Urix forklarer

Derfor kommer «Obamagate» nå

Den amerikanske presidenten Donald Trump beskylder sin forgjenger Barack Obama for å forsøke å ødelegge hans presidentskap. Men har han håndfaste bevis?

Obama og Trump

RIVALER: Barack Obama og Donald Trump har hatt lite positivt å si om hverandre.

Foto: Atef Safadi] [nicholas Kamm / AFP

«OBAMAGATE» kaller den amerikanske presidenten Donald Trump det på Twitter. Med store bokstaver.

Utsagnet kommer samtidig som over 87.000 amerikanere er døde av covid-19 og den amerikanske økonomien ligger i grus. Nå vil presidenten rette fokus mot noe annet, nemlig sin tidligere politiske motstander.

I løpet av én dag, på den amerikanske morsdagen 10. mai, kom Trump med over 120 twittermeldinger, blant annet om «Obamagate», til sine 80 millioner følgere.

Men hva mener han egentlig med det?

Laster Twitter-innhold

«Politisk forbrytelse»

«Dette er den største politiske forbrytelsen i amerikansk historie», skriver Trump. Han mener Barack Obama brukte de siste ukene av sitt presidentskap til å sabotere for Trumps påtroppende regjering.

Trump mener Obama, sammen med deler av statsapparatet og USAs etterretning, kom med falske påstander om at Trump samarbeidet med Russland for å vinne presidentvalget i 2016. Et slikt samarbeid med en utenlandsk stat er ulovlig i henhold til amerikansk lov. Påstandene skal dermed ha blitt brukt som unnskyldning til å avlytte Trumps medarbeidere.

Trump viser blant annet til en artikkel skrevet av en konservativ skribent, som hevder at tidligere FBI-direktør James Comey, etter et møte i januar 2017 – like før Trump ble innsatt som president – bestemte seg for å være lojal til demokraten Obama. Og at han tilbakeholdt informasjon fra Trump.

Trump la ikke fram ytterligere bevis for anklagene sine.

Har ikke funnet bevis

USAs etterretning har påvist tett kontakt mellom 17 av Donald Trumps støttespillere og Russland under valgkampen i 2016, men har ikke funnet bevis for noen sammensvergelse.

Russland-saken har preget Trumps presidentskap og han har ved flere anledninger kalt etterforskningen ledet av Robert Mueller for en heksejakt. Trump mener saken ble brukt for å spionere på han og hans nærmeste.

Men det finnes ingen bevis for at Obama har beordret noen avlytting av Trump eller hans medarbeidere. Hverken FBI eller Justisdepartementet, som tidligere har undersøkt saken, har funnet bevis for det.

På spørsmål fra en reporter i Washington Post onsdag, svarer Trump at «Obamagate» har pågått i en lang periode. Når han blir presset på hvilket kriminelt forhold han viser til, svarer presidenten:

– Du vet hva lovbruddet her er. Lovbruddet er veldig tydelig for alle. Alt du trenger å gjøre er å lese avisene. Unntatt din.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

Justiskomiteen starter høring

USAs mest populære TV-kanal, konservative Fox News, er blant dem som har viet sendetid til «Obamagate». De viser til at noen av Obamas nærmeste medarbeidere forlangte å få vite identiteten til den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn under overgangsperioden. Det viser en liste som ble offentliggjort onsdag.

Flynn var en viktig kilde i FBIs etterforsking av mulig russisk innblanding i den amerikanske presidentvalgkampen i 2016. Flynn har innrømmet å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland. Tiltalen og den senere rettssaken mot Flynn var en av de mest profilerte sakene som kom ut av arbeidet som ble ledet av spesialetterforsker Mueller og hans team.

I forrige uke erklærte det amerikanske justisdepartementet at de dropper saken mot Flynn.

Laster Twitter-innhold

Leder av justiskomiteen i Senatet, Lindsey Graham, sier han vil gjennomføre en ny høring om Russland-etterforskningen. Han vil også undersøke om Robert Mueller, som ledet FBIs Russland-etterforskning, burde blitt utnevnt. Han mener ikke det er grunn til å be Obama vitne i saken.

Trump under press

Det at Donald Trump nå er under press, kan være grunnen til at han tar opp «Obamagate» akkurat nå:

  • 9. mai publiserte Yahoo News et opptak der Barack Obama i en privat telefonsamtale sier at rettsstaten er i fare i Michael Flynn-saken. I den samme samtalen sier Obama at Trump-administrasjonens håndtering av koronavirus pandemien er en absolutt kaotisk katastrofe. Dagen etter starter Trumps Twitter-tirade.
  • Over 87.000 amerikanere har dødd under koronapandemien i USA. Trump har fått kritikk for en kaotisk håndtering av krisen.
  • Koronapandemien har gitt USA historisk høy arbeidsledighet. I løpet av de siste to månedene har mer enn 36 millioner amerikanere meldt seg arbeidsledige. Goldman Sachs har estimert at arbeidsledigheten vil nå 25 prosent. Dette er det samme nivået som ble målt under den store depresjonen.

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt