Det røde slammet - i 1953 og 2010

Ungarn markerer i dag folkeoppstanden mot kommuniststyret, som startet på denne dato for 54 år siden og som endte med Sovjetunionens invasjon og Den kalde krigens verste blodbad.

Video Ungarn arkivbilder

Høstukene i Ungarn i 1956 endte svært dramatisk, og hele den vestlige verden fulgte begivenhetene med store øyne. (Fra arkivet på 50 års dagen for folkeoppstanden.)

Kommentar: Hans-Wilhelm Steinfeld

Det begynte den 23. oktober 1956 om ettermiddagen.

Studentene fra Den tekniske høyskolen samlet seg mellom lærestedet sitt og det berømte klebersteinhotellet Hotel Gellert på Donaus høyre bredd.

Derfra gikk studentene fredelig mot nord, til Bem Ter på den andre siden av det vakre parlamentet, som Keiser Franz Josef lot bygge som en kopi av det britiske, bare større men i samme gotiske stil.

Studentene krysset Donau over Margit-broen og fylte plassen foran parlamentet, oppkalt etter Lajos Kossuth som magyarene fylket seg rundt i 1848.

Ut på trappen kom Imre Nagy og talte til studentene. Som jordbruksminister prøvde han å så ideen om å myke opp den stalinistiske kollektivisering av jordbruket.

Her, som i Tsjekkoslovakia 15 år senere, i 1968, startet dissensen mot russerne med forsøkene på å mykne opp planøkonomien.

Så, i dag for 54 år siden, falt stalinismen sammen og makten i Imre Nagys hender.

Fluktruten

I 10 dager varte friheten før russiske tanks rykket inn og ødela Budapest like mye som andre verdenskrig hadde gjort.

Noen av de mest berømte filmavisbildene fra den gang, tok senere NRK-fotograf Janos Csak.

Etter at russerne rykket inn, flyktet Janos med filmrullene og nyfødte Ildiko i ryggsekken og hustru Irene i hånden, til fots gjennom Burgenland og over grensen til Østerrike på andre siden.

Vest-Ungarn ble fluktruten for tusener av ungarere som dro da folkeoppstanden ble druknet i blod, den udiskutabelt mest forferdelige hendelsen under den kalde krigen i Øst-Europa.

Delt av Jernteppet

Burgenland ble delt av Jernteppet etter 1948.

Min kones filleonkel Tibor på Ingacius Vinberget i Pula, bare 15 minutters kjøring fra dagens giftkatastrofeområde rundt byen Ajka, så aldri tanten på andre siden av grensen mellom 1948 og 1989.

Burgenland lå på begge sider av grensen som delte dobbeltmonarkiet i to ved Trianonfreden i 1920.

Foran kirken i vår landsby Pula som bare teller 200 sjeler, står bautaen over landsbyens falne under første og andre verdenskrig - omlag 60 mannsnavn under overskriften Pro Patria.

Demningen som brast

I høst ble folket i Burgenland nok en gang ofre for vanstyre og kynisme utenfor deres kontroll.

Vest-Ungarn kalles Burgenland, på grunn av sukkertoppfjellene med festninger på toppene og vingårder i de solrike hellingene på nordbredden av Balatonsjøen.

Det var ved borgen Sümeg ungarerne gjorde sin avgjørende innsats for å stanse tyrkernes marsj mot Wien i 1683.

Men ingenting kunne stanse rødslammet 30 km lengre øst for denne borgen, da demningen til Ungarns eneste aluminiumsprodusent MAL i byen Ajka brast for noen uker siden.

Alt om: Giftutslippet i Ungarn

Selvfølgelig fikk den høyreorienterte statsminister Vicor Oban satt fast eieren Zoltan Bakonyì. For Bakonyi var nær venn av den sosialdemokratiske statsministeren Ferenc Gyorcany, som tapte maken til Orban i fjor.

Men ungarsk rett løslot Bakonyi i fravær av bevis for hans ansvar.

For som overalt i Øst-Europa etter Berlinmurens fall, vil en dømmende rett ha vansker med å finne strafferettslig ansvarlige for manglende vedlikehold i profittjakten etter Murens fall.

Rødslammet som forgiftet landsbyene Devecser og Kolontar i Ungarn, skjedde av den grunn. Miljøkatastrofen har gjort tusener av hageflekker langs de lange landsbygatene vest for Ajka - i det minste - sterkt utrivelige for lang, lang tid.

I de gule, enetasjers bondehusene i dalføret sørvest for Ajka, der kvinnene har slipt krystallglass i alle år, sukker folk bare over «kråkene», som de nyrike kalles på magyarùl, eller ungarsk.

For i høst ble folket i Burgenland ofre for deres grådighet, slik folket her sammen med øvrige landmenn ble ofre for en uhørt brutalitet utenfor deres kontroll for 54 år siden.

Høstens miljøkatastrofe beskrives best med mitt yndlingsordtak på ungarsk:

Det hele «er på nivået under baken på en frosk»!

SISTE NYTT

Siste nytt