Hopp til innhold

Derfor bør du følge visepresident-debatten

Tim Kaine og Mike Pence setter neppe ny seerrekord, men debatten vil trolig gi et bedre inntrykk av de politiske uenighetene enn duellene mellom Clinton og Trump.

Pence og Kaine

Mike Pence (t.v.) eller Tim Kaine (t.h.) blir USAs neste visepresident.

Foto: Charlie Neibergall / Chuck Burton / AP

Da Hillary Clinton og Donald Trump møttes til sin første debatt forrige uke, fulgte flere amerikanere med enn noen gang tidligere.

Faren for antiklimaks er dermed stor når deres to visepresidentkandidater – som omtaler seg selv som henholdsvis «politikkens kjedeligste mann» og som «en republikansk B-kjendis» – møtes til duell klokken 3 natt til onsdag.

Mindre bråk

De to middelaldrende mennene klarer neppe å trekke like mange seere som presidentkandidatene – men de som skrur på får trolig et tydeligere bilde av hva som skiller de to sidene, ifølge USA Today.

– Visepresidentdebatten vil bestå av to kompetente politikere som diskuterer saker, uten bråket som særlig Donald Trump bidro til i presidentdebatten, sier Elaine Kamarck ved tenketanken Brookings Institution til avisen.

Debatten mellom Clinton og Trump

81 millioner amerikanere så Hillary Clinton og Donald Trumps første duell.

Foto: Joe Raedle / Ap

Debatten er også en anledning til å bli bedre kjent med de nokså ukjente visepresidentkandidatene. Fortsatt svarer over halvparten av velgerne at de ikke vet nok om Kaine til å ha en mening om ham, mens 44 sier det samme om Pence, ifølge AP.

Lang erfaring

Særlig for Trump – som er forretningsmann uten bakgrunn fra politikken – bidrar visepresidentkandidaten med politisk erfaring. Mike Pence har 13 års erfaring fra Kongressen og Representantenes hus, og har siden 2012 vært guvernør i Indiana. På 1990-tallet jobbet han som talkshow-vert på radio og TV.

Trump og Pence

Mike Pence og Donald Trump i Virginia.

Foto: Michael Conroy / Ap

Pence er tilhenger av den konservative Tea Party-bevegelsen. Han har markert seg som abortmotstander, motstander av homofile ekteskap og som streng i innvandringspolitikken. I fjor sa han imidlertid at Trumps forslag om å nekte muslimer innreise var for drøyt.

Laster Twitter-innhold

Han har tidligere omtalt global oppvarming som en myte. I valgkampen har han imidlertid sagt at det ikke er tvil om at mennesker påvirker klimaet og miljøet.

Uenige om IS

Også Clintons makker Tim Kaine har lang politisk erfaring, med erfaring som ordfører, guvernør, senator og kongressmedlem.

Selv om Kaine selv eier en pistol, ønsker han som Clinton en strengere våpenlovgivning enn den USA har i dag. Kaine, som var guvernør i Virginia da 32 mennesker ble skutt og drept på Virginia Tech i 2007, ønsker blant annet mer omfattende bakgrunnssjekk av folk som ønsker å kjøpe våpen.

Guvernør Tim Kaine

Daværende guvernør Tim Kaine informerer pressen om massakren på Virginia Tech i 2007.

Foto: Amy Sancetta / AP

På andre områder har han vært uenig med Clinton. Kaine mener Kongressen må godkjenne den amerikanske kampen mot IS, og har selv foreslått et sett med regler USAs bidrag.

Clinton mener, som Obama, at en slik godkjenning er unødvendig, fordi presidenten fikk makt til å gjennomføre slike operasjoner etter 11. september 2001. Ifølge NPR gjelder imidlertid den makten kun grupper som kan knyttes til 11. september-angrepet, og ikke terrorgrupper generelt.

SISTE NYTT

Siste nytt