Hopp til innhold

WHO melder: Det nye viruset smitter mellom mennesker og kan spre seg videre

Verdens helseorganisasjon opplyser at lungeviruset som er oppdaget i Kina kan smitte mellom mennesker. Folkehelseinstituttet sier vi må være forberedt på at viruset kan komme til Norge.

Coronavirus

NYTT VIRUS: Det er et coronavirus som kan smitte mellom mennesker som er oppdaget i Kina melder WHO. Bildet er av Mers-viruset, som ligner på det nye 2019-nCoV som kom fra ett infisert dyr.

Foto: Reuters

Nyheten fra Verden helseorganisasjon betyr at dette viruset kan bli spredd bredt til mange land. Det har allerede blitt oppdaget utenfor kinas grenser.

– Sikkerheten og helsen til folket skal bli gitt den høyeste prioritet, sa den kinesiske president Xi Jinping mandag. Dette var første gang han snakket om den nye sykdommen.

Tirsdag bekreftet kinesiske myndigheter at 290 mennesker er smittet av viruset. Ifølge ordføreren i byen Wuhan er seks mennesker døde.

Folkehelseinstituttet overvåker

Trine Hessevik Paulsen, som er lege i Folkehelseinstituttet, sier til NRK at de får nye opplysninger om viruset hver eneste dag og sier de overvåker situasjonen nøye. Hun sier Kina har vært tidlig ute med å varsle om utbruddet av denne sykdommen man ikke har sett tidligere.

Lege Trine Hessevik Paulsen i Folkehelseinstituttet

Lege Trine Hessevik Paulsen i Folkehelseinstituttet.

Foto: NRK

Men det er mye man ikke vet om sykdommen ennå, forklarer hun.

– Vi må være forberedt på at det kan komme smittetilfeller til Norge, sier hun.

– Bør vi ta noen forholdsregler?

– Vi følger situasjonen svært nøye, men det er vanskelig å anslå hvor sannsynlig det er at viruset kan komme til Norge. Men folk reiser mye og vi må være forberedt. Inntil videre skal folk oppføre seg som normalt. For folk som reiser til Wuhan i Kina, der sykdommen har utbrudd, er det egne reiseråd på våre nettsider, sier hun.

Er sikre på konklusjonen

Smitten har mest sannsynlig kommet fra ett enkelt dyr på et marked i den kinesiske byen Wuhan. Verdens helseorganisasjon har analysert arvematerialet til viruset. Det betyr at de kan være sikker på at en pasient faktisk har fått det i kroppen, og ikke lider av noe annet.

Helsepersonell i beskyttelsesdrakter. De tar seg av en pasient som er smittet av det nye viruset

EKSTREME TILTAK: Helsepersonell beskytter seg så godt de kan når de tar vare på pasienter som har det nye viruset. Mye tyder på at viruset sprer seg fra menneske til menneske gjennom dråpesmitte.

Foto: STR / AFP

Nå er det godt dokumentert at flere av de smittede ikke har oppsøkt dyremarkedet i Wuhan.

– Han besøkte ingen slike dyremarkeder, men han har vært i nær kontakt med en person som hadde lungebetennelse, skriver Verdens helseorganisasjon om en pasient i Japan.

Helsearbeidere smittet

Informasjonen om de nye pasientene får Verdens helseorganisasjon fra kinesiske myndigheter. Konklusjonen er at det foregår begrenset smitte mellom mennesker.

Laster Twitter-innhold

– Det som er helt avgjørende nå for den videre utviklingen og muligheten for kontroll, er hvor lett det smitter mellom mennesker, sier smittevernekspert og overlege Preben Aavitsland.

– Det er viktig å studere familier der smitten har kommet inn og se hvor mange som utvikler sykdom. Det samme kan gjelde skoleklasser og arbeidssteder. Epidemiologene vil studere hvor tett syke mennesker har vært på hverandre, det kan fortelle mye, legger Aavitsland til.

Preben Aavitsland

FOR TIDLIG Å SI: Smitteekspert Preben Aavitsland sier vi ennå ikke vet nok om det nye viruset til å kunne slå fast hvordan situasjonen vil utvikle seg.

Foto: Privat

Aavitsland opplyser at folk i helsetjenestene står i stor fare for å bli smittet av nye sykdommer. De tror de behandler en vanlig influensapasient, men så er det en ny type virus de blir konfrontert med.

Minst 15 helsearbeidere i Wuhan er blant de smittede, opplyser lokale myndigheter.

Stor fare for bred spredning

Aavitsland tror vi nå bare ser toppen av et isfjell. At det kan være en stor gruppe med mennesker som bærer viruset i seg, men som ikke har utviklet alvorlig sykdom.

Kinesere med ansiktmasker på grunn av smittefare

BESKYTTER SEG: Kineserne skal nå hjem for å feire nyttår. Ansiktsmasker som kan beskytte mot smittespredning er tatt i bruk.

Foto: Mark Schiefelbein

– I tallene fra myndighetene er det bare folk som oppsøker legehjelp. De er disse som blir kontrollert nøye, opplyser Aavitsland.

– Det betyr at det kan være veldig mange som har mulighet til å spre smitten videre, legger han til.

Det finnes ingen legemidler eller vaksine mot det nye coronaviruset.

Forskere har slått alarm fordi det nye viruset ligner på coronaviruset sars, som i 2002–2003 tok livet av 650 mennesker i Kina og Hongkong. Det ble ikke påvist tilfeller i Skandinavia under epidemien.

Kan nå hele verden

Rundene med sår hals, hoste og feber som de fleste av oss får i løpet av året, kommer av virus som er blitt spredd over hele kloden. De utvikler seg over tid, og du kan bli smittet gjentatte ganger av forskjellige varianter.

– Dette nye viruset kan etablere seg i menneskeheten, og spre seg over hele verden, sier Aavitsland.

Verdens helseorganisasjon melder at de følger utviklingen nøye, og at det satt i gang en rekke tiltak for å forstå faren fra det nye viruset.

Onsdag skal WHO møtes for å vurdere om de skal erklære en global folkehelsekrise, slik de gjorde i forbindelse med utbruddet av ebola og svineinfluensa.

Laster Twitter-innhold

Det kinesiske viruset har fått navnet 2019-nCoV. Det betyr at det er et nytt coronavirus som er oppdaget i 2019. De fleste forkjølelsesvirus er rhinovirus, men det finnes også coronavirus som har denne rollen.

– Dette nye kan blir et nytt og alvorlig forkjølelsesvirus. Det kan nå alle mennesker, men ikke gi så mange alvorlige sykdomstilfeller, sier Aavitsland.

SISTE NYTT

Siste nytt