Hopp til innhold

Derfor skrev Atle brev til den døde terroristen

KØBENHAVN (NRK): Atle Thorberg sier den positive responsen har vært overveldende etter at han la ut brevet «Til en avdød terrorist». Men han har også fått reaksjoner fra personer som støtter terroristen.

Atle Thorberg og den avøde teroristen

Atle Thorberg bor like ved stedet hvor terroristen i København ble skutt og drept søndag. Thorbergs brev til terroristen er nå delt over 12.000 ganger.

Foto: Privat/REUTERS/Danish Police handout/Scanpix Denmark

Atle Thorberg er en vanlig danske som følte avmakt etter terroren som rammet København. I et brev til den døde terroristen, som nå er delt 13.000 ganger, skriver Thorberg at terroristen ikke har lyktes med å endre livene til det danske folk.

«Til en avdød terrorist. Først og fremst: Gratulerer som martyr. Du vil sannsynligvis bli overrasket over å høre dette, men din komplett meningsløse død har ikke utgjort den store forskjellen for oss andre.»

Det var så danskt og avslappet, den måten å ta det på.

Atle Thorberg

Slik åpner Thorberg brevet som ble skrevet søndag, samme dag som Omar El-Hussein (22) ble skutt og drept på Nørrebro stasjon.

Thorberg møter NRK på en liten kafé i Nørrebro, for å forklare hvorfor han valgte å skrive et brev til mannen som ifølge dansk politi som drepte to personer og såret fem politimenn.

– Jeg var ute og gikk i området der han ble skutt, og var egentlig helt vilt sint. Men da jeg kikket rundt meg var alt som det pleide å være. Det virket som alle gjorde som de pleide, sier Thorberg.

– Det var så danskt og avslappet, den måten å ta det på. Det var som det skal være, på en eller annen måte.

Les hele brevet nederst artikkelen.

«Hater's gonna hate»

Thorbergs Facebook-innlegg, «Til en avød terrorist», har i skrivende stund blitt delt over 13.000 ganger. Over 36.000 har trykket liker på innlegget.

Etter at Aftenposten la det ut tidligere i uken, gikk det til topps på listen over mest delte nyhetsssaker i Norge.

Det er helt overveldende at det har vært så mye positiv respons. Det er helt sinnsykt. Det har også vært mange beskjeder fra Norge, fra folk som sier at de tenker på oss. Det er fint.

Enkelte negative reaksjoner har det likevel kommet, blant annet fra personer som støtter terroristen.

Dem er ikke Thorberg så opptatt av.

– Det er kult at det ser ut til at jeg har truffet en nerve blant folk. Det er veldig få som skriver noe negativt i forhold dem som er positive. Og det at noen er negative, det er uansett «water under the bridge». «Hater's gonna hate», humrer Thorberg.

Politi holder vakt på Nørrebro, på stedet der den mistenkte gjerningsmannen ble skutt og drept

Politi holder vakt på Nørrebro, på stedet der den mistenkte gjerningsmannen ble skutt og drept.

Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

– Har ingenting med innvandring å gjøre

Helgens terrorangrep har satt i gang flere større debatter i Danmark. Den største handler om innvandring, og flere politiske partier har tatt til orde for en strammere innvandringspoltikk.

Også avisa Jyllands-Posten har vakt oppmerksomhet med sin lederartikkel om temaet, med tittelen «En ny slags krig».

En avsporing, mener Thorberg.

Atle Thorberg

Atle Thorberg, mannen som skrev kronikk etter terroren i Danmark. Kronikken er delt over 13.000 ganger.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Dette har ingenting med det å gjøre. Dette er en konsekvens av den sosiale virkeligheten i København, sier Thorberg.

Han mener en viktigere faktor er den antatte gjerningsmannens tilknytning til det kriminelle gjengmiljøet i København.

– Terroren har ikke kommet til oss. Den har vokst opp blant oss. Den er et produkt av vårt samfunn. Det er hans skyld, det er han som har skutt syv mennesker. Det er aldri noen som kan ta skylden fra ham, men hele systemet må gjennomgås.

– Minner om Breivik

Han viser blant annet til at Kriminalomsorgen sendte varslet til sikkerhetspolitiet i Danmark, PET, om at El-Hussein hadde blitt radikalisert i fengsel. Bekymringsmeldingen ble aldri videreformidlet, og El-Hussein ble løslatt fra fengsel bare uker før de dødelige angrepene.

Det minner om Breivik, en mann som er åpenlyst vanvittig, men bygger forklaringer over sin egen ondskap.

Atle Thorberg

Thorberg mener mye tyder på at El-Hussein også burde ha blitt fanget opp av psykiatrien.

– Det hele minner mye om en amerikansk skoleskyting, bare med den lille vrien at han (gjerningsmannen) har en staffasje av religion hengende over seg. Det minner om Breivik, en mann som er åpenlyst vanvittig, men bygger forklaringer over sin egen ondskap.

Thorberg, som til daglig jobber som musiker og produsent, er klar over at han ikke har den endelige på løsningen på hvordan unge, sinte og ustabile mennesker skal unngå å bli terrorister.

Samtidig blir han engasjert når han snakker om hva man kan gjøre ved å bygge broer i lokalsamfunnet, og inkludere dem som føler seg utenfor.

– Man er redd dem, disse unge og sinte mennene. Det lette er å trekke seg vekk. Det lette er å gi tre millioner kroner til PST, og lage et antiradikilasieringsprogram. Det eneste jeg vet, er at ingenting av det vi har gjort hittil fungerer. Det er lappeløsning på lappeløsning på lappeløsning.

– Den danske måten

Thorberg reagerer på at muslimer forskjellsbehandles, og at det gjelder andre rammer for deres ytringsfrihet enn for andre dansker. Han synes også at statsminister Helle Thorning-Schmidt kunne vært mer inkluderende i sine taler etter terroren, og at en muslimsk organisasjon burde deltatt på minnemarkeringen.

Likevel, alt i alt er Thorberg fornøyd med måten det danske folk har møtt terroren på.

– Jeg synes folk har tatt det fint. Man tar det enormt stille og rolig, det synes jeg også man skal gjøre. Det er den måten vi gjør det på her.

– Det er den danske måten?

– Det er den danske måten. Det var som i gamle dager hvis noen sloss på en kro, så sa man bare: «Ta det nå med ro». Det er en måte å reagere på som er typisk dansk. Det er en fin ting, som jeg så da jeg gikk den turen. Det var derfor jeg skrev det brevet.

SISTE NYTT

Siste nytt