Urix forklarer

Derfor er det politiske USA besatt av valget i Alabama

BIRMINGHAM, ALABAMA (NRK): MeToo-kampanjen og president Trumps ønske om å «tørke ut sumpen» i Washington møttes da det i går ble avholdt senatsvalg i Alabama. Hele det politiske USA har inntatt sørstaten.

Roy Moore-tilhengere

Etter å ha holdt seg unna valgkampen i nesten en uke, holdt Roy Moore et valgmøte mandag kveld i Midland City, Alabama.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

– Folk føler seg latterliggjort, og kjenner ikke igjen bildet som blir tegnet av dem i de nasjonale mediene. Dette kan slå ut begge veier i dag, og det kan øke avstanden til Washington, sa kommentator John Hammontree i Alabama Media Group til NRK i forkant av gårsdagens valg.

Han har svart på spørsmål fra nasjonale amerikanske medier og internasjonale medier daglig de siste ukene.

Hysteri

Den konservative tidligere dommeren, republikaneren og rabulisten Roy Moore har vært toppsaken i nyhetene her i USA i en hel måned.

Han vant republikanernes nominasjonsvalg for den ledige plassen i Senatet etter Jeff Sessions.

Moore har bakgrunn som høyesterettsdommer i Alabama, men ble suspendert fra delstatens høyeste domstol i 2016 blant annet fordi han ba byråkrater i delstaten om å ignorere den føderale høyesterettsdommen fra 2015 som tillater homofile og lesbiske å gifte seg.

Moore er svært konservativ og har i valgkampen til og med uttalt at han like USA bedre slik det var i slavetida.

Velgere i kø

Mange politiske analytikere tror at valgdeltagelsen kan avgjøre senatsvalget. Utenfor valglokalet i St Thomas Episcopal Church i Birmingham var det kø i morgentimene.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Demokratenes pengemaskin på plass

Sørstaten Alabama er blant USAs mer republikanske.

Men den demokratiske motkandidaten Doug Jones har fått valgkamphjelp fra Washington og valgkamppenger fra rikinger i California til dyre reklamesnutter mot Roy Moore.

– Valget er ikke avgjort. Det kan også ha mobilisert flere enn vanlig vil å stemme, sa John Hammontree før valget.

Og det var et viktig valg, for Republikanerne har bare 52 av 100 i senatet. De ville helst ikke tape en plass foran mellomvalget til neste år.

US-DEMOCRATIC-SENATE-CANDIDATE-DOUG-JONES-VOTES-IN-ALABAMA-SPECI Democratic Senate Candidate Doug Jones Votes In Alabama Special Election

Demokratenes kandidat Doug Jones snakket med reportere etter å ha avlagt stemme i Alabama i dag.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Grove sexanklager

Den viktigste grunnen til at Roy Moore har fått så enorm nasjonal oppmerksomhet, er imidlertid anklagene mot ham om sextrakassering og overgrep. Noen av de groveste i MeToo-kampanjen her.

En rekke kvinner har de siste ukene stått fram og fortalt at Roy Moore datet dem og gjorde seksuelle tilnærmelser mot dem da de gikk på videregående.

Det er nesten 40 år siden hendelsene kvinnene har fortalt om.

Roy Moore var da i 30-årene, noen av kvinnene mellom 14 og 16 år gamle.

Moore avviste senest mandag anklagene som en kampanje fra Washington.

– Washington Post brakte denne avskyelige artikkelen, men mitt spørsmål er: Hvorfor sto ikke disse kvinnene fram for flere tiår siden. Jeg har hatt flere valgte posisjoner her i Alabama, men de valgte altså å stå fram fire uker før valget.

Moore og folk rundt ham har hevdet at noen av kvinnene har fått betalt for å stille opp.

Hodepine for republikanerne

I Washington er meningene om konservative Moore delte.

Etter at president Trump ga ham sin støtte, har han også fått støtte fra Republikanernes partiorganisasjon, men flere senatorer har sagt at de må vurdere om Moore kan få ta plass i senatet dersom anklagene mot ham stemmer.

Alabamas andre senator Richard Shelby sier han ikke vil stemme på Moore i dag.

Roy Moore har brukt de siste ukene til å snakke Washington midt imot. Og sier han ikke har mye respekt for partifellene der.

Steve Bannon

President Trumps tidligere sjefstrateg, Steve Bannon, talte på et valgmøte for Roy Moore mandag kveld.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Bannon mot Bezos

En som har hjulpet ham i valgkampen er Steve Bannon. Mogulen fra høyrenettavisen Breitbart News, og president Trumps tidligere sjefstrateg har tilbrakt mye tid i Alabama de siste ukene.

– Alabama skal vise verden hvor de står. Dette er et nasjonalt valg, en del av Trump-mirakelet, sa han på Moores avsluttende folkemøte i går.

Bannon mener anklagene mot Moore kan sammenlignes med lydopptaket som ble brukt mot Donald Trump i valgkampen, der han skrøt av at han ville kysse og beføle kvinner i skrittet. Det var Washington Post som avslørte også den saken.

Bannon mener Amazon-gründer og Washington Post-eier Jeff Bezos er en politisk aktivist som driver et opposisjonsparti fra storavisen sin.

I går ble denne debatten ytterligere aktualisert da flere kvinner samlet sto fram og anklaget Donald Trump for sextrakassering.

Ødelegge Washington

John Hammontree

Kommentator John Hammontree i Alabama Media Group sier at folk føler seg latterliggjort, og ikke kjenner igjen bildet som blir tegnet av dem i de nasjonale mediene

Foto: Privat

Bannon har sagt at han har som mål å ødelegge det politiske Washington slik det framstår i dag. Han vil kjempe mot det han kaller den dype staten, byråkratiet og de etablerte maktstrukturene i kongressen.

For å få til har han sagt at han vil hjelpe til med å rekruttere nettopp flere politikere som Roy Moore også ved valget til neste år.

I natt fikk USA svaret på om velgerne her i Alabama er enige. Det er de ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt