Derfor tror ekspertene at IS står bak denne gang også

– Angripere som skyter ned folk med maskingevær før de sprenger seg i lufta, er tegn på at IS står bak, mener terroreksperter.

Turkey Airport Blasts

ANGREP ATATÜRK-FLYPLASSEN: Terrorister skjøt folk og sprengte seg i lufta på flyplassen i Istanbul tirsdag kveld.

Foto: Ismail Coskun / Ap

TURKEY-ATTACK-AIRPORT

POLITI: Politi og sikkerhetsstyrker evakuerte flyplassen.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Denne gangen var det flyplassen som skulle rammes. Terroristene som ankom den travle Atatürk i Istanbul med taxi drepte minst 41 mennesker før de sprengte seg selv i lufta.

For åttende gang på bare 12 måneder har et stort terrorangrep sjokkert Tyrkia og tatt livet av uskyldige mennesker.

Både statsministeren i landet og flere eksperter sier mye tyder på at terrorgruppa som kaller seg Den islamske stat (IS) står bak denne gang.

Typiske IS-tegn

Senter for internasjonal og strategisk analyse SISA

TERRORFORSKER: Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse.

Foto: Christopher Olssøn

– Det er aller mest sannsynlig at IS står bak. Det er andre grupperinger som bedriver terror i Tyrkia, men måten det er gjennomført på: direkte mot sivile på et tungt sivilt mål som flyplassen i Istanbul, tyder på at det er IS, sier Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse.

Soner Cagaptay, direktør for det tyrkiske forskningsprogrammet ved Washington Institute, er enig:

– Det er flere ting som tyder på IS står bak angrepet. Flere angrep på rad, med angriperne som skyter ned folk med maskingevær før de sprenger seg i lufta for å drepe flest mulig. Dette er typiske tegn på IS, dessverre, sier Cagaptay til BBC Radio.

Lurås mener IS har større kapasitet i området enn andre terrorgrupper:

– Nå er det jo fullt mulig å kopiere dette av andre grupper, men når det gjelder å ha den kapasiteten og gå direkte på sivile mål som de gjør her i Tyrkia, tyder mye på at det er IS. Også med tanke på at de har hovedsete i Tyrkias naboland Syria, sier Lurås.

TURKEY-ATTACK-AIRPORT

EVAKUERT: Passasjerene ble evakuert til utenfor flyplassen seint tirsdag kveld.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Flere brutale angrep

De blodige terrorangrepene som har rammet Tyrkia det siste året har vært utført både av IS, den kurdiske PKK-geriljaen og Kurdiske Frihetshauker (TAK).

Tyrkia

102 DREPT I FREDSMARKERING: Angrepet mot en fredsmarkering i Ankara ble kalt en av de verste massakrene i Tyrkia i nyere tid.

Foto: Depo Photos / Ap

Tyrkiske myndigheter mener fire av angrepene vært utført av IS, ifølge en oversikt fra NTB:

TURKEY-ATTACKS

ANGREP MOT HANDLEGATE: Fire personer ble drept i angrepet i Istanbul i mars.

Foto: STRINGER / Afp
  • 19. mars 2016: Fire mennesker ble drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en gågate i Istanbul
  • 12. januar 2016: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg i lufta i et travelt turiststrøk i Istanbul
  • 10. oktober 2015: 102 mennesker ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara
  • 20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria

IS-uttalelser mot Tyrkia

Den amerikanske analytikeren Michael S. Smith II følger IS-propaganda på nett nøye og sier til New York Times at det har vært en økning i terrorgruppas uttalelser om Tyrkia den siste tida.

– Det siste året har det vært betydelig mer fokus på Erdogan-regjeringas politikk i IS-propaganda, noe som har blitt brukt til å tro at gruppa vil utføre flere terroroperasjoner i Tyrkia, sier Smith til avisa.

Soner Cagaptay tror IS med angrepet vil gi følgende beskjed til Tyrkias myndigheter:

– For meg ser det ut som IS sier til Tyrkia; dere kan beskytte flyplassene dere godt, vi kommer fortsatt til å angripe dere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt