NRK Meny
Normal

Det kommer fyrverkeri fra det ytre rom

Natt til onsdag og natt til torsdag kan det være verdt strevet å komme seg ut for å studere himmelen. Stjerneskuddsvermen Perseidene er på vei, og det kan bli et spektakulært syn.

Ildkule

Også ildkuler vil det være mulig å se på himmelen. Bildet er fra stjerneskuddsvermen Leonidene.

Foto: Arne Danielsen

Det som vanligvis ødelegger for slike stjerneskuddsvermer er været, men statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen har gode nyheter.

– Det kommer et høytrykk som vil legge seg over den sørlige delen av landet. Det betyr nærmest skyfri himmel både natt til onsdag og natt til torsdag, forteller meteorologen som også har andre gode nyheter.

Siri Wiberg Horjen

Statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen melder om nesten perfekte forhold for å se på stjerneskuddsvermen. Hun har også planer om å ta en titt.

Foto: Hallvard Sandberg

– Høytrykket vil også gi oss varmt vær, selv om natten. Midnatt ved kysten vil se 13 varmegrader, i innlandet vil det være litt kaldere.

Så mørkt som du greier på kort tid

Fremgangsmåten dersom du ønsker en vellykket opplevelse, har leder i Trondheim astronomiske forening, Birger Andresen, klar.

– Kom deg til en mørk plass, og gjør det komfortabelt for deg selv, er rådene fra mannen som har vært ute utallige vinter- og andre netter for å se det som ikke er på jorden.

– Det behøver ikke være helt bekmørkt, sier Andresen. Dersom du ser en god del stjerner, så er det mørkt nok til å fange opp stjerneskudd.

Perseide

Et stjerneskudd fra svermen Perseidene farer over en teleskoppark i Chile. På virkelig mørke steder er det mulig å fange opp flere stjerneskudd i minuttet.

Foto: ESO/Stephane Guisard

Parken kan være nok

En mørk park, eller et åpent område et stykke unna gatebelysning vil fungere godt.

– Ikke stå oppreist med krum nakke for å se, advarer Andresen. – Etter noen minutter vil nakken bli stiv, og det hele vil bli en ubehagelig opplevelse.

– Det er viktig at du ligger ned komfortabelt, på en solseng eller på noe varmt på bakken.

Astronomene regner med at ti til femten minutters titting under relativt mørke forhold vil gi deg ett eller flere stjerneskudd, så det er bare å smøre seg med litt tålmodighet.

Stjerneskuddsvermen kommer hvert eneste år, men i år vil det være bedre forhold enn normalt. Hvor du ser er ikke så viktig, så lenge det er opp mot himmelen.

Selv månen samarbeider i år

Månen vil være helt ny, slik at månelyset ikke ødelegger. Er det for lyst på himmelen, vil mange av de små stjerneskuddene forsvinne.

MIDEAST METEROS

To meteorer fra stjerneskuddsvermen Perseidene er fanget opp på dette bildet. De mange langer sporene på bildet er stjerner som blir trukket ut på grunn av den lange eksponeringstiden.

Foto: ALI JAREKJI / REUTERS

Perseidene er støv, sandkorn og små grusbiter som følger i kjølvannet av kometen Swift-Tuttle. De kommer inn i atmosfæren med en voldsom hastighet, og brenner opp på grunn av møtet med de øvre luftlagene. Det fører til et kraftig lys som vi kan se på bakken.

Under maksimum, nær midnatt natt til torsdag, vil det komme omtrent 120 stjerneskudd i timen. Mange av dem vil være svake lyspunkt som beveger seg så fort på himmelen at de ser ut som streker, men flere vil se ut som skikkelig fyrverkeri.

– De kraftigste kan være ildkuler, bolider, det vil si større fragmenter fra kometen som fører til et intenst lys og en eksplosjon, opplyser Andresen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt