Urix forklarer

Det du trenger å vite om FBI

Den tidligere FBI-sjefen James Comey hadde alles øyne rettet mot seg på torsdag da han snakket om Trump og russerne. I høringen kom det også fram hvorfor FBI er en så spesiell organisasjon.

James Comey

Tidligere FBI sjef James Comey vitner i Senatet. Han forklarte flere av sine handlinger med ønsket om å bevare uavhengigheten til FBI.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Det hele begynte med en gjeng spesialagenter og grandnevøen til Napoleon Bonaparte.

Notatet ført i pennen av justisminister Charles J. Bonaparte i 1908 skapte noe nytt: En egen gruppe etterforskere som rapporterte til justisministeren.

Frykten den gang var anarkister. Det var ikke en ubegrunnet frykt. En anarkistkule i magen til president William McKinley noen år i forveien hadde banet vei for visepresident Theodore Roosevelt.

U.S. PRESIDENT MCKINLEY

President William McKinley, til venstre i bildet, den dagen han ble skutt av en anarkist 6. september 1901.

Foto: Ap

Bonaparte og Roosevelt ville ha en endring av politiet i landet, som var mildt sagt ineffektivt og kaotisk organisert.

Korrupte og ineffektive

Det de skapte, Bureau of Investigation, var ikke så mye i begynnelsen.

De fåtallige spesialagentene ble farget av datidens korrupsjon, og de ble beskyldt for å arbeide politisk.

En skandale kom i 1923 da det ble kjent at justisdepartementet hadde brukt spesialagenter til å spionere på medlemmer av kongressen som var imot politikken som ble ført av presidenten.

Notatet som dannet Bureau of Investigation i 1908

Notatet fra justisminister Bonaparte fra 1908 som førte til dannelsen av Bureau of Investigation, forløperen til FBI.

Foto: FBI

Denne og andre episoder ligger i bakgrunnen når folk fra FBI kommer med budskap om hvor viktig det er for organisasjonen å være politisk uavhengig.

Forbudstiden i USA

På dette tidspunktet, tidlig på 1920 tallet sto utfordringene i kø.

Alkoholforbudet som kom i 1920 hadde gitt de mange kriminelle gjengene krefter.

U.S. ALCOHOL PROHIBITION BUST

700 kasser med ulovlig sprit. Forbudstiden i USA førte til en oppblomstring av organisert kriminalitet som spesialagentene sloss mot.

Foto: Ap

Pengene fra ulovlig spritsalg ble brukt til å kjøpe bedre våpen enn det politiet hadde og til å korrumpere høy og lav.

Så kom den unge John Edgar Hoover. Han, og kriminelle som Bonnie Parker, Clyde Barrow, John Dillinger og Bay Face Nelsom "skapte" i anførsel FBI slik vi kjenner det i dag.

Hoover kommer

Hoover ble sjef i 1924 og begynte moderniseringen. Han innførte strenge krav til nye spesialagenter. Han var opptatt av å bruke vitenskapelige metoder i kampen mot kriminalitet.

Hoover skapte det moderne Federal Bureau of Investigation og gjorde det til verdens beste politienhet.

CAPONE CONVICTED

Den største gangsteren er tatt. Al Capone til venstre i bildet med hvit hatt uten bånd, blir ført ut av rettssalen i 1931.

Foto: Ap

30-tallet var et vanskelig tiår i USA. Krakket på børsen høsten 1929 fikk enorme konsekvenser.

Fattigdom og kriminalitet

Bonnie Parker and Clyde Barrow

Bonnie Parker og Clyde Barrow før de ble drept i ett skuddregn.

Foto: FBI

Konkurser førte til arbeidsledighet og fattigdom samtidig som fenomenet «dust bowl» rammet landbruket.

Tørke og vind førte til en miljøkrise som varte i flere år med sandstormer og støvskyer som tok livet av buskap og la jorder brakk, med armod og elendighet som resultat.

For i det hele tatt å overleve måtte mange ty til småkriminalitet og enklere lovbrudd.

Enkelte ble gangstere «big time» som de sier på de kanter, med væpnede bankran som spesialitet og drepte politifolk som konsekvens.

Fingeravtrykkarkivet i FBI

En del av moderniseringen av FBI var å danne arkivet over fingeravtrykk. Det har vokst til å bli en gigant med et ukjent antall millioner mennesker registrert.

