Urix forklarer

Derfor var Mueller-høringen en kjempeskuffelse for demokratene

Demokratene satte sin lit til Robert Mueller i kampen mot president Trump. Men da han skulle være stjernevitnet deres i kongressen, tok spesialetterforskeren nærmest livet av sin egen rapport.

SKUFFET DEMOKRATENE:

Spesialetterforsker Robert Mueller gav demokratene en annen forestilling enn de ønsket i de til sammen sju timene han vitnet i kongressen

Foto: ALEX WONG / AFP

Han så sliten, uinspirert og litt nervøs ut.

Han svarte stort sett: «Ja»,« Nei», eller «Det spørsmålet kan jeg ikke svare på».

Og da han endelig sa en hel setning om at Trump ikke er renvasket for anklagene om å ha forsøkt å hindre etterforskningen, stotret og snublet ham.

Det ble slett ingen soundbite demokratene kan bruke i valgvideoene sine til neste år.

Flere kommentatorer mener at Mueller ikke hørtes spesielt overbevist eller engasjert ut under høringen.

Flere kommentatorer mener at Mueller ikke hørtes spesielt overbevist eller engasjert ut under høringen.

– Jeg hater å si det, men høringen var en katastrofe. I stedet for å gi den knusende rapporten sin nytt liv, sugde den trette Robert Mueller livet ut av den, tvitret jusprofessor ved Harvard Lawrence Tribe etterpå.

Han er innbitt Trump-motstander og tilhenger av en riksrettssak.

Laster Twitter-innhold

Robert Mueller har deltatt i 88 kongresshøringer i sin lange karriere som FBI-direktør og i andre poster i justisdepartementet. Han har vært kjent for å ha vært sylskarp og fokusert.

Høringen i går er den første på seks år for Mueller, og det bar den preg av, mener flere kommentatorer.

Er drømmen om riksrett død?

Mange demokrater har drømt om å avsette Trump helt siden han tiltrådte.

Etter at Muellers rapport ble lagt fram i mars, tiltok ropene om dette. Mange progressive demokrater mente de nærmest hadde en konstitusjonell plikt til å forsøke å starte en riksrettssak etter å ha lest rapporten og sett presidentens manglende respekt for det som sto i den.

Disse demokratene hadde håpet Mueller i går skulle si noe mirakuløst som kunne fyre opp debatten om riksrett igjen. Høringen knuste trolig disse drømmene en gang for alle. skriver Washington posts kommentator Dan Balz.

Opptredenen til Mueller kan ha vært så negativ for demokratene at den faktisk kan styrke Trump, mener han.

Det er viktig å understreke at Mueller ikke fant Trump skyldig i noe i rapporten sin. I del to, der han behandler Trumps forsøk på å forsøke å forhindre etterforskningen, konkluderer han ikke.

I høringen understreket han flere ganger at Trump ikke er renvasket. Men mange kommentatorer, og vi som så høringen på TV, kan lett tenke at han ikke hørtes spesielt overbevist eller engasjert ut.

SELVSIKKER PRESIDENT:

President Trump var godt fornøyd da han snakket med journalister utenfor Det hvite hus etter høringen i går.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Folket er lei

Det amerikanske folket er for lengst lei hele Mueller-etterforskningen. I en fersk undersøkelse nettstedet Politico har fått utført, svarer bare 38 prosent at kongressen bør starte en riksrettssak, mens 50 prosent sier de mener kongressen ikke bør gjøre dette.

Andre målinger viser at velgere på begge sider i økende grader sier de ikke mener etterforskningen ble utført på en rettferdig måte.

Mye tyder på at amerikanske velgere ønsker å fokusere på andre ting enn Russlandsetterforskningen i valgkampen i 2020.

Kongressleder Nancy Pelosi har derfor også advart sine partifeller som ønsker å avsette Trump, om at dette er ikke er en vinnerstrategi for partiet nå.

Ikke minst gjelder dette de mye omtalte fire kongresskvinnene som kaller seg The squad. Alexandria Ocasio-Cortez og de andre er soleklare på at en riksrettssak er deres mål.

VIL HA RIKSRETT:

Rashida Tlaib er en av de fire progressive kongresskvinnene som kaller seg The Squad og som får stor nasjonal oppmerksomhet. - Jeg går ingen steder før jeg har stilt denne presidenten for riksrett, sa hun i en tale på en konferanse for organisasjonen NAACP denne uka.

Foto: BILL PUGLIANO / AFP

Må satse alt på 2020-valget

I neste uke møtes 20 demokratiske presidentkandidater til to nye TV-debatter i Detroit.

Der er det ventet at Mueller-høringen og Trumps krangel med kongresskvinnene i the squad, der han ba dem reise tilbake til landene de kom fra, vil bli viktige temaer.

Demokratene har lovet å stille Trump til ansvar for sine handlinger, men har ikke klart det så langt, skriver Dan Balz i Washington Post.

Presidentkandidatene til partiet må nå fokusere på å forklare velgerne hvorfor hver av dem bør være president i stedet for Trump, og partiet må finne kandidaten som kan slå ham i november i stedet for å krangle med hverandre, mener han.

Spesialetterforsker Robert Mueller kan de ikke regne med drahjelp fra.

HVEM BLIR UTFORDRER?:

Joe Biden, Bernie Sanders og Kamala Harris i debatt i juni. Neste uke skal de og resten av demokratenes mange presidentkandidater igjen forsøke å forklare hvordan de vil utfordre Trump.

Foto: SAUL LOEB / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt