Hopp til innhold

Det henger ikke noe EU-flagg utenfor rådhuset i Fréjus

I småbyene sør i Frankrike er kampen mot EU først og frem en kamp for å vinne tilbake nasjonal kontroll. Velgerne i Fréjus er mer redde for internasjonal terrorisme enn internasjonal frihandel.

Rådhuset i Frejus

Den franske trikoloren henger uten selskap av EUs gule stjerner på blå bakgrunn over i Fréjus.

Foto: Filip Huygens / NRK

– Jeg er veldig stor fan av Paul McCartney. Nå er jeg redd for at jeg ikke vil tørre å gå på konsert med han hvis han igjen kommer til Frankrike fordi det kan komme et terrorangrep, sier Sylvie Pierson.

Sylvie prater med Sonja Lauvard på torget i Fréjus. Sonja Lauvard er Nasjonal Fronts kampanjeleder i regionen og har nettopp mottatt 24 000 brosjyrer hun kun har noen få timer på å bli kvitt før det ikke lenger er lov å drive valgkamp. Nasjonal Front har styrt Fréjus siden 2014 og byen er partiets utstillingsvindu sør i Frankrike.

Nasjonal Front deler ut flyers på torget i Frejus

Sylvie Pierson trengte egentlig ingen overtalelse. Hun stemmer og håper og på Marine Le Pen.

Foto: Filip Huygens / NRK

Kutter gjeld og senker skatter

– Vi overtok en av byen med mest gjeld i Frankrike. Nå betaler vi ned gjelden samtidig som vi har kuttet skattene. Vi har skapt en ny dynamikk som vi håper å gjenta nasjonalt, sier Sonja Lauvard.

Lavere skatter, fransk identitet og sikkerhet er de sakene som gir Nasjonal Front økt oppslutning i de små og mellomstore byene sør i Frankrike.

– Etter at vi overtok her i 2014 så har vi styrket det lokale politiet. Tyveri og småkriminalitet har gått markant ned, forteller varaordfører Gilles Longo.

Les også:

Kan Marion lykkes hvis tanten ikke vinner?

Flagger ikke for EU

Nesten alle rådhus i Frankrike har et EU flagg hengende ved siden av det franske. Så er ikke tilfelle i Fréjus.

– Hvorfor henger det ikke noe EU flagg utenfor rådhuset spør vi varaordføreren da han kommer ut for å møte oss?

– Vi tok det ned noen uker etter at vi vant valget. Fréjus er først og fremst en fransk og ikke en europeisk by, forklarer varaordføreren.

Vareordfører i Frejus Gill Longo

Varaordfører Gilles Longo er fra en opprinnelig italiensk familie, men ser ingen grunn til at rådhuset i Fréjus skal flagge med EUs flagg.

Foto: Filip Huygens / NRK

I motsetning til i nord handler motstanden mot EU i Sør-Frankrike mer om å ta tilbake kontroll over egne grenser.

I det gamle rustbelte i nord og i de større byene er oppslutningen om Nasjonal Front og motstanden mot EU mer en protest opplevelsen av å bli tvunget ut i ledighet og fattigdom på grunn av en urettferdig frihandel.

Derfor er Nasjonal Front i sør et ganske annet parti enn i nord og varaordfører er rask til å dreie svar over på skattepolitikk og revitalisering av byens økonomi.

Frejus haven

Velstanden i Fréjus er godt synlig om du tar en spasertur i havna. De som støtter Nasjonal Front sør i Frankrike er ofte litt eldre og litt rikere enn tilhengerne i nord.

Foto: Filip Huygens / NRK

Selger tennisbanene

Politikken er likevel ikke uten motstandere. Bernard Gachet samler underskrifter mot byens økonomiske politikk. Han er imot at byen selger unna offentlig eiendom for å finansiere skattelette og nedbetaling av gjeld. Han trekker blant annet frem de kommunalt eide tennisbanene som er lagt ut for salg.

– Det er en feilslått politikk som gir bort byens verdier til private aktører. Det hadde vært bedre å heve skattene, mener Bernard Gachet.

Bernard samler inn underskrifter i protest mot kommunens salg av eiendom

Bernard og Sonja er rykende uenige om byens økonomiske politikk.

Foto: Filip Huygens / NRK

– Det er veldig komplisert dette her. Vi overtok tross all enn av de mest gjeldstyngede byene i Frankrike, trekker kampanjeleder Sonja Lauvard frem smilende.

Både varaordfører Gilles Longo og flere andre slutter seg til diskusjonen. Det er høylytt og gruppen er delt i to ganske like store grupper. Likevel er det intet sinne eller ufine ord.

Les også:

Han vil ikke bli Frankrikes neste «førstedame»

En hissig valgkamp er avsluttet

Nasjonal Fronts tilhengere i sør håper selvsagt ennå på seier til Marine Le Pen i dagens valg, men allerede er de i gang med forberedelsene til parlamentsvalget. Det skjer i juni og uansett hvem som vinner presidentvalget planlegger partiet å sende en stor gruppe folkevalgte til det nye parlamentet fra Sør-Frankrike.

SISTE NYTT

Siste nytt