NRK Meny
Normal

Derfor er Georgia viktig

Stormaktene USA og Russland har lenge kjempet om innflytelsen over olje- og gassrørene i dette området, og vestlige oljeselskaper investerer mye penger der.

Kart over Georgia
Foto: Grafikk: NRK / NRK

Georgias president Mikhail Saakasjvili mener at Russland ønsker kontroll over olje- og gassrørene som går gjennom Georgia.

For å få det til må den demokratisk valgte ledelsen i Georgia bort, slik den georgiske presidenten ser det.

Makt i olje

Landene i Kaukasus-området er strategisk viktig, fordi de ligger tett opptil flere stormaketer.

I tillegg har flere av landene store olje- og gassressurser.

Det er en av grunnene til at USA og Russland kjemper om å ha størst påvirkning i Kaukasus, ifølge seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk institutt.

- Dette er et område hvor Russland og USA konkurrerer om adgang og kontroll over energiressurser. Russerne har sett dette som en viktig utfordring for deres egen energipolitikk, sier Godzimirski.

Mye av olje og gassen fra landene i Kaukasus og fra kilder i Det kaspiske hav transporteres gjennom rørledninger som går nettopp gjennom Georgia og til Tyrkia.

På denne måten får Vesten energileveranser fra Det kaspiske hav uten at Russland har kontrollen med rørledningene.

- Det betyr at Georgia er veldig strategisk viktig for vestlige oljeselskaper og vestlige stater - også for Norge, sier Godzimirski kollega ved NUPI, Indra Øverland.

Alle de store vestlige oljeselskapene i verden er deltakere i større og mindre prosjekter i regionen, som har lange tradisjoner på området. Baku i Aserbajdsjan, nabolandet til Georgia, var en svært viktig oljeby før Midtøsten ble verdens oljemekka.

Den sentrale og viktige oljerørledningen går fra Baku gjennom Tbilisi og til Ceyhan i Tyrkia, også kalt BTC. I tillegg kommer gassledningen South Caucasus Pipeline (SCP), som ligger parallelt med BTC gjennom Georgia og frem til grensen mot Tyrkia.

Norske StatoilHydro eier 8,7 prosent av oljeledningen og er i tillegg operatør for gassledningen.

Ønsker kontroll

- Russland ønsker ikke at olje fra Det kaspiske hav skal gå utenom dem. De vil at den skal gå gjennom Russland, slik at de kan beholde kontrollen over dette, sier Indra Øverland.

Hadde Russland hatt full kontroll over leveransene fra Kaukaus, kunne de ha fått stengt av forsyningen til kokeplater, varmekilder og bensinpumper i Europa når som helst.

Vestlige oljeselskap har investert mange milliarder dollar i rørledningene i Kaukasus, og på denne måten svekket Russland sin posisjon i området.

Men Russland ønsker økt makt.

- Det som har preget russisk politikk de siste 16 årene er en følelse av å bli tvunget til retrett. Kaukasus er nok det området de føler det sterkest,seier Jakub Godzimirski.

Fornøyd med svekkelse

Presidenten i Georgia frykter at Russland skal velte hans regime. Men NUPI-forskerne tror det skal svært mye til for at Russland tar makten over hele Georgia.

Russerne er nok fornøyde med å ha svekket Georgia politisk, mener han.

- Russland vil svekke Georgia og svekke Georgias søknad til NATO og EU. Russland ønsker påføre Georgia nederlag, og landet vil oppnå å styrke sin politiske stilling i Kaukasus og samtidig svekke Vestens rolle i dette området, sier Godzimirski.

Les: Fakta om konfliktene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt