Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor ble jentene satt fri av Boko Haram

NAIROBI (NRK): Etter to og et halvt år ble 21 bortførte jenter i Nigeria gjenforent med familiene. Men hvorfor skjedde dette akkurat nå?

Glede og tårer gikk hånd i hånd da 21 av skolejentene som var fanget av Boko Haram endelig ble gjenforent med familiene sine.

Første møte med mor og far etter to år i fangenskap hos Boko Haram

Gledestårer og varme omfavnelser møtte jentene som har levd i fangenskap hos de militante islamistene i Boko Haram.

Gledesscenene fra gjenforeningen i Abuja i helgen har gått verden rundt. Foreldrene deres trodde nesten ikke at det var sant. Og aktivistene i Bring Back Our Girls kunne endelig juble.

Søsteren til Hanwa Usman er blant de bortførte skolejentene

TRODDE SØSTEREN VAR DØD: Søsteren til Hanwa Usman er blant de bortførte jentene. Usman trodde lenge at søsteren var død, men har fått nytt håp om å se henne igjen.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Men fortsatt er 197 skolejenter savnet.

Selv har jeg sett smerten i ansiktet til Hanwa Usman, ei ung jente som fikk søsteren sin bortført fra skolen i Chibok i Nigeria 14. April 2014.

Øynene hennes ble mørke av fortvilelse når hun nevnte søsterens navn da jeg møtte henne sist i februar. Navnet til søsteren var ikke på listen over de som ble satt fri.

Flere spørsmål melder seg.

Gir løslatelsen Hanwa Usman og alle de andre slektningene grunn til nytt håp? Hvorfor ble jentene ble satt fri nå, først to og et halvt år etter at de ble tatt til fange?

Forhandlingene

Det var forhandlinger, og ikke et militært angrep som førte til løslatelsen. Dette er overraskende fordi det bare er en måned siden myndighetene sa at de var nær en løslatelse i fjor, men at forhandlingene med Boko Haram hadde brutt sammen.

Gjenforening mellom familie og bortført skolejente

GLEDE: En av de bortførte jentene feirer med familiemedlemmer under gjenforeningen i Abuja sist søndag.

Foto: Olamikan Gbemiga / Ap

Nigeria har fått hjelp utenfra og engasjementet til Sveits kan ha vært avgjørende. Rett etter løslatelsen gikk talsmannen for Nigerias president ut på Twitter og takket regjeringen i Sveits og Røde Kors for meklingen.

Han skrev samtidig at forhandlingene fortsetter.

Det er uklart hva Boko Haram fikk igjen for løslatelsen. En kilde sier til BBC at fire Boko Haram-ledere ble løslatt fra fengsel. Dette benekter informasjonsministeren som avviste at det fant sted noen utveksling.

Det ble også avvist at det var utbetalt løsepenger.

– Sveits utbetaler aldri løsepenger i forbindelse med bortføringer, sa Jean-Marc Crevoisier, talsmann for utenriksdepartementet i Sveits.

Men sikkerhetseksperter mener det er utenkelig at jentene ble satt fri uten at Boko Haram fikk noe igjen.

Spørsmålet er hva Boko Haram fikk av løfter eller goder og om dette kan slå tilbake på myndighetene i videre forhandlinger. Kravet kan bli høyere neste gang.

Splittelsen

NIGERIA-UNREST-SHEKAU-ISLAMISTS

IKKE SÅRET LIKEVEL: Nigeria hevdet i august i år å ha såret Boko Harams leder Abubakar Shekau i et luftangrep. Men i en Youtube-video fra september hevder Shekau at dette ikke stemmer.

Foto: HO / Afp

Løslatelsen kan være et resultat av at Boko Haram er svekket og splittet.

Militæret i Nigeria har med støtte fra en regional styrke tvunget islamistene på retrett. Boko Haram har ikke lenger et eget territorie – et «kalifat» – og har mistet kontrollen over et område på størrelse med Beligia nordøst i Nigeria.

Det betyr ikke at Boko Haram har mistet all slagkraft som terrorgruppe. Fortsatt angriper militante islamister lokalbefolkningen. De nøler ikke med å sende barn med bombebelter rundt livet ut på markeder og angriper hyppig nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun.

Men en kamp om lederskapet i Boko Haram kan ha åpnet for forhandlingene og løslatelsene. De siste ukene har to rivaliserende grupper kjempet mot hverandre.

Den ene gruppen er lojal til Abubakar Shekau som har ledet Boko Haram siden 2009. Det var han som i en video i 2014 skrøt av at han hadde bortført jentene, sa han skulle selge dem og gifte dem bort.

Aisha Yesufu i #BringBackOurGirls

GIR IKKE OPP: Aisha Yesufu kjemper for at de 197 jentene som fortsatt er savnet skal komme tilbake.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Den andre gruppen ledes av Abu Musab al-Barnawi, nylig utpekt som leder av Boko Haram i et magasin utgitt av Den islamske stat (IS). Al-Barnawi skal være kritisk til at Shekau angriper alle som ikke støtter ham, også muslimer.

Det interessante er at det er denne fraksjonen som skal ha satt jentene fri. Det hevder presidentens talsmann Garba Shehu.

Hvis dette stemmer, kan det bety at Abu Musab al-Barnawi ønsker å håne Shekau ved å løslate jentene eller at det ikke er like viktig for ham å holde dem fanget.

Gruppen hevder ifølge myndighetene at den har 83 eller flere jenter i fangenskap som kan løslates etter videre forhandlinger.

Aktivistene

FILMFESTIVAL-CANNES/ Actress and producer Salma Hayek holds a placard which reads "Bring back our girls" as she poses on the red carpet at the 67th Cannes Film Festival in Cannes

KJENDISER: Skuespiller og produsent Salma Hayek er blant kjendisene som har tatt del i kampanjen #BringBackOurGirls. Her fra den røde løperen i Cannes i 2014.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Bortføringen av skolejentene i Chibok gjorde at verden fikk øynene opp for Boko Harams herjinger. Personligheter som Malala Yousafzai og Michelle Obama har engasjert seg for å få satt jentene fri.

Selv har jeg møtt aktivistene i Bring Back Our Girls flere ganger. Hver eneste dag møter de opp ved Unity Fountain i Abuaja for at myndighetene i Nigeria og verden ikke skal glemme jentene.

En av dem, Aisha Yesufu, sier at det å gi opp kampen vil være det samme som å gi opp kampen om Nigerias sjel.

Oppmerksomheten forklarer hvorfor myndighetene i Nigeria må jobbe for å få jentene tilbake. President Muhammadu Buhari gikk til valg på å bekjempe Boko Haram og lovte å gjøre alt han kunne for å få satt skolejentene fri.

Samtidig har splittelsen i Boko Harams lederskap trolig åpnet et rom for forhandlinger.

Det betyr at Hanwa Usman kan ha grunn til å håpe at hun kanskje får se søsteren sin igjen. Men det er fortsatt mange usikkerhetsmomenter og flere av jentene er trolig drept i fangenskap av Boko Haram eller i luftangrep fra militæret.

Verst er kanskje situasjonen for flere tusen andre pårørende som savner sine jenter og gutter. Overalt hvor jeg har vært nordøst i Nigeria har jeg møtt mennesker som har fått sine barn eller andre slektninger bortført av Boko Haram. Det er trolig ingen som forhandler på deres vegne.

SISTE NYTT

Siste nytt