Hopp til innhold

Munkene står alene om hjelpen i Burma

Det er buddistmunkene som står alene for å hjelpe de syklonrammede ofrene. Hjelpeorganisasjoner er desperate etter å hjelpe syklonofrene men blir nektet innpass.

Det er bare munkene i Burma som hjelper ofrene

Buddistmunker i Burma.

Foto: STF / AFP

Mens utenlandshjelpen forhandler om å slippe inn i Burma, hjelper hundrevis av munker til med å ta vare på syklonofrene. Munkene er med på å rydde veier for trær og vrakgods, og mange klostre har gitt hjemløse midlertidig tak over hodet.

Militærregimet i Burma har vært lite interessert i å la utenlandske hjelpeorganisasjoner og nødhjelpssendinger få slippe inn i landet til tross for at minst 60.000 mennesker er døde eller savnet, og millioner er hjemløse etter syklonens herjinger sist helg.

Ifølge FN står fortsatt over 5.000 kvadratkilometer av Irrawaddy-deltaet under vann.

Omfanget prioriteres

– Situasjonen er veldig vanskelig. Myndighetene sier de kun prioriterer å hjelpe områder med 60 prosents ødeleggelse eller mer. Det sier litt om omfanget. Dette er en katastrofe vi ikke har sett maken til siden tsunamien, sier Søren Pedersen.

Pedersen er ansvarlig for den internasjonale Redd Barna-alliansens nødhjelpskoordinering. Redd Barna er den største internasjonale hjelpeorganisasjonen som er i Burma.

– Nå jobber vi først og fremst med å dele ut mat og materialer for å søke ly.

Redd Barna har vært i Burma siden 1995 og har 500 ansatte der.

– Det at vi allerede var til stede i flere av de rammede områdene har gjort at vi har fått ut hjelpesendinger relativt raskt. Men det er vanskelig å få hjelpen fram fordi det er så store ødeleggelser, sier Pedersen.

Får ikke hjelpe

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er blant hjelpeorganisasjonene som frustrert må vente utenfor Burma, uten å kunne hjelpe i særlig grad.

– Vi ønsker desperat å styrke tilstedeværelsen, sier Knut Kaspersen, nestleder for beredskapsavdelingen i Norges Røde Kors.

En gruppe internasjonale eksperter ble onsdag fløyet til Bangkok, og Norges Røde Kors har sagt seg villig til å bidra med eksperter. Nå venter man bare på at myndighetene i Burma vil åpne grensen og ta imot hjelpen.

– Noe har allerede skjedd. Et fly med mellom 10 og 15 tonn nødhjelpsutstyr, som har stått klargjort i Kuala Lumpur, fikk onsdag tillatelse til å lande i Burma. Men da møter vi neste utfordring, som er å få hjelpen fra Rangoon og ut til de rammede. Dessuten er logistikkapasiteten på flyplassen i Rangoon svært begrenset. Blant annet finnes det ikke ordentlig losseutstyr der, så det må losses manuelt, sier Kaspersen.

LES OGSÅ: Røde Kors ber om 30 millioner kroner

Får lov til å importere drivstoff

Militærregimet har midlertidig opphevet forbudet mot å la private selskaper importere drivstoff.

– Flere private selskaper har inngått en avtale med regjeringen om å få importere drivstoff, sier en diplomat i Rangoon til Reuters.

Vanligvis er det bare Burmas regjering som kan importere drivstoff. Energikrisen i landet er akutt etter syklonens herjinger.

SISTE NYTT

Siste nytt