Hopp til innhold

Erklærer angrepet på Kongressen for «legitim politisk ytring»

Det republikanske partiet har vedtatt en resolusjon som kaller stormingen av Kongressen i fjor for «en legitim politisk ytring». Det melder amerikanske medier.

Storming av Kongressen januar 2021

STORMINGEN AN KONGRESSEN: Stormingen av Kongressen i Washington D.C. i fjor førte til at folk ble både skadet og drept.

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Det republikanske partiets nasjonalkomite (RNC) er samlet i Salt Lake City for å behandle mulig eksklusjon av de to kongressmedlemmene Liz Cheney og Adam Kinzinger.

Cheney og Kinzinger er de to eneste republikanerne som sitter i komiteen som gransker Trumps rolle i stormingen av Kongressen.

Tilhengere av Trump stormet Kongressen 6. januar i fjor i et forsøk på å hindre at Joe Biden ble godkjent som ny president.

Cheney and Kinzinger i komitemøte 19. oktober 2021.

Liz Cheney og Adam Kinzinger i komitémøte 19. oktober 2021.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Cheney og Kinzinger ble ikke ekskludert fra Det republikanske partiet. Men ved å delta i granskingen ble de to skarpt fordømt for å «delta i en demokrat-ledet forfølgelse av vanlige borgere som er engasjert i legitim politisk ytring», ifølge New York Times.

Partiet har dermed gått fra å opprinnelig fordømme stormingen hele veien, til å nå benekte at den var ulovlig, skriver avisen.

Adam Kinzinger sa på torsdag at den republikanske ledelsen har tillatt «konspirasjonsteorier og giftig flokkmentalitet» å forhindre dem i å se ting med klare øyne, skriver The Huffington Post.

– Jeg anerkjenner ikke de i mitt parti som har sviktet konstitusjonen for å omfavne Donald Trump, sa Liz Cheney.

Mente ikke det sånn

Etter at den ramsalte kritikken av de to representantene var vedtatt av republikanernes nasjonalkomite, kom det flere reaksjoner på ordlyden. Flere tolket det som at partiet sammenlignet angrepet, og det som nøret opp til det, med «legitim politisk ytring» i den skriftlige reprimanden.

Leder Ronna McDaniel i partiets nasjonalkomite var raskt ute og presiserte at de mente legitime politiske ytringer av den typen som ikke hadde noe med det voldelige angrepet på Kongressen å gjøre, skriver BBC.

Granskningskomiteen Cheney og Kinzinger er en del av, har imidlertid et klart definert oppdrag. Det står skrevet på komiteens sider, og er blant annet å undersøke forhold rundt angrepet, hva som startet det og myndighetens håndtering.

Latterliggjøres for uttalelse

Heller ikke alle republikanere støtter at partiet har definert storming av Kongressen som en måte ytre seg politisk på.

– De har ingen visjoner, ingen agenda, og de er fullstendig underkastet Trump, selv om det betyr å undergrave vårt demokrati og hisse til mer vold, sier senator Mitt Romney, partiets presidentkandidat i 2012.

På Twitter latterliggjøres også Det republikanske partiets vedtak.

Den amerikanske forfatteren Silas House skriver «5 døde. 140 politifolk skadet. 30 millioner dollar i skader. Avføring smurt på veggen. GOPs (RNCs) definisjon av legitim politisk ytring.»

Twittermeldnig

Andre tvitret en rekke lignende utsagn, melder The Huffington Post.

«Jeg har deltatt i mye 'legitim politisk ytring' i løpet av årene, og det innebar aldri å slå en politimann i hodet med et flagg eller klatre opp veggen på en offentlig bygning.»

«Formuleringen 'legitim politisk ytring' er så ille at du regner med at den er tatt ut av kontekst, men nei – den er akkurat så ille.»

SISTE NYTT

Siste nytt