NRK Meny
Normal

Der Spiegel: – Planla terrorangrep på jernbanestasjonene i Berlin og Dresden

Fredag aksjonerte 250 politifolk og pågrep to personer i Berlin. Ifølge Der Spiegel planla de arresterte personene terrorangrep på jernbanestasjonene i Berlin og Dresden og mot Pegida.

Jernbanestasjonen i Berlin

Der Spiegel skriver at de personene som ble pågrepet i Berlin, planla et terrorangrep på jernbanestasjonen i Berlin. Arkivbilde av jernbanestasjonen i Berlin.

Foto: TOBIAS KLEINSCHMIDT / Afp/NTB Scanpix

To personer ble arrestert og tre andre avhørt og løslatt etter en omfattende politiaksjon i den tyske hovedstaden fredag morgen.

Myndighetene i Tyskland sier pågripelsen er et resultat av én måned lang etterforskning, og at de pågrepne personene hadde sterk tilknytning til terrororganisasjonen Den islamske staten (IS). De arresterte islamistene i Berlin skal ha skaffet våpen og penger til IS.

Ifølge den tyske avisen Der Spiegel planla de pågrepne personene et terrorangrep på jernbanestasjonene i Berlin og Dresden og mot demonstrasjonene til Den antiislamske bevegelsen Pegida. Dette er ikke bekreftet av tyske myndigheter.

– Pegida kan være terrormål

Pegida i Tyskland kan være mål for islamske terrorangrep, ifølge etterretningsopplysninger. Utenlandske etterretningsbyråer har fanget opp samtaler mellom militante islamister om mulige angrep på de ukentlige protestmarsjene til islammotstanderne i Pegida-bevegelsen, skriver Der Spiegel , uten å oppgi kilde.

Ifølge magasinet dreier det seg om samtaler mellom kjente internasjonale jihadister. Etterretningsopplysningene har blitt overlevert til tyske myndigheter.

– Vi tar disse opplysningene svært alvorlig, sier en ikke navngitt tysk sikkerhetskilde til Der Spiegel.

Pegida-tilhengere demonstrere i Dresden. If

Pegida-tilhengere demonstrere i Dresden. Ifølge etterretningsopplysninger kan protestbevegelsen være mål for islamske terrorister.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters/NTB Scanpix

Europa venter flere politiaksjoner

– Det kommer flere, sier en ekspert etter at det er gjennomført flere antiterroraksjoner i Europa de siste dagene. Andre advarer mot overdreven terrorfrykt.

Frankrike har satt ut flere tusen soldater for å vokte sårbare steder. Tungt væpnet politi preger gatene i Brussel. EU styrker vaktholdet ved flere institusjoner. 2015 har fått en start i terrorens tegn i Europa.

Belgisk spesialpoliti aksjonerte torsdag kveld flere steder og pågrep 13 personer. Ytterligere to personer ble pågrepet i Frankrike. Fredag ble fem av de pågrepne siktet for terrorisme.

– De planla å drepe politifolk på åpen gate og på politistasjoner, sier Eric Van Der Sypt i belgisk påtalemyndighet etter at politiet fant både våpen, sprengstoff, politiuniformer og falske dokumenter.

Guri Norstrøm fra Berlin

Utenriksmedarbeider Guri Norstrøm rapporterer fra Berlin, der to personer ble pågrepet etter en storstilt politiaksjon natt til fredag.

– Ingen oppblussing

En anonym, vestlig etterretningskilde sier til CNN at det nå er opptil 20 sovende terrorceller i Europa. Men Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) stiller seg tvilende.

– Mitt instinkt er at man skal være skeptisk til denne typen påstander, sier han.

Hegghammer kan ikke se at det har vært snakk om noen oppblussing av terror, til tross for aksjonene i Paris.

– Det har ikke blusset opp. Flere store terrorplott ble avdekket både i Europa og andre steder i fjor, og aktiviteten i disse miljøene var høy, sier han.

BELGIUM ANTI TERORIST ACTION Rio Police block there street of Colline in Vervier
Foto: OLIVIER HOSLET / Epa
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt