Hopp til innhold

Det brutale journalistdrapet som rystet Ukraina er fortsatt uoppklart

MOSKVA (NRK): Det har gått ett år siden Pavel Sjeremet (44) ble sprengt i luften på åpen gate i Kiev, men fortsatt er ingen holdt ansvarlig. – Dette viser hvor lite myndighetene bryr seg, sier det ukrainske presseforbundet.

Pavel Sheremet

Slik så bilen som Pavel Sjeremet satt i ut etter at en bombe som var plassert i eller under bilen gikk av 20. juli 2016.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Hundrevis av mennesker strømmet torsdag morgen til krysset i utkanten av sentrum til den ukrainske hovedstaden Kiev, for å minnes journalisten Pavel Sjeremet som ble drept der.

Det er nøyaktig ett år siden han var på vei til et radiostudio da det smalt.

En bombe var plassert i bilen, og den 44 år gamle journalisten døde trolig momentant.

Ukraina - et år siden Pavel Sjeremet ble drept

Mange av holdt et spørsmålstegn i hånden i den ukrainske hovedstaden Kiev i dag for å markere at ingen er arrestert for mordet på journalisten Pavel Sjeremet.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Ingen er så langt arrestert for drapet, og den ukrainske presidenten Petro Porosjenko måtte i forrige uke innrømme at etterforskningen har kjørt seg fast.

– Mangelen på framgang i etterforskningen viser hvor lite myndighetene bryr seg om sikkerheten til journalister, sa lederen for det ukrainske journalistforbundet, Sergej Tomilenko, til nyhetsbyrået Ap i forbindelse med årsmarkeringen.

Karriere i flere land

Drapet på Pavel Sjeremet sendte sjokkbølger gjennom hele det ukrainske journalistmiljøet, men også i Russland og Hviterussland ble mange rystet over det som hadde skjedd.

Journalist Pavel Sheremet talks on the air at a radio station in Kiev

Drapet på Pavel Sjeremet har skapt frykt i det ukrainske pressemiljøet.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Sjeremet var en av de best kjente uavhengige journalistene som markerte seg etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning på begynnelsen av 1990-tallet.

Han markerte seg først i hjemlandet Hviterussland. Der var han sterkt kritisk til president Aleksandr Lukasjenko, som etter valget i 1994 tok nærmest diktatorisk kontroll over hele samfunnet.

Pavel Sjeremet jobbet seinere i Russland for russiske medier, men ble også der svært kritisk til utviklingen for demokrati og pressefrihet under president Vladimir Putin.

Seinere var han med å grunnlegge nettavisen Belaruskij Partizan. Han hadde fra 2012 base i den ukrainske hovedstaden Kiev, der han blant annet jobbet for den uavhengige internettavisen Ukrainska Pravda.

Pavel Sheremet

Venner og kolleger av Sjeremet sørget i dag ved graven hans.

Foto: Sergei Grits / AP

Selv om Sjeremet fullt ut støttet Maidan-opprøret mot den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj i 2014, var han også sterkt kritisk både til den omfattende korrupsjonen i Ukraina og til den makten som de høyreradikale gruppene har i ukrainsk politikk.

Ukraina: Farlig for journalister

Ukraina har en dyster statistikk når det gjelder sikkerhet for journalister og det frie ord.

I løpet av de siste tre årene er det registrert 800 tilfeller av vold mot journalister, følge Sergej Tomilenko i det ukrainske journalistforbundet.

Halvparten skjedde i forbindelse med demonstrasjonene og opprøret mot regimet til tidligere president Janukovitsj i 2014.

Journalist Oles Buzina looks on at the office of Sevodnya daily newspaper in Kiev

Den russiskvennlige journalisten Oles Buzina ble skutt og drept utenfor huset sitt i Kiev i 2015.

Foto: Stringer / Reuters

Men så seint som i juni år ble journalisten Volodymyr Volovodjuk drept etter at han hadde undersøkt svartebørshandel i Vinnitsa-området.

I april 2015 vakte det også stor oppsikt at den russiskvennlige journalisten Oles Buzina ble drept utenfor sitt hus i Kiev.

Ukraine Journalist Killed

Hvem drepte Pavel står det på denne store plakaten med bildet av Pavel Sjeremet som henger på stedet der han ble drept for et år siden.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Føler seg utrygge

Drapet på Pavel Sjeremet, og det mange journalister og redaktører ser på som en ren sabotasje av etterforskningen fra myndighetenes side, har skapt frykt i det ukrainske pressemiljøet.

– Mange journalister føler seg utrygge, sier den ukrainske journalisten og parlamentsmedlemmet Mustafa Nayem til nyhetsbyrået AFP.

– Vi er veldig skuffet over at etterforskningen i saken ikke har ført fram.

SISTE NYTT

Siste nytt