Hopp til innhold

Det britiske imperiet smuldrer opp

Britenes Dronning Elizabeth feirer sine 60 år på tronen. I løpet av disse årene har det Britiske imperiet blitt redusert fra å være det største imperium i verden noen gang, til dagens Storbritannia, med sine få, omstridte territorier.

Gibraltar forbereder seg på Dronning Elizabeths jubileum

I Gibraltar er en storstilt feiring av diamantdronningen i god gang. For her er hun fortsatt den store helten.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Vignett (blank): Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Denne uken avlyste det spanske kongeparet sin tur til Dronning Elizabeth II sitt diamantjubileum. Kongen skyldte på sykdom, mens Dronningen avlyste i siste liten på grunn av striden om Gibraltar.

Stridstema

Gibraltar, som er ett av 14 britiske oversjøiske områder, har vært et hett stridstema de siste månedene i Spania.

For den nye spanske regjeringen har forsterket kravet om herredømmet over klippen lengst sør i Europa.

– Vi blir ikke anerkjent som folk. De kaller oss er okkupanter og sier at vi ikke burde ha noen rettigheter, forteller drosjesjåfør Luigi Vinet mens han viser frem et av flere oppslag i Gibraltar-avisa.

Men har han ikke rett i at dere er okkupanter?

– Nei, vi har vært her lenger enn spanjolene, understreker han.

Store båter langs kai i Gibraltar

Langs kaiene i Gibraltar ligger store luksusbåter som et tydelig tegn på at det finne mennesker på den lille klippen som har god økonomi.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

På toppen av Gibraltars klippe kan man se ut over alle de 7 kvadratkilometerne som utgjør det omstridte britiske oversjøiske territoriet. Man ser også over til Marokko og ser store deler av det Spania som omgir Gibraltar. Et Spania i dyp økonomisk krise.

For mens spanjolene går arbeidsledig, opplever Gibraltar en økonomisk vekst.

– Når vi ser hvordan spanjolene takler krisen, så er det ingen her som vil inn i Spania, sier Vinet.

Britene nekter

Adrian James Johns, britisk guvernør, Gibraltar

Adrian James Johns poserer foran et bilde av dronning Elizabeth, hjemme i sin residens.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Dronning Elizabeths forlengede arm i Gibraltar, guvernør Adrian James Johns, viser NRK rundt i klosteret fra 1500-tallet, som nå er hans residens. Han bekrefter at det for tiden koker rundt spørsmålet om råderetten.

– Vi har en ny konservativregjering i Spania, som presser hardere på i forhold til Gibraltar, men de har bare sittet noen måneder, så dette kan ta lang tid, sier Johns.

For britene nekter å diskutere råderetten med spanjolene, slik de nekter å diskutere råderetten over Falklandsøyene med argentinske myndigheter. Argumentasjonen er den samme: Befolkningen vil være britisk. Og det har den vært i over 300 år.

– Vi har hatt flere folkeavstemninger i løpet av de siste tiårene og aldri har folk ønsket seg noe annet enn britisk styre. Så lenge befolkningene her ønsker å være briter og medlemmer av den britiske familien så vil det fortsette slik, sier James Johns.

Imperiet krymper

For i tillegg til Gibraltar så består Storbritannia i dag av kjerneområdene England, Wales, Skottland og Nord-Irland, samt de mer selvstendige øyene Guernsey, Jersey og Isle of Man. Men ikke nok med; 15 tidligere kolonistater som nå er selvstendige er monarkier med jubileumsdronning Elizabeth II som sitt overhode.

Det britiske imperium vokste kraftig under den eneste dronning som har regjert lengre enn dagens Elizabeth, nemlig dronning Victoria. Gjennom hennes nesten 64 år på tronen erobret imperiet 19 nye områder.

I løpet av Dronning Elizabeths 60 år på tronen har britene gitt fra seg 35 tidligere kolonier.

For guvernøren på Gibraltar er båndene til de tidligere britiske kolonistatene i det som i dag utgjør de 54 Samveldelandene sterkere enn båndene til den Europeiske Union.

– EU er selvfølgelig viktig av finansieller grunner, men samveldet er mer basert på følelser og det binder landene sammen i større grad enn det EU gjør, sier James Johns.

Men det er også områder der folket vil frigjøre seg fra britisk herredømme. Jamaica ønsker å kvitte seg med Dronning Elizabeth som overhode. Og skottene forbereder folkeavstemning om selvstendighet.

Men i Gibraltar er en storstilt feiring av diamantdronningen i god gang. For her er hun fortsatt den store helten.

SISTE NYTT

Siste nytt