Hopp til innhold

Erkebiskop Desmond Tutu: – Jeg har mistet respekten for Norge

CAPE TOWN (NRK): - Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt. Det sier erkebiskop Desmond Tutu til NRK i sin reaksjon over at norske politikere ikke vil møte Dalai Lama under hans besøk i landet.

Desmond Tutu

Desmond Tutu under lanseringen av hans nye bok 'The book of forgiving' sist onsdag.

Foto: RODGER BOSCH / AFP

Dalai Lama (t.v.) og Desmond Tutu

Fredsprisvinnerne Dalai Lama (t.v.) og Desmond Tutu deltok begge på Nobel-symposiet i anledning fredsprisens 100-årsjubileum i Oslo i 2001.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Dalai Lama har, som erkebiskop Tutu, mottatt Nobels fredspris, og de har et nært forhold som verdens ledende religiøse personligheter. Og de har møttes i Norge.

– Jeg har hatt stor respekt for Norge, og sett på dere som en moralsk stormakt i verden. Norge støttet kampen mot apartheid i alle år, og det var tett kontakt, både mellom kirkenes, fagbevegelsen, intellektuelle og politikere. Å vende ryggen til Dalai Lama er også å vende ryggen til det dere har stått for, sier Tutu.

NRK møtte ham til frokost etter morgenmessen som han hver fredag holder i St. George-katedralen i Cape Town.

– Glem ikke at Dalai Lama har vært i eksil i femti år. Han har aldri truet med våpen, han har aldri gått til angrep på kinesiske myndigheter. Han har ikke hevet stemmen, som en del av oss andre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dalai Lama og Desmond Tutu

Nobelprisvinnerne Dalai Lama og Desmond Tutu under et møte i Seattle i USA i 2008.

Foto: Robert Sorbo / Reuters

Nobel fredspris i 1984

Desmond Tutu fikk Nobels fredspris i 1984 for sitt ikkevoldsarbeid mot apartheid. Prisen ga ham beskyttelse mot regimet i Sør-Afrika, og det ga ham internasjonal oppmerksomhet.

Prisen til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010 har ikke behaget landets myndigheter, og erkebiskop Tutu mener slike situasjoner setter Norge i en etisk valgsituasjon.

– Dere må velge mellom å holde fast på dere alltid har stått for, eller velge feil, velge pengene. Det har dere gjort, og derfor har jeg ikke respekt for den regjering som har truffet beslutningen om å vende denne broder fra Tibet ryggen.

– Tell the Norwegians ..., nesten roper erkebiskop Tutu over bordet i en støyende frokostkafe.

– Fortell nordmennene der oppe at på den ytterste dag vil dere ende på et svært varmt sted. Det vil ikke Dalai Lama. Han vil sitte et annet sted og be for deres sjeler, sier erkebiskop Desmond Tutu.

SISTE NYTT

Siste nytt