Desmond Tutu: Riktig å sette fri apartheid-regimets massemorder

Erkebiskop Desmond Tutu sier det er riktig å løslate Eugene de Kock, apartheid-regimets drapsmann som har innrømmet å ha drept over 100 mennesker.

Eugene De Kock

Eugene De Kock i 1998 under en høring i den sørafrikanske sannhets- og forsoningskommisjonen.

Foto: WALTER DHLADHLA / AFP

Eugene De Kock

Eugene De Kock avga ed før han forklarte seg for sannhets- og forsoningskommisjonen i 1999.

Foto: YOAVE LEMMER / AFP

Eugene de Kock var politisjef i Sør-Afrika under apartheid-regimet som styrte landet frem til 1994.

Han ledet regimets dødspatruljer som hadde sin base på bondegården Vlakplaas, 20 kilometer vest for hovedstaden Pretoria.

Der var han ansvarlig for en enhet som på ordre fra regimet sto bak noen av de verste grusomheter man kan tenke seg.

– Hvis de ikke brant dem, så skjøt de dem. Hvis de ikke skjøt dem, så hengte de dem fra det treet der. Og hvis de ikke hengte dem, så kastet de dem i en grøft og kastet jord på dem, sier Morris Hlongwane, som er vakt på Vlakplaas-gården i dag, til BBC.

I tillegg til drapene og torturen som fant sted på Vlakplaas, sto de Kock bak tortur, kidnappinger og drap over store deler av Sør-Afrika.

Fortalte alt til sannhetskommisjonen

De Kock har selv hevdet at han var apartheid-tidens mest brutale drapsmann.

Da han forklarte seg for Sør-Afrikas sannhets- og forsoningskommisjon tilsto han over 100 tilfeller av drap, tortur og svindel.

Han fremsto som en angrende synder og fordi han forklarte seg åpent fikk han amnesti for de fleste av forbrytelsene.

I 1996 ble han imidlertid dømt for fem mord som ikke var direkte politisk motivert og fikk en straff på 212 års fengsel.

Under tiden i fengsel har de Kock hjulpet myndighetene med å finne likene av sine ofre, angitt toppsjefer som ga ham ordre og bedt om tilgivelse i brev til ofrenes etterlatte.

Michael Masutha

Sør-Afrikas justisminister Michael Masutha på fredagens pressekonferanse der det ble gjort kjent at Eugene de Kock skal løslates på prøve.

Foto: MUJAHID SAFODIEN / AFP

Slippes fri etter snaut 20 år

Som mennesker har vi unike evner til å forsone, til å tilgi, til å gå videre og til å elske igjen. Selv om mange kanskje ikke kommer til å ønske de Kock velkommen tilbake til samfunnet med åpne armer, må vi kollektivt - som nasjon og som folk - ta æren for det faktum at vi har latt ham vende tilbake.

Desmond Tutu / BBC

Fredag sa Sør-Afrikas justisminister Michael Masutha at de Kock blir løslatt på prøve i løpet av den nærmeste fremtid.

– Av hensyn til nasjonsbygging og forsoning har jeg bestemt meg for å løslate de Kock på prøve, sa Masutha.

Løslatelsen har ført til sterk debatt i Sør-Afrika, der mange mener at hans forbrytelser er for grusomme til at de kan tilgis.

Mannen som ledet sannhets- og forsoningskommisjonen der de Kock forklarte seg, erkebiskop Desmond Tutu, forsvarer imidlertid løslatelsen.

– Som mennesker har vi unike evner til å forsone, til å tilgi, til å gå videre og til å elske igjen, sa Tutu etter at nyheten om prøveløslatelsen ble kjent.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt