Hopp til innhold

– Det blodigste døgnet i Syria hittil

Minst 70 personer er drept i Syria det siste døgnet. Landet balanserer på en knivsegg, mener Tyrkias statsminister.

Video Aktivistvideo fra det som trolig er Deraa, Syria

STRIDSVOGNER I BRANN: Denne videoen, som er filmet av aktivister og trolig fra den syriske byen Deraa, viser at aktivister har satt fyr på noen av hærens stridsvogner.

Minst 70 mennesker skal ha blitt drept de siste 24 timene på en av de blodigste dagene siden opprøret startet for åtte måneder siden.

Det sier aktivister til internasjonale nyhetsbyråer og Al Jazeera.

De fleste ble drept i provinsen Deraa sør i landet, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights. Blant de drepte var sivile syrere, soldater og det som kan ha vært desertører fra hæren.

Tyrkia truer med strømkutt

Syria ble nylig suspendert fra Den arabiske liga på grunn av voldsbruken mot sin egen befolkning.

Det er full splittelse mellom Syria og nabolandene. Forholdet til president Bashar al-Assad er tynnslitt.

– Ingen venter at Bashar al-Assad lever opp til kravene fra det internasjonale samfunnet, sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i den tyrkiske nasjonalforsamlingen tirsdag.

Ifølge Erdogan balanserer nabolandet på en knivsegg. I tillegg truer Tyrkia med å kutte strømmen til nabolandet.

Saken fortsetter under bildet

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

INGEN TILLIT: – Ingen venter at Bashar al-Assad lever opp til kravene fra det internasjonale samfunnet, sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i den tyrkiske nasjonalforsamlingen tirsdag.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Per i dag eksporterer vi elektrisitet til Syria. Hvis situasjonen fortsetter slik, kan det hende vi må revurdere dette, truer energiminister Tarner Yildiz med, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tyrkia stanser også all felles oljeleting med Syria, opplyser ministeren.

Tyrkerne er rasende etter at landets diplomatiske stasjoner i tre syriske byer ble angrepet i helgen.

– Ingen venter at Assad lever opp til kravene fra det internasjonale samfunnet, sa statsminister Recep Tayyip Erdogan i den tyrkiske nasjonalforsamlingen tirsdag.

Men det syriske regimet tåler ikke kritikken fra naboene, noe Tyrkia, Qatar og Saudi-Arabia allerede har fått merke.

I går dristet kong Abdullah av Jordan seg til å si at president Assad burde trekke seg av hensyn til sitt eget folk.

Reaksjonen lot ikke vente på seg: Natt til i dag stormet 100 personer Jordans ambassade i Damaskus.

Beskyttet ikke ambassaden

– Rundt 120 personer samlet seg i protest utenfor ambassaden, og to av demonstrantene tok seg inn i forhagen og rev ned det jordanske flagget, forteller ambassadør Omar al-Amand til jordanske avsier.

– De syriske sikkerhetsstyrkene stod rolig og så på, og foretok seg ingenting i forhold til de to som brøt seg inn, fortsetter ambassadøren.

Han påpeker at Syria har fått slik beskyttelse i Amman, til tross for at rasende jordanere har protestert mot det syriske regimet utenfor den syriske ambassaden der.

I henhold til internasjonale avtaler, skal et vertsland beskytte andre lands ambassader og diplomatiske representasjoner – uansett.

Saken fortsetter under bildet

Kong Abdullah av Jordan og Syrias leder Bashar al-Assad

HARDNER TIL: Kong Abdullah av Jordan har bedt Syrias president Bashar al-Assad om å gå av.

Foto: AP Photo: Yoursef Allan, Jordanian Royal Palace / Reuters: Jamal Saidi

– Jeg ville ha gått av

Det som utløste vreden var et intervju Kong Abdullah ga til BBC i går. Som den første arabiske statslederen tok han bladet fra munnen og ba president Assad om å overlate makten til noen andre.

– Jeg tror, hvis jeg hadde vært i hans sted, at jeg ville ha gått av som leder. Jeg ville ha gått av, men også sørget for at den som skulle etterfølge meg hadde tilstrekkelig autoritet til å endre den fastlåste situasjonen som vi nå ser.

– Så hvis Bashar ønsker å handle i Syrias beste, vil han overlate makten til andre og med det sørge for en mulighet for å innlede en ny fase i Syrias politiske liv, sa kongen.

Saken fortsetter under bildet

Demonstranter brenner portrettbilder av Assad

HATET LEDER: Demonstranter brenner portrettbilder av Syrias president Bashar al-Assad utenfor hovedkvarteret til Den arabiske liga i Kairo.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Begge overtok etter fedrene

I likhet med Bashar al-Assad overtak kong Abdullah makten etter sin far.

Forskjellen er at Jordan er et monarki, med en trone som går i arv i henhold til konstitusjonen. Syria har et presidentstyre hvor presidenten velges av folket, i hvert fall på papiret.

I realiteten er det styrende Baath-partiet al-Assad-familiens sfære. Bashar al-Assad ble håndplukket av faren Hafez al-Assad og kalt hjem til landet for å ta over da faren ble syk, før han døde i 2000.

Bashar al-Aasad ble da sett på som et reformhåp, men stort sett har det blitt med løftene. Mange ser med skuffelse på at han ikke har maktet å endre politikken, selv om han til en viss grad har liberalisert deler av samfunnslivet, spesielt økonomien.

Russland og Kina støtter Syria

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov

URETT: – Vi mener at dette er en urett, det ser ut til å være planlagt på forhånd, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om at Syria ble stengt ute fra Den arabiske liga.

Foto: GERARD CERLES / AFP

De arabiske nabolandene er under press fra arabiske menneskerettighetsgrupper og sine egne borgere, som har tatt parti med den delen av det syriske folket som krever reformer og mer frihet – i likhet med hva som er oppnådd i Tunisia, Libya og Egypt.

Derfor vedtok Den arabiske liga å utestenge Syria fra organisasjonen fra og med onsdag fordi landet – tross løfter – ikke har fulgt fredsplanen som representanter fra Den arabiske liga utarbeidet og som regimet lovet å gjennomføre.

Syria fikk i dag støtte fra Russland, som sammen med Kina blokkerte for en FN-resolusjon som fordømte det syriske regimets voldsbruk mot egne borgere.

– Vi mener at dette er en urett, det ser ut til å være planlagt på forhånd, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om utestengelsen fra Den arabiske liga.

– De som tok denne avgjørelsen har mistet en veldig viktig
mulighet til å gjøre situasjonen mer gjennomsiktig, sa utenriksministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt