Hopp til innhold

– Flyktet fra Nord-Ossetia etter politisk spill

Maria Amelies far ble utsatt for en ren hevnaksjon fra den nyvalgte presidenten i Nord-Ossetia i 1998, sier en ossetisk journalist.

Video Morten Jentoft om hvorfor Maria Amelies familie dro fra Nord-Ossetia

KLIKK FOR Å SE VIDEO: NRKs utenriksmedarbeider Morten Jentoft har fått nye opplysninger om hvordan situasjonen for familien til kvinnen kjent som Maria Amelie var da de bodde i Nord-Ossetia.

Salamov-familien ble offer for et politisk spill som til slutt gjorde at de måtte flykte fra Nord-Ossetia. Det mener den kjente ossetiske journalisten Murat Kabojev, som er kjent for sin uavhengige og uredde journalistikk, blant annet rundt det som skjedde i forbindelse med massakren på en skole i Beslan i september 2004.

Kabojev, som jobber i internettavisen Puls Osetii, mener Khetag Salamov, far til Madina Salamov, bedre kjent som Marie Amelie, satset på feil politisk hest, men også ble et offer for sitt eget overmot.

Maria Amelie

Maria Amelie

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Historien om hvorfor Salamov-familien måtte flykte fra hjemstedet Vladikavkaz og til slutt fra Russland, har lenge kommet i bakgrunnen for Maria Amelie kamp om å få asyl i Norge. Hun mener hun som mindreårig ikke kan bære ansvaret for at foreldrene tok henne med ut av landet, men mange har lurt på den virkelige årsaken til at familien måtte flykte.

Familien fikk endelig avslag på sitt krav om asyl fordi norske utlendingsmyndigheter ikke mente det var farlig for dem å vende tilbake til Russland. Men hva var det egentlig skjedde på det kaotiske 1990-tallet og som gjorde at den en gang så velstående Salamov-familien valgte å flykte?

(Saken fortsetter under videoen)

Video Dette møter Maria Amelie når hun kommer til Russland

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Her, på en av de store flyplassene ved Moskva, lander trolig Maria Amelie når hun kommer til Russland.

Blomstrende forretninger

Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov

Vladikavkaz, hjembyen til Maria Amelies familie, lå gunstig til for dem som under den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjovs Glasnost og Perestroijkapolitikk i årene rundt 1990.

Foto: SCANPIX

Khetag Salamov er født i 1952, kona Jelena i 1959. Datteren Madina ble født i 1985. Deres hjemplass Vladikavkaz har tradisjonelt, sammen med Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, vært den viktigste byen i denne delen av Russland, og et sentralt knutepunkt for trafikken mellom Russland og de kaukasiske republikkene Georgia og Armenia lengre sør.

Byen lå dermed også gunstig til for dem som under den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjovs Glasnost og Perestroijkapolitikk i årene rundt 1990 ønsket å utnytte den nye friheten til å drive forretninger.

Khetag klarte i løpet av få år å bygge opp en blomstrende forretning, der produksjon og salg av vodka var hovedaktviteten, men der han også var innom produksjon av kikkerter og møbler. Han bygde også opp resturanten Karusel i den maleriske Kobanskijdalen sør for Vladikavkaz, et av de mest populære utfartsstedene oppe i de kaukasiske fjellene.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Dette er Nord-Ossetia

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Dette er Nord-Ossetia, republikken i Den russiske føderasjonen hvor Maria Amelies familie flyktet fra.

Politisk kaos

Alexander Dzasokhov snakker med folk etter Beslan-tragedien

President Alexander Dzasokhov gikk av etter Beslan-tragedien.

Foto: YURI TUTOV / AFP

Da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, var også Kaukasusområdet på vei inn i et politisk kaos. Dette rammet også Nord-Ossetia, som i 1992 havnet i et bitter konflikt med naborepublikken Ingusjetia om Prigorodnij-området i utkanten av Vladikavkaz. Osseterne har tradisjonelt hatt tettere bånd til Russland enn de andre republikkene i Nord-Kaukasus, ikke minst fordi et flertall av dem er kristne. Det var derfor ingen sterk bevegelse for full selvstendighet blant nord-osseterne, på samme måte som den vi så i Tstetsjenia.

I januar 1994 ble Akhsarbek Galazov valgt til president i republikken. Han var den gangen en støttespiller til president Boris Jeltsin og statsminister Viktor Tsjernomyrdin. Under Galazovs regime økte Khetag Salamovs makt og innflytelse, og da det var tid for nytt presidentvalg i januar 1998, gikk han aktiv ut og støttet den sittende presidenten.

Men det skulle vise seg at han satset på feil hest, og den tidligere sovjetiske diplomaten Alexander Dzasokhov ble valgt til president med solid margin ved valget 18.januar. Det skulle vise seg at dette raskt skulle få følger for Khetag Salamov og hans familie. Det som nå skjedde er på mange måter typisk for den lovløshet som preget Russland på denne tiden, og som landet enda sliter med.

(Saken fortsetter under bildet)

Alexander Dzasokhov (t.h.) møter Vladimir Putin

Maria Amelies far satset på 'feil hest' ved presidentvalget i Nord-Ossetia i 1998, da Alexander Dzasokhov (t.h.) vant valget. Her fra et møte med Vladimir Putin, Russlands daværende president, etter Beslan-tragedien.

Foto: ITAR-TASS/KREMLIN PRESS SERVICE / REUTERS

Ny president tok hevn

Tradisjonelt har produksjon av sprit vært en svært viktig næringsvei i Nord-Ossetia, og som nevnt var Khetag Salamov også involvert i dette. Nå ønsket han å satse stort, og gjorde en kjempeavtale om salg av sprit til kunder i Sibir øst i Russland. 17 jernbanevogner ble fylt med edle dråper, og transporten satte seg i bevegelse. Men kort tid etter ble den stoppet, og politiet mente at forsendelsene ikke var utstyrt med de nødvendige dokumenter.

– Ingen her i Nord-Ossetia er i tvil om at det som skjedde var en ren hevnaksjon fra den nyvalgte presidenten Alexander Dzasokhovs side, sier journalisten Murat Kabojev til NRK.

Uansett kom nå Khetag Salamov i en svært vanskelig situasjon. Ikke bare hadde han fått store kreditter for å kunne gjennomføre spritsalget. Han var også falt i politisk unåde hos dem som bestemte i republikken. Og det hjalp ikke at hans kone Jelenas søster var gift med den en gang så mektige russiske forsvarsministeren Jevgenij Sjaposjnikov eller at hans bror Kaurbek Salamov var en kjent lege i Moskva. Gjelden ble hengende som et åk over familien og tvang dem til slutt på flukt, først til Moskva, seinere via Finland til Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

Minnemarkering i Beslan.

Minnemarkering etter Beslantragedien, som fortsatt er det mange i Norge forbinder med Nord-Ossetia.

Foto: EDUARD KORNIYENKO / REUTERS

Ingen nær slekt

– Jeg tror ikke familien i dag er truet av de politiske myndigheter som i dag har makten her i Nord-Ossetia, sier Murat Kabojev til NRK.

– Alexander Dzasokhov ble tvunget til å trekke seg etter Beslantragedien, samtidig som både orden- og rettssystemet fungerer bedre enn for 10-15 år tilbake. Men det er klart de som fremdeles ikke har fått betalt sin gjeld, kan utgjøre en trussel. Helt trygt er det derfor ikke for familien å vende tilbake, forklarer han.

– Selv om det finnes 61 familier med navnet Salamov i telefonkatalogen her i Vladikavkaz, så er det ingen av disse som er nære slektninger til Salamov-familien i Norge. Derfor har de neppe noe sikkerhetsnett her i dag, sier journalisten Murat Kabojev, på telefon fra Nord-Ossetias hovedstad.

Video Hans-Wilhelm Steinfelt om Sør-Ossetia og flytkningsituasjonen i Russland

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Hans-Wilhelm Steinfeld om Nord-Ossetia og flyktningsituasjonen i Russland

SISTE NYTT

Siste nytt