Foto: FBI

Det lokale politiet sto maktesløse og de kunne ikke forfølge eventuelle mistenkte over en statsgrense.

Bonnie and Clyde begikk angivelig lovbrudd i elleve forskjellige stater, uten tverrgående politisamband eller politisamarbeid. Det var 48 stater og 48 forskjellige politimyndigheter.

Bandittene visste å utnytte denne organisatoriske svakheten til sin fordel.

J. EDGAR HOOVER

J. Edgar Hoover sørget for at spesialagentene fikk effektive våpen i kampen mot de kriminelle gjengene. Bildet er fra 1936.

Foto: Ap

G-men på banen

Hoover innførte moderne etterforskningsmetoder og forlangte at agentene, de såkalte «G-men», altså g for government, var uangripelige i sin fremferd og adferd, men om de ble angrepet så skulle de være i stand til å forsvare seg.

I 1935 var omdanningen nesten komplett, og organisasjonen fikk et nytt navn: Federal Bureau of Investigation, FBI.

Samtidig var svulsten som skulle bli det neste store problemet for FBI i ferd med å vokse seg større.

G men tommy gun leketøy

Spesialagentene, G Men, gikk inn i populærkulturen. Det gjorde også det mest berømte våpenet de brukte. Dette er et leketøy fra 1930-tallet.

Foto: FBI

Edderkoppen i FBI

Svulsten var sjefen selv, Hoover. Han sørget for at organisasjonen fikk nye oppgaver og verktøy, men samtidig begynte han å oppføre seg som en eneveldig konge.

Kampen mot gangsterne var kanskje det som gjorde organisasjonen verdensberømt, men samtidig foregikk det en krig mot andre elementer.

J. Edgar Hoover

Mange ville fjerne ham fra stillingen, men Hoover ble sittende i 48 år som sjef i FBI.

Foto: Anonymous / Ap

Anarkistene som førte til dannelsen av Bureau of Investigation var det ikke så mange igjen av, men i Hoovers øyne flommet landet over av elementer som hadde onde hensikter.

Radikale elementer og kommunister ble overvåket og forfulgt. Hoover har i ettertid blitt beskyldt for å sterkt overdrive trusselen for å få nye fullmakter og ressurser.

J. EDGAR HOOVER

FBI sjef J. Edgar Hoover vitner i Senatet 17. november 1953. Han advarte da om kommunistene, men han hadde også andre grupper på sin hatliste.

Foto: Ap

Politikeren Hoover

Med sine varsler, var også Hoover direkte innblandet i landets politikk.

Hans definisjon av radikale elementer var også bred. Borgerrettsaktivisten Martin Luther King sto høyt opp på listen til Hoover, og han ble grundig overvåket.

Han skal også ha spionert på politikere og hatt hemmelige arkiver som ble brukt til å ikke bare beholde makten, men utvide den.

Martin Luther King

Selv Martin Luther King var en fiende i FBI-sjefens øyne. King ble avlyttet og overvåket på andre måter.

Foto: BILLY WEEKS / Reuters

Både president Truman og Kennedy ønsket å sparke Hoover, men fant ut at den politiske prislappen var for drøy.

Hoover ble sittende til sin død. I nesten nøyaktig 48 år var han sjef. I ettertid har FBI sjefen fått åremålsstillinger på ti år.

Å ikke blande seg inn i politikk har også kommet inn i organisasjonens ryggrad.

Føderale lover

USAs føderale politiet bekjemper og etterforsker kriminalitet. I tillegg skal de drive forebyggende arbeid og sikre USA mot terrorisme og spionasje, også hacking og lekkasjer som kan true rikets sikkerhet.

US-ATTACKS-MAILBOX-SEALED

FBI etterforsker brudd på de føderale lovene, så dersom du skader en av postboksene i USA, blir det FBI sak.

Foto: TOM MIHALEK / AFP

I tillegg har «the Feds» ansvaret for etterforskning av organisert kriminalitet og lovbrudd på tvers av statsgrensene.

Ifølge de siste tall fra et par år tilbake er det 35 000 ansatte i FBI og de har et budsjett på snaut 70 milliarder kroner.

Hovedkvarteret ligger i Washington DC på Pennsylvania Avenue midt imellom Det hvite hus og Kongressen og heter J Edgar Hoover Building.

FBI.

Det som nå er FBI har vokst fra å ha 36 ansatte i 1908 til 35.000 nå.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt