Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor velger Kim og Trump å møtes i Singapore

WASHINGTON, D.C. (NRK): Sikkerhet står alltid øverst på listen når statsledere vurderer hvor de skal avholde møter. Singapore er trygt for både Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald Trump når de møtes 12. juni. Dessuten er det ikke for langt unna for Nord-Koreas litt slitne presidentfly.

kimdonald

IKKE TILFELDIG: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald Trump skal møtes 12. juni i Singapore. Valget av møtested er ikke tilfeldig.

Foto: - Saul Loeb / AFP

I bakgrunnen for det planlagte toppmøtet mellom Trump og Kim står en mye større og sterkere diktator: Xi Jinping, leder for Kinas kommunistiske parti.

Han har lagt til rette for dette møtet ved å presse Nord-Korea med harde sanksjoner. Kina var nøkkelen her, siden mesteparten av all handel Nord-Korea har med omverdenen går til Kina.

Selv om Kina ikke skal delta på toppmøtet mellom Trump og Kim, vil kineserne ha kontroll med det som skjer og hva som kan bli resultatet av møtet.

Kim Jong-un

TREKKER I TRÅDENE: Nord-Koreas diktator sammen med Kinas sterke leder, Xi Jinping. Xi har vært sentral i prosessen som har ført til at Trump og Kim nå skal møtes i Singapore.

Foto: XINHUA / Reuters

Kim Jong-un har også vist sin underkastelse overfor Kinas leder ved å besøke ham to ganger i den seinere tid: Først i Beijing, før møtet i den demilitariserte sonen mellom statssjefene i Sør- og Nord-Korea. Dernest møttes Xi og Kim nylig i den kinesiske byen Dalian, ikke langt fra grensen til Nord-Korea – trolig for å legge løpet foran det forestående toppmøtet i Singapore.

Men hvorfor akkurat Singapore?

1. Kina liker Singapore

Xi Jinping liker Singapore. Standard kinesisk (putonghua) er ett av landets fire offisielle språk, fordi 76 prosent av bystatens befolkning er etniske kinesere.

Kina er en stor handelspartner for landet, og Singapore har valgt samme tidssone som Beijing for å lette handelen, selv om staten ligger mye lenger vest.

Xi Jinping har tidligere selv holdt et toppmøte i Singapore. I 2015 møtte han daværende president i Taiwan, Ma Ying-jeou, på luksushotellet Shangri-La.

taiwan

I SINGAPORE: Kinas mektige leder Xi Jinping møtte daværende president i Taiwan, Ma Ying-jeou, på luksushotellet Shangri-La i Singapore i 2015.

Foto: Roslan Rahman / AFP

2. Nord-Korea like Singapore

Kim Jong-un vil ha et møtested som er vennligsinnet overfor Nord-Korea, og hvor landet har en ambassade som kan legge til rette for besøket. Singapore oppfyller begge betingelser. Det har vært diplomatiske forbindelser mellom de to landene siden 1975.

Nord-Korea har drevet mye handel ved hjelp av selskaper i Singapore, av både lovlig og ulovlig art.

Med en avstand på i underkant av 5000 kilometer fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang er Singapore også innen rekkevidde for flyet til Kim Jong-un – uten mellomlanding.

3. USA liker Singapore

USA har hatt et svært godt og langvarig forhold til Singapore. Diplomatiske forbindelser ble opprettet i 1966. Bystaten er en stor handelspartner for USA, og hovedkvarter i Asia for svært mange viktige amerikanske bedrifter som Google og Facebook.

USA har også et omfattende militært samarbeid med Singapore. På marinebasen Changi har USA stasjonert flere krigsskip, og både marinefartøy og kampfly fra USA er regelmessig innom for besøk og vedlikehold.

singapore

AMERIKANSK MARINEBASE: Admiral Scott Swift, kommandør for den amerikanske stillehavsflåten, holder en pressekonferanse på marinebasen Changi i Singapore i august 2017. I bakgrunnen den amerikanske destroyeren USS John S. McCain.

Foto: Roslan Rahman / AFP

4. Singapore er trygt – og uten demonstrasjoner

Singapore er et autoritært demokrati, styrt av ett parti siden uavhengigheten i 1965. Landet har svært effektive sikkerhetsstyrker, som har lang erfaring i å beskytte statsledere.

Transparency International regner Singapore som et av verdens minst korrupte land – og byen er også svært ren og velholdt!

Singapore har en lang tradisjon for å mekle mellom øst og vest, nettopp fordi staten er nøytral og har gode forbindelser til alle andre land.

Og et pluss til for de to statslederne: De kommer ikke til å bli møtt med demonstrasjoner fra sinte folkemengder. I Singapore er det forbudt å demonstrere – unntatt på et lite område i Hong Lim-parken.

Og dit har verken Trump eller Kim tenkt seg under sitt toppmøte 12. juni.

trumpkim

HISTORISK: Det planlagte møtet mellom Trump og Kim 12. juni i Singapore, blir historisk.

Foto: Mandel Ngan - / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt