NRK Meny
Normal

Det palestinske selvstyret i fare

Mangelen på håndfaste resultater i fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne spenner beina under det palestinske selvstyret, advarer utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Tzipi Livni og Ehud Olmert under samtaler 25. juni
Foto: DAN BALILTY / AP

Støre innledet torsdag en rundreise i Midtøsten med møter med både sin israelske kollega Tzipi Livni og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Den norske utenriksministeren kom med en innstendig oppfordring til Livni om at Israel må stanse utvidelsen av sine bosetninger i palestinske områder, i tråd med forpliktelsene de har påtatt seg i den pågående Annapolis-prosessen.

– Vi respekterer at forhandlingene er hemmelige, men nå må de snart føre til resultater som kan vise moderate palestinere at de kan føre fram, sier Støre til NTB.

Betaler ikke

Støre møter partene i det konfliktfylte området i egenskap av å være leder av giverlandsgruppen for palestinerne. Til tross for løfter om over 41 milliarder kroner i bistand fra verdens givere de kommende årene, sliter den Fatah-ledede palestinske selvstyremyndigheten med akutte pengeproblemer.

Årsaken er at mange givere, ikke minst i de arabiske landene, sitter på gjerdet i påvente av framgang i fredsforhandlingene.

– Det har vært mange godord til den palestinske statsministeren Salam Fayyad for hans planer, og det er

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre.

Foto: Anjum Naveed / AP

fortjent, men det er vanskelig for ham å holde fram uten penger, sier Støre, som frykter denne utviklingen vil spille ballen rett i hendene på de voldelige kreftene blant palestinerne.

– Nå har man et lederskap på palestinsk side som satser på forhandlinger, da må de få vise egen befolkning at det gir resultater, sier han.

Ikke Hamas-møter

Men også splittelsen på palestinsk side mellom Fatah-regjeringen på Vestbredden og Hamas-styrte Gaza gjør at mange givere holder penger tilbake.

– Splittelsen er fortsatt et uløst spørsmål, men forsoningen må komme mellom de to fraksjonene. Det er ikke noe vi kan diktere, sier Støre.

Støres statssekretær Raymond Johansen var torsdag på Gazastripen, men uten å treffe representanter for Hamas. Heller ikke Støre forholder seg til Hamas på sin Midtøsten-reise denne uken.

Når FNs generalforsamling trer sammen i New York i september, skal det neste møtet i giverlandgruppen for palestinerne holdes. Støre frykter at de palestinske myndighetene vil stå helt uten løpende midler, til for eksempel å betale lønninger med, innen den tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt