Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor har Donald Trump endret mening om Afghanistan-politikken

USAs president Donald Trump ville ikke snakke om konkrete militære planer da han holdt en direktesendt tale om Afghanistan. Etter lange diskusjoner har han endret mening om Afghanistan.

Trump Eclipse Donald Trump

HAR HAN EN PLAN? I natt la president Donald Trump fram sine planer for Afghanistan, men først så han på solformørkelsen fra balkongen til Det hvite hus.

Foto: Andrew Harnik / AP

Før Donald Trump ble president, manglet det ikke på kritikk av hans forgjengeres Afghanistan-politikk. I en twitter-melding fra 2013 skrev han for eksempel : «Jeg vil ha en rask tilbaketrekking. Hvorfor skal vi fortsette å kaste bort mer penger – Gjenoppbygg USA!»

Laster Twitter-innhold

Nå, 7 måneder ut i hans presidentperiode, har han endret mening. I en tale til nasjonen i natt la han fram sin strategi, som den tredje amerikanske presidenten i krig i landet. Den har vart i 16 år.

I forkant skrev amerikanske aviser, blant andre The New York Times, at han ventelig vil øke antallet soldater, antakelig med noen tusen soldater. I dag tjenestegjør 8400 amerikanske soldater i Afghanistan. I tillegg er det rundt 5000 Nato-soldater der.

Afghan Taliban Trump

PÅ PATRULJE: Amerikanske soldater i samarbeid med den afghanske regjeringshæren øst for hovedstaden Kabul. I alt tjenestegjør fortsatt over 13 000 soldater i Afghanistan.

Foto: Rahmat Gul / AP

Taliban på fremmarsj

Det amerikanske militæret har lenge ønsket å øke antallet soldater fordi de mener at det kan bidra til å stanse Taliban og IS` framskritt. Taliban har tatt over stadig større deler av Afghanistan, og sikkerheten i landet har blitt betydelig verre de siste årene.

Kort tid før TV-talen meldte Fox News at en kilde i Washington bekreftet at Trump ville sende 4000 nye soldater til Afghanistan, men det ville ikke presidenten si noe om i talen. Han sa at han ikke vil snakke om antallet soldater, eller fremtidige militære planer.

Samtidig understreket han at en rask uttrekning fra Afghanistan ikke vil være hensiktsmessig fordi det kan bidra til å styrke IS og Al Qaidas posisjon i landet. Ett av de verste eksemplene var da over 150 mennesker ble drept i en selvmordsangrep i hovedstaden Kabul. Også i kveld ble det meldt at en rakett traff diplomatstrøket i Kabul.

Taliban har også tatt over landområder i provinsen.

I henhold til en rapport i levert til den amerikanske Kongressen nylig, har myndighetene i landet bare kontroll over rundt 60 prosent av territoriet.

Vil hindre kollaps

Militæret får også støtte fra sivilt hold. I en kronikk i Washington Post skriver James E. Hadly, sikkerhetsrådgiveren til George W. Bush, at USA har en livsviktig nasjonal interesse av å hindre et sammenbrudd i landet.

Han mener en tilbaketrekking vil lede til en kollaps i den afghanske hæren og gi IS og Al Qaida en base til å planlegge angrep mot USA. Han tar også til orde for å bringe de forskjellige grupperingene i afghansk politikk sammen.

AFGHANISTAN-INDEPENDENCEDAY/

SÅRBAR: President Ashraf Ghani på Afghanistans uavhengighetsdag 19. august. Hans regjering har bare makt i litt over halvparten av landet.

Foto: MOHAMMAD ISMAIL / Reuters

Åpner seg for kritikk

Kritikerne vil spørre seg, som Trump gjorde før han ble president, hva som er vitsen med å fortsette med en politikk som etter 16 år ikke har fungert. Den afghanske staten er ikke i stand til å stå på egne ben, trass i enorme pengesummer og mange ofrede live, hevdes det.

Et spørsmål er også hva USA har tenkt å gjøre med sin politikk overfor nabolandet Pakistan, som beskyldes for ikke å gjøre nok for å hindre ytterliggående grupper i grenseområdet.

Afghanistan Despairing Youth Maryam Hossaini

LIDELSE: De sivile rammes av den økende utryggheten i Afghanistan. Maryam Hossaini mistet søsteren sin i et selvmordsangrep i Kabul.

Foto: Rahmat Gul / AP

Den amerikanske forsvarsministeren James Mattis gjorde det også helt klart tidligere i år at dette gikk i feil retning.

– Vi vinner ikke krigen, sa forsvarsministeren under en kongresshøring.

Det vil vel heller ikke en forsiktig økning av antallet soldater gjøre. Men signalene fra Washington tyder på at han og generalene har fått gjennomslag for sine argumenter om flere soldater, og at heller ikke Donald Trump klarer å avslutte den lengste krigen landet har utkjempet.

SISTE NYTT

Siste nytt