NRK Meny
Normal

Derfor blir Joe gjort arveløs

Det er ingen hemmelighet at forholdet mellom pappa Joe og sønnen Michael var anstrengt. Her er et knippe eksempler fra Michaels barndom.

Michael Jackson og faren Joe.

Joe Jackson var selv en mislykket bluessanger. Da han oppdaget at barna hadde talent, ventet revansje.

Foto: AARON LAMBERT / AP

Etter Michael Jacksons død har faren Joe kløvet fram i rampelyset igjen.

Men i det som skal være Michael Jacksons testamente, er faren utelatt. Han nevnes ikke med ett ord. Minner fra barndommen er sannsynligvis forklaringen.

Da Michael var fem år begynte han i familiegruppen The Jackson Five. En hel verden skulle snart bli sjarmert av mirakelgutten med den lyse stemmen og store smilet, men få visste sannheten.

Jackson 5, Michael i midten, Tito, Randy, Jackie, Marlon

Jackson 5, Michael i midten, Tito, Randy, Jackie, Marlon

Foto: HO / Reuters

Joe Jackson var en mislykket blues-sanger som ble tvunget til å ta seg jobb på et stålverk. Da han oppdaget barnas talent, lot han ikke muligheten for revansje gå fra seg.

Han dro ungene sine tvers over Amerika, fra konsert til konsert. Time etter time tvang han dem til å øve, men hans form for disiplin var gjennom trusler og vold.

I 1991 kom søsteren LaToya med boka med sjokkerende avsløringer om Joes overgrep mot henne og de andre.

Noen av eksemplene nedenfor er fra LaToyas bok, andre er fra Michael selv, og noen er gjengitt i forum og nettsteder som diskuterer Michael Jackson.

Et åpent vindu
En natt på 60-tallet lå barnestjernen Michael og sov på rommet sitt. Faren oppdaget at han hadde glemt å lukke vinduet. Faren ble sint og ville gi ham en lærepenge. Han tok på seg en skrekkmaske og klatret inn gjennom det åpne vinduet, nærmet seg den sovende gutten og begynte å skrike. Hendelsen ga Michael mareritt i flere år framover.

Cayennepepper

Michael Jackson i 1972, her som 13-åring i Jackson-familiens hjem i Encino, California.

Michael Jackson i 1972, her som 13-åring i Jackson-familiens hjem i Encino, California.

Foto: AP Photo / AP

Lille Michael sugde på tommelen, noe Joe ikke kunne tolerere.
- Vil du suge, så vær så god, sa Joe, ifølge søsteren LaToya, til Michael og tvang ham til å dyppe tommelen i cayennepepper.

Gevær og fyrstikker
Ifølge søsteren LaToya skal faren under oppveksten ha moret seg med å peke på ungene med et gevær. Han lo av reaksjonene deres. Han skal også ha tent fyrstikker og ført dem inntil tærne deres.

Kastet opp
Michael Jackson brøt tausheten selv da han var 35 år i et intervju med Oprah Winfrey. Han fortalte at han aldri fikk leke som liten.
- Det var arbeid, arbeid, arbeid. Bare et blikk fra ham gjorde meg skremt. Jeg ble fysisk dårlig da han kom for å se konsertene mine (som voksen), noen ganger fikk det meg til å kaste opp, sa Michael.

Nesen
Joe skal ha ertet sønnen Michael for at han hadde for stor og for stygg nese.

Kalte ham Joe
Michael skal ikke ha fått lov å kalle faren sin "pappa", men måtte kalle ham Joe. Han skal ved noen anledninger ha kastet stoler etter sønnen når han gjorde feil, og har holdt ham opp ned etter beina og svingt han frem og tilbake til han begynte å gråte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt