- Det var morsommere før

- Det var morsommere før, mener en av Sveriges virkelige store politiske veteraner.

Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt

Monah Sahlin og Fredrik Reinfeldt kommer neppe til å nå gamle svenske høyder under kveldens partilederdebatt.

Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix

Kommentar Kjell Pihlstrøm

Det er den 84-årige tidligere statsministeren Thorbjörn Fälldin som kommer med hjertesukket om den politiske debatten og de sverdslagene som utkjempes i en svensk valgkamp.

Tok ham på kjernekraften

Thorbjörn Fälldin var selv aktør i en av de mest berømte valgdebatter i Sverige i hele etterkrigstida.

Det var mannjevningen med statsminister Olof Palme om kjernekraften i et fullsatt Scandinavium i Gøteborg den 1. september 1976 – med hele det svenske folk som tilskuere via radio og TV.

I debatten spilte en aggressiv Olof Palme på hele sitt retoriske register. Hvilket ikke vil si så lite. På det området hadde en mer fomlete Fälldin lite å stille opp med.

Ikke desto mindre oppnådde han atskillig sympati for sin framtoning og ikke minst for sitt budskap, nemlig nei til videre utbygging av kjernekraften.

Det vant Fälldin valget på – ikke merkelig at han med glede husker tilbake på denne legendariske debatten.

Saklighetsseminarer

Sammenliknet med slike forestillinger, er dagens svenske valgkampdebatter for de reneste saklighetsseminarer å regne. Det gjelder både TV-duellene mellom Fredrik Reinfeldt og Mona Sahlin – og det gjelder partilederdebattene i sin alminnelighet.

De ter seg som regel som velregisserte forestillinger, der redselen for å trå feil overgår fristelsen til å dra til med storslegga. Riktig søvndyssende kan det tidvis være.

For 20 år siden gikk det hardere for seg.

Berømt er episoden valgnatta 1991, da Folkpartilederen Bengt Westerberg reiste seg og forlot TV-studioet i protest mot at lederne for populistpartiet Ny Demokrati, Ian Wachtmeister og Bert Karlsson, inntok studioet for å delta i partilederdebatten.

Tre år senere, i valgkampen i 1994, var det bare så vidt de to hovedmotstanderne, Carl Bildt og Ingvar Carlsson ville debattere i det hele tatt.

Det endte i et munnhuggeri i et improvisert radiostudio i Småland der for øvrig Bildt for første gang lanserte det navngjetne uttrykket «den rødgrønne røran» om opposisjonen.

Men det var denne «røran» som vant valget.

Det klarer dagens rødgrønne svenske opposisjon neppe. I så fall må de i 11. time svinge seg opp med noe som virkelig kan røre om i den svenske valggryta.

Det skjer neppe på direkte i kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt