foto: Baz Ratner / Ap

Odd Karsten Tveit, Jerusalem

Israel sier at de er så godt som klare til å undertegne en avtale. En årsak til at avtalen ikke ble klar i går kan være at de ville vente til USAs utenriksminister Hillary Clinton hadde snakket med de israelske lederne.

Det gjorde hun tirsdag, og i dag kommer Clinton til Egypt. Da kan vi få en endelig løsning.

Les også: – Det er mye frykt i Gaza nå

Ikke like velvillige

Israel sier på sin side at egypterne ikke er så velvillige overfor Israel som før. Da Hosni Mubarak var egyptisk president, hadde Israel hans øre, og Mubarak behandlet ikke Hamas særlig godt.

Nå kan ikke Israel lenger komme på den røde løper. Det er bakgrunnen.

Samtidig har Hamas kommet i en ny situasjon. Det er de som nå blir betraktet som palestinernes representanter. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er satt helt på sidelinjen.

Det er også valgkamp i Israel. I går sa utenriksminister Avigdor Lieberman at Israel ikke kan gjennomføre en bakkeinvasjon.

Les også: Israel utsetter bakkeoperasjon i Gaza med 24 timer

Sikkerhetssone

Det ble sagt i går at Hamas motsatte seg kravet fra Israel om en 500 bred sikkerhetssone på palestinsk side langs den felles grensen. Der skal ikke palestinerne kunne bevege seg uten å risikere å bli skutt og drept.

Et annet stridspunkt er åpningen av Gazastripen. Israel er veldig nøye med hvilke varer som slippes gjennom grensen. Hamas krever en åpning for både mennesker og varer.

Les også: Israel advarer Gaza om en mulig invasjon

Israel er kjent for å bruke tid på detaljspørsmål i slutten av forhandlinger. Det er her kjernen nå ligger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt